Sport - Foci

2011.03.04. 21:31

Kubatov: Megyegyezés pereskedés helyett

<p>A Ferencvárosnál olyan gazdasági modellt kell felállítani, amely független a politikai változásoktól - mondta Kubatov Gábor, a klub elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.</p>

A fideszes politikus szerint az anyaegyesületnek kötelessége ajánlatot tenni a labdarúgó szakosztályra, és a néhány nap múlva esedékes elnökségi ülésen várhatóan erről döntés is születik.

A klub elnöke az Üllői úti ingatlan megvásárlásáról is egyezkedne a tulajdonos Kevin McCabe-bel, és bár az angol befektető nem teljesítette a szerződésben kikötött stadion-felújítási kötelezettségét, a Fradi ebben is megegyezésre és nem pereskedésre törekszik. Kubatov Gábor közölte, hogy a Fradinak vannak olyan szakosztályai, ahol példás a gazdálkodás, a rendet a többinél, így a labdarúgóknál is meg kell teremteni. Emlékeztetett, hogy az FTC a labdarúgó-szakosztály eladása nyomán nagyjából 600 millió forinthoz jutott két és fél év alatt, amit 50 millió híján elköltött, úgy, hogy közben alig volt bevétele.

Az elnök szerint a Fradi labdarúgó-csapatát lehetne nyereségesen működtetni, ehhez azonban elő kell segíteni, hogy a 2009 óta zajló adóhatósági vizsgálat lezáruljon, le kell zárni az ingatlanprivatizációs botrányt, ki kell húzni a csődhelyzetből az együttest, és lépni kell a televíziós közvetítési, illetve a merchandising jogok ügyében, ezek ugyanis jelenleg a Fotex tulajdonában vannak - magyarázta Kubatov Gábor. Közölte, már tárgyalt Várszegi Gáborral és keresik a megoldást. Személy szerint támogatná, ha labdarúgó szakosztály értékesítené a jogokat, és a bevételből törlesztenék a kialkudott vételárat, azzal, hogy a szerződést is kifuttatnák egy bizonyos időpontig.

A labdarúgók 170 milliós tartozása kapcsán Kubatov Gábor azt mondta, hogy ha az adóhatósági vizsgálatok véget érnek, körülbelül 500 millió forintnyi áfát vissza kell kapniuk. Közölte, nem tervezi szakosztályok megszüntetését, reményei szerint, ha rend lesz, lesz teljesítmény is: már van ígérvénye egy biztosítótársaságtól és egy kommunikációs cégtől, hogy ha tiszta viszonyok lesznek, támogatni fogják a klubot. A klubelnök közölte, támogatja a szurkolói kártya és a beléptetőrendszer bevezetését, illetve, hogy szigorítsák a rendbontások szankcióit.

A tiszta viszonyok értelmezése szerint azt is jelenti, hogy nyilvánosságra lehet hozni a játékosokkal, edzőkkel kötött szerződéseket. Az utánpótlás kapcsán megjegyezte, ha az Unió is rábólint a sporttámogatási törvényre, akkor júniustól a társasági adó 60-70 százalékát ki lehet fizetni a fiatalok támogatására - ez 150 milliárd forintot is elérheti egy évben. Ha ez megvalósul, akkor 2-3 éven belül már jelentkezniük kell az első eredményeknek. Előbb-utóbb Európa elitjébe kell tartoznunk - tette hozzá.

A politikát illetően arra a kérdésre, hogy hogyan lehet pártot szervezni, amikor "aki csak tehette, az elment kormányozni", Kubatov Gábor azt mondta, hogy a Fidesz felépítését úgy alakították ki, hogy az "igazi, nagy munkát" az egyéni képviselők végzik választókerületeikben, ezt a munkát megítélése szerint jól végzik, így nem tart attól, hogy a Fidesz szétesik. Nagyobb nehézséget okoz, hogy még legalább egy évig nagy tempóban zajlik a törvényalkotás, de "mindenki tudja ennek a jelentőségét". A parlament 200 főre csökkentése véleménye szerint nem okoz majd feszültséget, mert a tavalyi választások előtt mindenkivel tisztázták, hogy így vállalja a megbízatást. Van arra szándék, hogy polgármester ne legyen képviselő, közgyűlési elnökséget vagy kormányhivatal vezetését válassza a parlament helyett.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!