Sport

2013.04.25. 11:59

Fegyelmi eljárás vár a játékvezetőket bíráló DVTK-edzőre

Megvan az elemzése a Diósgyőr – Győr meccs játékvezetői ítéleteinek.

Megvan az elemzése a Diósgyőr – Győr meccs játékvezetői ítéleteinek.A női kosárlabda NB I rájátszásában, az elődöntő második meccsét, az 2013. április 9-én lejátszott Work Force-DVTK – HAT-AGRO Uni Győr találkozót követően a hazaiak edzője, Peresztegi Nagy Ákos a játékvezetők működését kifogásolta. Lapunkban erről az összecsapás másnapján ez jelent meg: ,,A végsőkig volt esélyünk a győzelemre, ám a bírói hármas ezt nem engedte. Elnézést kérek, hogy játékvezetőkkel foglalkozom, de kulcspillanatokban nyúltak bele a mérkőzésbe, hivatalos értékelést fogok kérni.” Ehhez hasonló nyilatkozat jelent meg a nso.hu weboldalon is: ,,Többször sikerült felzárkóznunk, de három, a magyar kosárlabdáért dolgozó, narancsmezes megakadályozta, hogy nyerjünk is. Elnézést kérek, hogy a játékvezetőkkel foglalkozom, pályafutásom során sokszor nem tettem, de most hivatalos jelentést kérek, mert úgy érzem, többször tévedtek a kárunkra.”

Vizsgálatot rendelt el

Nem kellett kérni hivatalos értékelést, ugyanis a meccset követő második napon a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Bodnár Péter levélben jelezte Szabó Tamásnak, a diósgyőri klub ügyvezetőjének, hogy a szövetség Játékvezetői bizottságánál vizsgálatot rendelt el az ügy tisztázása érdekében, egyben bekérte a rendező klubtól a mérkőzés videó felvételét. A főtitkárnak a levélében az is szerepelt, hogy amennyiben a vizsgálat eredménye a DVTK vezetőedzője által megfogalmazottakat igazolja, akkor az érintett játékvezetők szankcionálása megtörténik, ellenkező esetben az MKOSZ Fegyelmi szabályzata értelmében fegyelmi eljárást kezdeményeznek Peresztegi Nagy Ákos ellen.

Megvan az eredmény

Arról, hogy mire jutott az illetékes bizottság, nem jelent meg hivatalos információ ezidáig, viszont az országos sportnapilap szombati számában napvilágot látott, hogy Faidt Mihály, a Játékvezetői bizottság elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett Peresztegi Nagy Ákossal szemben, a diósgyőri edző fent idézett nyilatkozata miatt.

Lapunk a szerdai nap folyamán arról érdeklődött előbb Peresztegi Nagy Ákosnál, hogy kapott-e már valamilyen értesítést arról, hogy lezárult-e a vizsgálat, és ha igen, akkor milyen eredménnyel, de a diósgyőriek szakvezetője azt válaszolta, hogy sem hivatalosan, sem más módon nem jutott el hozzá ezzel kapcsolatban semmi információ.

Elkészült

Ezt követően Bodnár Péternél, mint az ügyben eljárást kezdeményezett szövetségi vezetőnél érdeklődtünk, hogy van-e már eredménye a vizsgálatnak.

– Igen, megkaptam a Játékvezetői bizottság jelentését – válaszolta az Észak-Magyarországnak az MKOSZ főtitkára. – A videóelemzést elvégezték, elkészült az az egyensúlyi táblázat, amely a mérkőzés összes játékvezetői döntését tartalmazza. Ez az elemzés részletesen taglalja, hogy melyik csapatot milyen mértékben sújtották téves játékvezetői ítéletek, és hogy ezeknek mekkora a súlyuk. Nos, ebből a szakmai jelentésből az derül ki, hogy a mérkőzés összképét tekintve a rossz ítéletek száma nagyobb arányban sújtotta a Győr csapatát, mint a Diósgyőrt. Vagyis nem volt olyan tendencia, mint amilyet a mérkőzés után Peresztegi Nagy Ákos megfogalmazott. Megjegyzem nem csodálkozom azon, hogy egy ilyen hangulatú mérkőzés után ez a nyilatkozat elhangozott, mert az ilyen helyzetekben nehéz higgadtnak maradni. Ettől függetlenül Peresztegi Nagy Ákosnak számolnia kell azzal, hogy a fegyelmi szabályzat alapján fegyelmi eljárást kell indítanunk ellene, amit a Játékvezetői bizottság elnöke, Faidt Mihály már kezdeményezett is, ugyanis a kosárlabdában tevékenykedők nem tehetnek a nagy nyilvánosság előtt másokat sértő nyilatkozatot.


Mire számíthat Peresztegi?

Hogy mire számíthat ezek után a játékvezető működése ellen a szavát felemelő Peresztegi Nagy Ákos? Az MKOSZ Fegyelmi szabályzatának 51.§ (4) bekezdése így hangzik: 

,,Az a kosárlabdázó, sportszakember, aki a mérkőzésen kívül más kosárlabdázóra, sportszakemberre, sportszervezetre más előtt sértő nyilatkozatot tesz, vagy egyéb a becsületet sértő, gyalázkodó kifejezést használ, magatartást tanúsít, a (2) bekezdés szerint, illetve visszaesés esetén a (3) bekezdés szerint büntetendő.”

Mivel a WF-DVTK szakvezetője nem visszaeső, így vele szemben a (2) bekezdést kell majd alkalmazni – amennyiben megállapításra kerül, hogy a nyilatkozata a (4) bekezdésnek minősül. A (2) bekezdésben ez szerepel:

a) szóbeli figyelmeztetés

b) írásbeli megrovás

c) legalább 30.000 forint pénzbüntetés;

d) kosárlabdázó esetében 1-3 bajnoki, vagy kupamérkőzéstől eltiltás, sportszakember esetében tíztől harminc napig terjedő szakmai tevékenységtől eltiltás


Ez is alátámasztja

Az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter érdekességként a következőket is elmondta a Peresztegi Nagy Ákos által tett nyilatkozattal kapcsolatban. 

– Azt szeretnénk, ha minél kevesebb ilyen és ehhez hasonló forró nyilatkozat lenne a jövőben, és nem a pálya szélén, a meccs lefújását követően azonnal kellene véleményt formálniuk a szakembereknek – mondta Bodnár Péter. – Ezért már a jövő évi versenykiírásba is belefoglaltuk, a FIBA Europe idevonatkozó szabályozását követve, hogy az élvonalbeli bajnoki mérkőzések végétől számított 15 percen belül a rendező klub szervezésében sajtótájékoztatót kell tartani, amelyen mindkét csapat szakvezetőjének meg kell jelennie. Vagyis a jövőben az újságíróknak nem kellene az interjúalanyok után kajtatniuk, a szakembereknek nem kellene többször nagyjából ugyanazt a nyilatkozatot megtenniük a média képviselői számára, és nem mellékesen, amire a sajtótájékoztató helyszínére megérkeznek az edzők, higgadtan, a meccs okozta stressztől megszabadulva értékelhetnének.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!