2018.11.14. 17:21
Kilenc bográcsban főztek a versenyre Tolcsván
Tolcsva - Márton-napi főzőversenyt tartottak a tolcsvai Bormúzeum udvarán.
Tolcsva - Márton-napi főzőversenyt tartottak a tolcsvai Bormúzeum udvarán.
Azok az igazi közösségi rendezvények, ahová nem kell lasszóval fogni a résztvevőket. A tolcsvai is ilyen volt, hiszen a résztvevők kis túlzással alig fértek el a nagy udvaron.
Már a harmadik
– Ez a harmadik ilyen főzőversenyünk – mondja Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere. – Az elsőn még viszonylag kevesen voltunk, az ideire viszont már kilenc csapat nevezett. Azokról sem feledkeztünk meg, akik nem főzni jöttek, csak egy kicsit beszélgetni az ismerősökkel. Nekik az önkormányzat csapata főzött két nagy bográcsban, hogy a kicsit hidegebb időjárásban belül is megmelegedjenek. Miután idén nagyon korán volt a szüret, volt alkalom az új bor megkóstolására is.
– Egy étel akkor jó, ha annak lelke van – mondja nagy György, a zsűri elnöke. – Nem kötöttük ki, hogy valamennyi étel libából készüljön, de természetesen a libaételeket egy kicsit előrébb vesszük a rangsorolásban, ezzel is tisztelegve a Márton-napi hagyományok előtt.
Az egyáltalán nem szigorú zsűri döntése alapján a tolcsvai Márton-napon első lett az Óvónők csapata, ők libacombot sütöttek sütőtökös törtkrumplival és karamellizált lila káposztával, amelyet libatepertővel és birsalmával díszítették. A csapat tagjai: Matusz Mária, Juhászné Király Enikő, Jákóbné Rácz Antónia, Závojszki Lászlóné. A második a Bormúzeum csapata, a harmadik a Mikró csapata lett. A jó hangulatú rendezvényt máglyagyújtással búcsúztatták.
ÉM-BG