Sport

2012.01.27. 14:51

A Vasas SC elhatárolódik a futballklubtól, amely perrel fenyeget

Budapest, 2012. január 27., péntek (MTI) - A Vasas SC vezetősége csütörtökön közleményben jelezte, hogy elhatárolódik a futballklubot működtető kft. tevékenységétől.

Budapest, 2012. január 27., péntek (MTI) - A Vasas SC vezetősége csütörtökön közleményben jelezte, hogy elhatárolódik a futballklubot működtető kft. tevékenységétől.

A közlemény szerint Markovits László, az egyesület elnöke arról tájékoztatta az elnökségi tagokat, hogy Faragó Attila, a futballklubot működtető Híd Zrt. vezérigazgatója 200 millió forint értékű zálogjoggal terhelte a Vasas Futball Klub Kft-ben lévő 99 százalékos üzletrészét anélkül, hogy a Vasas Sport Clubot, mint kisebbségi tulajdonost, tájékoztatta volna. Ezért az ügyvezetés nem tudta végrehajtani a tavaly december 8-án meghozott egyhangú elnökségi határozatot, mely arról szólt, hogy a klub éljen a 99 százalékos üzletrészre vonatkozó egyoldalú visszavételi jogával, de egyúttal a januári szezonkezdésig tárgyaljon Faragó Attilával, és adjon időt az adósságainak rendezésére.

A Híd Akvizíciós Zrt. csütörtökön jelentette be, hogy 100 millió forint alárendelt tőkét bocsájt a klub rendelkezésére, melyből 20 millió akár már jövő héten lehívható. Ahhoz, hogy ez megkezdődjön, az egyesület jóváhagyása lenne szükséges.

A Vasas SC arra kéri a Híd Zrt.-t, hogy a 99 százalékos üzletrészén fennálló zálogjog törlésére alkalmas nyilatkozatot nyújtson be a cégbíróságra, másolatban adja át Vasas Futball Club Kft. teljes iratanyagát, szerződésállományát, könyvelését.

Továbbá kötelezze az ügyvezetőt, hogy hívja össze a Vasas Futball Club Kft. taggyűlését, hogy dönthessen a sajtóban megjelent 100 millió forintos tőkeemelésről, és tájékoztassa a taggyűlést a tartozások rendezésének ütemezéséről, a szezon befejezésének pénzügyi tervéről, és annak fedezetéül szolgáló szponzori szerződésekről. Emellett rendezze a kft. összes tartozását az egyesület felé, valamint vállaljon írásban megfelelő garanciát a tavaszi szezon végig viteléhez szükséges pénzügyi források biztosítására. Adjon garanciát a sajtóban közzétett 100 milliós tervezett tőkeemelés megvalósítására, és arra, hogy az összeget a társaság tartozásainak rendezésére fordítja.

Ameddig ezek nem teljesülnek, addig az egyesület nem kíván szerződéses kötelezettségein túlmenően együttműködni, és felelősséget vállalni a kft. működéséért.

"A HÍD Zrt. december közepén tett lépése ­- amire én megfelelő jelzőt nem is találok - a vételi jog gyakorlati ellehetetlenítését jelentette, és arra késztette most az elnökséget, hogy a korábbi döntését részben megváltoztassa, és elhatárolódjon a Vasas Futball Club Kft. működésétől, a kért feltételek teljesítéséig, amelyek különben az eredeti szerződésünk tartalmával összhangban vannak." - idézi Markovits Lászlót a közlemény. Később a Vasas korábbi legendás játékosai, Berendy Pál, Fister Ferenc, Gass István, Ihász Kálmán, Kántor Mihály, Kékesi Mihály, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Müller Sándor, Puskás Lajos, Raduly József, Szentmihályi Antal, Tamás Gyula, Tóth Bálint, Várady Béla, Vidáts Csaba és Zombori Sándor közleményükben szintén a klub mellé álltak.

A Vasas-Híd FC pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált az egyesület kijelentéseire: "Az elnökség döntése megalapozatlan, megfelelően pontosított információkat mellőz, több helyen valótlan állításokkal tűzdelt, és ami a legfontosabb, sportszakmai szempontokat figyelembe véve kártékony, hiszen aláássa azt a kemény munkát, amit a Vasas labdarúgásban résztvevő kollégák nap mint nap kifejtenek a klub működésének érdekében." - áll többek között a közleményben.

A közlemény szerint a zálogjog a Vasas FC és a Vasas SC ügyvezetése által megkötött múltbéli szerződésből fakadó, tetemes államháztartási befizetési kötelezettségnek a fedezetére, kifizetésére keletkezett.

A futballklub vezetői egyúttal jelezték az egyesület irányába, hogy amennyiben bármelyik támogató visszalép a megkötött vagy megkötés előtt álló szponzori szerződéstől, úgy a cég kártérítési per keretein belül fogja érvényesíteni a Vasas SC magatartása miatt elszenvedett anyagi, és erkölcsi károkat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!