Fata Lili

2019.11.07. 07:00

Robot a lovaglásban is?

A ló megtanít jó embernek lenni. Erre egy robot biztosan nem képes.

Avasi Gimnázium

A ló nemcsak eszköz, hanem társ, jó barát is

Forrás: Shutterstock

A technológia rohamos fejlődéséből és az emberi természet kíváncsiságából adódóan a robotok így életünk egyre több területén kapnak helyet. A házimunka jelentős részének a terhét is leveszik már a vállunkról, hiszen néhány gombnyomás után az edények tiszták, a ruhák ki vannak mosva, akár meg is száradva, a robot porszívó felporszívózott az egész lakásban. Ezek pedig csak a megszokott robotok az életünkben, hiszen Kínában már vannak olyan robotok, akik a hotel személyzetét helyettesítik.

Ezt még valahogy el is tudjuk képzelni, de hogy a robotok már a sportokban, pontosabban a lovaglásban is szerepet kapnak? Mostanában egyre többször bukkan fel olyan kép, videó az interneten, hogy emberek robotlovon lovagolnak. Maguk a lovasok sem tudják, hogy ez örömhír e vagy sem. Ugyanis megoszló véleményt alkotnak erről a magyar lovas fórumokon.

Egy részük jónak tartja, hiszen a lovaglás alapjait elsajátítani hosszú folyamat, és elég egyetlen a ló által tett rossz mozdulat, ami lehet akár csak egy megbotlás vagy hirtelen gyorsulás és a tanuló máris elveszti az egyensúlyát, nem beszélve az önbizalmáról. Mivel egy robot lovat olyan jármódra, illetve gyorsaságra állíthatunk be, amilyenre csak szeretnénk, így a lovaglás megtanulása gyorsabb lehet. Ugyancsak a robot ló mellett álló lovasok közül sokan még azért tartják jónak, mert az éppen tanuló lovas még sokszor okoz akaratlanul fájdalmat a lónak egy-egy helytelen szárhúzással, illetve nyeregbe eséssel. Tapasztalataik alapján tudják, hogy nem minden ló annyira türelmes az emberrel, hogy a sokadiknál se mozdítja füle-botját se, így az első néhány lecke során preferálnák a robot ló használatát.

Akik a robotlovak ellen érvelnek, azt állítják, hogy a valódi lovak robotokra cserélésével pont ennek a sportnak az egyediségét és szépségét vesztenénk el. Hiszen nincs még egy olyan sport, ahol nem egy emberrel, de mégis egy érző, önálló gondolatokkal és akaratokkal rendelkező élőlénnyel dolgozol együtt. Szerintük nincs szükség erre az újításra, hiszen évszázadok óta mindenki, aki szeretett volna, megtanult lovagolni élő lovakon, tehát ezen most se kéne változtatni.

Voltak olyan lovasok, akik nem tudták eldönteni, hogy ellene vagy mellette vannak a robotlovaknak, Azonban mindannyian egyetértenek abban, hogy a lovuk nem csak egy eszköz, hanem a társuk és barátjuk és ezt az érzést végérvényesen egyikük sem cserélné le egy robotra.

Mivel én is büszkén lovasnak nevezhetem magam a 6 éves lovas múltammal ez a kérdés engem is érint. Úgy gondolom, hogy nincs szükségünk lovakat helyettesítő robotokra, hiszen szinte biztos vagyok abban, hogy azokon nem ugyanolyan felszabadult érzés lovagolni, mint a valódi társaikon. Egy lóval leírhatatlanul közeli kapcsolatot lehet kialakítani. A lovunk a tükörképünkként viselkedik, és segít felszínre hozni azt a hiányosságunkat, amelyekről esetleg nem is tudunk, gondolok itt például a hirtelen dühre, a türelmetlenségre vagy épphogy a határozatlanságra. A ló egyszerűen megtanít jó embernek lenni. Erre egy robot biztosan nem képes.

Fata Lili 10/5 Avasi Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!