Sárospatak hírei

2010.09.27. 14:36

A Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatak programjai

<p>Sárospatak - Számos program várja az elkövetkező hetekben is az érdeklődőket.</p>

Október 4. 16.30 óra
„HA FOGOD A KEZEM”
- Gál Halász Anna bemutatja legújabb kötetét
Október 5. 16.00 óra
SÁROSPATAK ÉS A WINDISCH-GRÄETZ-EK
- Tamás Erzsébet fotói alapján

Október 5. 17.00 óra
„MESÉS MÚZSÁK KERTJE”
Józsa Judit kerámiaszobrász
Magyar Kultúra Lovagja kiállításának megnyitója
A művész terrakotta kisplasztikáiból a kiállításon a magyar irodalom kiemelkedő személyiségeinek múzsáit, valamint népmesei elemeket és mesehősöket ábrázoló alkotásokat mutatunk be.
A kiállítást megnyitja: Dr. Koncz Gábor Ph.D.
a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója.
A kiállítás november 15-ig tekinthető meg.

Október 6. 16.30 óra
Kreatív Varázssziget
ŐSZI HANGULAT
Őszi termésekből levelekből készült tárgyak
Október 7. 15.00 óra
TÁMOP 3.2.3 08/2-2009.00 36 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Kreativitás, hagyomány és közösség - Nem formális és informális tanulási lehetőségek bővítése Sárospatakon és térségében projekt bemutatása.

Október 8. 11.00 óra
ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ
Vendégünk: Bartos Erika írónő
Október 8. 20.00 óra
Etnofónia – sorozat
TÁNCHÁZ A TÉNYLEG ZENEKARRAL
E rendezvénysorozatban táncházakat kínálunk az érdeklődő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Október 9. 15.00 óra
„INDIÁN NYÁR”
Nyárvégi családi délután a könyvtárban
Október 9. 18.00 óra
„ALUDJ A KÖNYVTÁRBAN!„
Könyvtári éjszaka

Október 11-15-ig 9.00-13.00 óráig
IV. INTERNETES TANFOLYAM KEZDŐKNEK

Október 11. 15.00 óra
DÍSZÍTŐMŰVÉSZETI KÖR NÉVADÓ ÜNNEPSÉGGEL EGYBEKÖTÖTT KIÁLLÍTÁSA
A kör új neve: Lorántffy Zsuzsanna Hímző Műhely
Vendégünk: Pocsainé Eperjesi Eszter PhD etnográfus

Október 16. 14.00 óra
CSŰRZÁRÓ
Hagyományos csűrzáró programunk keretében lópatkolás kerül bemutatásra az Alkotóház udvarán. Vendégünk: Szalánci László OlaszliszkárólA hagyományos kézműves foglalkozások: növény szövés, agyagozás-formázás, hímzés, csipkeverés bemutatása.
Belépődíj: 300 Ft

Október 19. 14.00 óra
Fazekas-Rossa-Novák: LÚDAS MATYI
folkmusical a Nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában
A darab, Fazekas Mihály ismert meséjét dolgozza fel kellő humorral és népzenével.
A naphosszat lustálkodó Matyi egyetlen kincsét - a libáját - Döbrögi uraság elkobozza, s kapzsi feleségének viszi haza. Matyit pedig fizetségül megbotoztatja, aki megfogadja, hogy ha bírja ésszel és erővel, háromszor adja vissza az „jussot” Döbröginek… Igazi családi darabról van szó, mely a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt szórakoztatja. A Mandala Dalszínház előadása a nézőket is bevonja a játékba, így aki ellátogat hozzánk személyesen is részese lehet a mesének. Belépődíj: 600 Ft

Október 20. 11.00 óra
ÍRÓ – OLVASÓ TALÁLKOZÓ
Vendégünk: Sohonyai Edit író
Október 20-án 15.00 óra
Irodalmi teadélután a könyvtárban
„NEHÉZ MINÉKÜNK MÉLTÓNAK LENNI”
Versekben élő forradalom

Október 21. 18.00 óra
Magyar tájak- sorozat
MAROSVÁSÁRHELY ÉS KÖRNYÉKE
Erdély egyik gyönyörű városába és annak környékére kalauzolja az érdeklődőket ezen az estén Kádárné Szász Hilda marosvásárhelyi születésű, Patakon tanító pedagógus. Bepillantást nyerhetnek az építészeti emlékekbe, a terület néprajzi értékeibe, s ahogy ebben a sorozatban már megszokhatták, az előadást táncbemutatóval színesítjük, s népi ételkóstolóval ízesítjük.
Belépő: 800 Ft, mely tartalmazza a kóstolójegyet is.
Kérjük a jegyet elővételben vásárolják meg!

Október 22. 18.00 óra„
A zene, az kell” – sorozat
ZENÉS PÓDIUMBESZÉLGETÉS RÁCZ JÁNOS FUVOLAMŰVÉSSZEL
Az elmúlt évadok során nagy érdeklődés mellett zajló sorozatunkat folytatva, októberben Rácz János fuvolaművész lesz a vendégünk. Az előzőekhez hasonló laza, kötetlen beszélgetés keretében igyekszünk bemutatni a zenészt, s azontúl a hétköznapi embert szokásaival, kedvteléseivel, stb. Mindezek közben természetesen – ahogy a program alcíme is utal rá - egy-egy zeneszámmal fűszerezzük majd a beszélgetést, melynek során nemcsak beszélgető partnerünket, de családjának több tagját is hallhatja az érdeklődő közönség.
 
Október 25. 19.00 óra
Színházi bérletes előadás
Feydeau - Szentirmai - Bradányi: OSZTRIGÁS MICI
Zenés komédia három felvonásban a Turay Ida Színház előadásában
Valamikor a XIX. század legvégén – Petypon, a híres és köztiszteletben álló párizsi orvosprofesszor egy napon szörnyű fejfájással ébred a saját kanapéja alatt. Az elmúlt estéről arra emlékszik csupán, hogy kollégája unszolására életében először megivott egy pohár bort, mégpedig a hírhedt MAXIM nevű lokálban… Utána rendelt még egy üveggel… majd… minden ködbe borult. A másnapos ébredés után viszont kezdetét veszi az orvos rémálma. Ettől kezdve a félreértések, a személy- és szerepcserék, a bohózati helyzetek egyre gyorsabb ütemben peregnek, miközben megszólalnak Szentirmai Ákos és Bradányi Iván remek dalai, hogy sok nevetés közben igazán franciás hangulatunk legyen.
Szereplők: SZACSVAY LÁSZLÓ, HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ, ZSOLNAY ANDRÁS, SAJGÁL ERIKA, MÁRTON ANDRÁS, HALÁSZ ARANKA, GYŐRI PÉTER, BORBÉLY KRISZTINA, BOROS ZOLTÁN, NAGY GÁBOR, SZABÓ ANIKÓ, BENKŐ PÉTER RÁK KATI, BESZTERCZEY ATTILA, DARVASI CECÍLIA, ÉBI MÁRTA
Közreműködik: az Ördöglovas Tánckar és a Duetto Kamarazenekar
Rendező: BOR JÓZSEF
Jegyek 2000 Ft, diák és nyugdíjas jegy 1500 Ft-os áron vásárolhatók A Művelődés Háza és Könyvtárában
Október 28. 10.00 óra
Baba-Mama klub a könyvtárban
MENŐ-MANÓ TORNA GYÓGYTORNÁSZ SEGÍTSÉGÉVEL
Október 29. 14.00 óra
OLVASÓSZOLGÁLATI ÉS HELYISMERETI MŰHELY
Tanácsadás a dokumentumok beszerzéséhez – akciós lehetőségek
November 5. 19.00 óra
Zenés bérlet
EXODUS-CARMINA BURANA - táncjáték
Zenei bérletünket idén először, de hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára, bízva abban, hogy megfelelő fogadtatás esetén évek múlva ugyanolyan nélkülözhetetlen része lesz Sárospatak kulturális kínálatának, mint amilyenné mára már a színházi bérlet, vagy a Zempléni Fesztivál vált. Kezdeményezésünkkel szeretnénk elmozdulni egyfajta egyensúlyi helyzet felé, változtatva a nyári és a téli zenei élet eddigi aránytalanságán. Bízunk benne, hogy új bérletünk elnyeri az érdeklődők tetszését és sokukkal találkozunk majd az előadásokon.
A négy előadásos bérlet ára: 2000 Ft
November 5.: Carmina Burana – Exodus
November 26.: Miskolc Dixieland Band
Február: Erkel Ferenc Kamarazenekar
Március: Misztrál együttes

EXODUS - CARMINA BURANA
Táncjáték a Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatának előadásában.

Exodus: Az 1932-ben Lembergben született lengyel zeneszerző Wojciech Kilar Exodus c. oratóriumát, melyet Ravel Bolerójával rokonítanak, 1979-80-ban komponálta. A ma Katowicében élő szerző filmzenéiről is híres. Dolgozott Krysztof Zanussival és Andrzej Wajdával, ő szerezte a szintén lengyel Roman Polanski sikerfilmjének, A zongoristának a zenéjét. Az ő muzsikáját hallhatjuk Coppola Drakulájában is. Rendező-koreográfus: Krámer György
Carmina Burana: A 20. század egyik legnépszerűbb, legismertebb zeneműve Orff Carmina Buranája, amely egy 13. századi verses kódex alapján készült. Kozma Attila koreográfus a csodálatos zenére egy sodró lendületű, látványos, siker koreográfiát készített. Orff műve a tavasz, a bor és a szerelem, az élet és a kocsmai örömök himnusza, mely nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a témák mai, kortárs táncnyelvi megfogalmazása születhessen meg.
Jegyek 800 Ft-os áron vásárolhatók A Művelődés Háza és Könyvtárában

A MOZI PROGRAMJA

2010. szeptember 30-október 3. 17 óra
KÖVÉREN SZÉP AZ ÉLET
Színes, feliratos spanyol játékfilm, 2010
Főszereplők: Antonio de la Torre, Leticia Herrero
Rendezte: Daniel Sánchez Arévalo
Egy fogyókúrás csoportterápián találkozik néhány látszólag hasonló, de közelebbről nézve nagyon is különböző problémával küszködő ember. A csoport vezetője és annak állapotos felesége akár mintapéldája lehetne a tökéletes, egészséges párnak, a néző azonban elbizonytalanodik: ki tudja önerőből megoldani a problémáit? Ki is boldog igazán?

2010. szeptember 30-október 3. 19 óra
KÉJJEL-NAPPAL
Színes, szinkronizált amerikai akció-vígjáték, 2010
Főszereplők: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Paul Dano, Marc Blucas, Maggie Grace
Rendezte: James Mangold
Amikor egy kisvárosi nő (Cameron Diaz) találkozik egy rejtélyes férfival (Tom Cruise), aki láthatóan nem fél semmitől, titkokkal teli, és mindig a legváratlanabb pillanatokban bukkan fel, azt gondolja, talán ő az, ő álmai pasija. Azonban hamarosan gyanítani kezdi, hogy valami nem stimmel, és rájön, hogy a férfi nem más, mit egy profi ügynök. Nincs sok választása, vele kell tartania, és egyszer csak egy árulásokkal, átverésekkel teli helyzetben találja magát. Halálos kalandokon verekszik keresztül magukat, meghökkentő helyzeteket cseleznek ki közös erővel. A túlélésük egyetlen záloga, ha bíznak egymásban. De vajon az ügynök az, akinek mutatja magát?

2010. október 4-6. 17 óra
KUTYÁK ÉS MACSKÁK 2. - A RUSNYA MACSKA BOSSZÚJA
Színes, szinkronizált amerikai animációs vígjáték, 2010.
Eredeti hangok: Chris O’Donnell, Alec Baldwin, Michael Clarke Duncan, Roger Moore, Paul Rodriguez, Bette Midler
Rendezte: Brad Peyton
A kutyáknak és macskáknak megvan a maguk, titkos, az emberi szem elől rejtett világa. És megvan a maguk háborúja is. Ártatlannak tűnő kutyaházak igazából titkos kémközpontok bejáratai lehetnek; néhány napon heverésző lusta cica pedig valójában talán egy bevetésen lévő alakulat tagja. A kutyák és macskák között kibékíthetetlen, elhúzódó és minden eszközt megengedő háború zajlik.
Zajlott eddig. Színre lép egy elegáns és gonosz szfinx, egy ex-titkosügynök, Kitty Galore, aki végtelen hataloméhségében nemcsak örök ellenségeit, a kutyákat, de volt bajtársait is el akarja pusztítani. Egyszerre akarja az egész világot meghódítani. Ezért a kutyáknak és macskáknak életükben először össze kell fogniuk, mert nem csak magukat, hanem gazdáikat is meg kell menteniük az ördögi Kitty karmai közül.

2010. október 4-6. 19 óra
KÖVÉREN SZÉP AZ ÉLET
Színes, feliratos spanyol játékfilm, 2010
Főszereplők: Antonio de la Torre, Leticia Herrero
Rendezte: Daniel Sánchez Arévalo
Egy fogyókúrás csoportterápián találkozik néhány látszólag hasonló, de közelebbről nézve nagyon is különböző problémával küszködő ember. A csoport vezetője és annak állapotos felesége akár mintapéldája lehetne a tökéletes, egészséges párnak, a néző azonban elbizonytalanodik: ki tudja önerőből megoldani a problémáit? Ki is boldog igazán?

Október 7-13. 17 óra
DUMAS
Színes, feliratos, francia életrajzi dráma, 105 perc, 2010 BA
Rendezte: Safy Nebbou
Főszereplők: Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde
Mindenki tudja, hogy Alexandre Dumas ´A három testőr´ világhírű szerzője, de hányan tudják, hogy a mestermű társ-írója egy bizonyos Auguste Maquet? Nem sokan, mivel neve soha nem szerepelt a könyvborítókon. Tűz és víz, extrém különcség és csöndes szorgalom ellentéte a két ember, mégis elszakíthatatlan barátság és alkotó közösség jellemzi kapcsolatukat. Mindaddig, amíg fel nem tűnik a színen Charlotte Desrives, a gyönyörű fiatal lány, aki börtönben sínylődő apja kiszabadítása érdekében elbűvöli az általa Dumasnak vélt Maquet-et. Ő megpróbál ellenállni a kísértésnek, de a lány annyira csodálja ´őt´ és elképesztően vonzó. Ez a kavarodás az alkotópáros munkájára is kiható konfliktust eredményez.

Október 7-13. 19 óra
EREDET
Színes, feliratos amerikai krimi, 2010
Írta és rendezte: Christopher Nolan
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page
A profi tolvaj mindent el tud lopni. Minél nagyobb mester a szakmájában, annál kevésbé lehet előtte akadály. Dom Cobb a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik. E tudás tette Cobbot az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá. És most kap egy esélyt, hogy helyrehozza az összes régi hibáját, és visszaszerezze az elveszett életét. Ehhez nem lopnia kell, hanem profi bandája segítségével visszatérnie az eredethez, és egy gondolatot elültetni valakinek a fejében. Ez lesz a tökéletes bűntény.
De a legjobb tervet is keresztülhúzhatja, ha a kiszemelt áldozat maga is profi. Aki olyan veszélyes, amilyenről Cobb még csak nem is álmodott.

Október 14-20. 17 óra
MISSION LONDON
Színes, szinkronizált bolgár-magyar-angol vígjáték, 2010
Rendezte: Dimitar Mitovski
Főszereplők: Julian Vergov, Ana Papadopulu
Hogy megünnepelje az Európai Unióhoz való csatlakozását, Bulgária egy hálakoncertet kíván adni a londoni nagykövetségen. Varadint, az új bolgár nagykövetet éri megtiszteltetés, hogy meghívja az angol királynőt az eseményre, és megszervezze a fogadását.
Ez a feladat azonban korántsem bizonyul egyszerűnek: korrupt személyzeti tagok és konyhában rejtőzködő alvilági bűnözők állják a zökkenőmentes szervezés útját. Arról nem is beszélve, hogy hősünk időközben beleszeret egy sztriptíztáncosnőbe, ami újabb bonyodalmakat szül. Az egyszerűnek tűnő megmérettetés így hamarosan rémálommá válik, és csak reménykedni lehet abban, hogy a koncert nem fullad teljes kudarcba.

Október 14-20. 19 óra
ÚJRAKEZDŐK - SZERELMES SZINGLI SZITTERT KERES
Színes, feliratos amerikai romantikus vígjáték, 2009
Rendezte: Bart Freundlich
Főszereplők: Catherine Zeta-Jones, Justin Bartha
Kisfia születésnapi videóját nézve döbben rá Sandy, hogy férje megcsalja. Azonnal összepakol, és New Yorkba költözik két gyermekével. Az új lakás egy kávézó fölött van, ahol gyorsan összebarátkozik az ott dolgozó Arammel. Sandy megbízza a fiút a gyerekek felügyeletével, ám kis idő múlva ráébrednek, hogy a nagy korkülönbség ellenére vonzódnak egymáshoz, és randevúzni kezdenek. De mi sülhet ki ebből a furcsa helyzetből?

Október 21-27. 17 óra
BOGYÓ ÉS BABÓCA - 13 MESE
Színes magyar animációs rajzfilmsorozat, 2010
Rendezte: M.Tóth Géza és Antonin Krizsanics
Mesemondó: Pogány Judit
Zene: Alma Együttes
A két főhős, Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány sok kedves kalandot élnek meg együtt, s közben új barátokat szereznek és megismerik az őket körülvevő világot.
E 13 mese Bartos Erika mesekönyve alapján készült, mely több mint százezer eladott példánnyal a 2008-as és 2009-es év legnépszerűbb magyar gyerekkönyve volt. A 26 részesre tervezett sorozatból az első 13 rész született meg, s ez látható a mozikban.

Október 21-27. 19 óra
LOURDES
Színes, feliratos osztrák-francia-német film, 96 perc, 2009
Írta és rendezte: Jessica Hausner
Főszereplők: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Bruno Todeschini, Elina Löwensohn, Tóth Orsolya
Az alkotás egy lourdes-i zarándokút története. A zarándokok között akadnak egészségesek és gyógyulást remélők, akik a spirituális megtisztulás és a testi kínok megszűnésének reményében vállalják az utazást. Christine gyógyíthatatlan betegsége miatt nem tud járni. Életét gyökeresen megváltoztatta a betegség, amely elzártságba kényszeríti, és amelyből most megpróbál kiszabadulni. Christine  szeretne újra "normális” lenni, hogy gondtalanul élhesse az életét, ahogyan "mások”. Maria  a Máltai Szeretetszolgálat egyik önkéntese, egyben Christine gondozója is. Elkíséri Christine-t a fürdőbe, segít neki az étkezésnél, fürdéskor és lefekvéskor. Christine rejtett irigységgel figyeli Maria világát. Mariában a saját múltját látja visszatükröződni, amely új reménnyel tölti el. Ezzel szemben Maria a kortársai társaságát élvezi, és igyekszik kerülni a betegek, sérültek látványát. Christine így megelégszik egy mogorva és magányos idős hölgy, Madame Hartl  társaságával. Madame Hartl nem betegségre keres gyógymódot Lourdes-ban, hanem magányban leélt életének szenvedéseit kívánja enyhíteni. Üres létezésének egy küldetéssel akar értelmet adni, ezt pedig Christine ápolásában és az érte mondott imákban találja meg. Imái csodálatos módon valóra válnak, Christine állapota javulni kezd, míg végül teljesen meggyógyul, és újra képes lesz járni. Gyógyulása a csodálat mellett irigységet és féltékenységet vált ki. A csodát a lourdes-i orvosi bizottság is vizsgálni kezdi, kutatásaik azonban nem hoznak eredményt, mert Christine betegsége kiszámíthatatlan: állapota jelentősen javulhat, de ugyanilyen gyorsan rosszabbra is fordulhat. Christine belekapaszkodik az utolsó reménysugárba is, mindvégig tartva attól, hogy túlságosan múlandónak bizonyul.

Október 28-november 3. 17 óra
A KARATE KÖLYÖK
Színes, szinkronizált amerikai játékfilm, 140 perc 2010
Rendezte: Harald Zwart
Főszereplők: Jaden Smith, Jackie Chan, Tarji P. Henson, Tess Liu
A 12 éves Dre Parker Detroitban a legnépszerűbb fiú, aki egyszer csak Kínában találja magát, ahol édesanyja  új állást kap. Dre számára az egyetlen pozitív élmény, amit az új környezetben talál, bájos osztálytársa, Mei Ying, akibe azonnal beleszeret. Bár az érzés kölcsönös, a kulturális különbségek nem könnyítik meg a barátságot. Dre emiatt egyből szembe találja magát Chenggel, a környék kung fu sztárjával, aki elsőre csúnyán elbánik vele.
Drenek nincs kihez fordulnia, teljesen magára van utalva az idegen országban. Egyedül Han úr, a karbantartó áll ki mellette, aki titkon kung fu mester, és aki vállalja, hogy felkészíti a fiút a közelgő kung fu bajnokságra. Itt Dre megmutathatja mire is képes valójában, s rájön, hogy akit le kell győznie az nem más, mint önmaga, és a félelmei.

Október 28-november 3. 19 óra
KOLORÁDÓ KID
Színes, magyar film, 93 perc,2009
Rendezte: Vágvölgyi B. András
Főszereplők: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla
Kreuzer Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárdmód jelentős nyereményhez jut a "lovin", este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kreuzert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi a társa (Koltai), majd egy fiatal(Katkó), Moszkvában, kommunista családban született fiút tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 56. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kreuzer bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából, Kreuzer és Koltai beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra. Kreuzer és Iskiné a Rajk-temetésen találkoztak, elsöprő szexuális vonzódás, szerelem lett belőle, mely még az október 23-án kitörő forradalmat is háttérbe szorította egy ideig. Egy meglepő esemény után a Corvinba mennek, és csatlakoznak is az őket ott érő élmények hatására a fegyveresekhez.

Felhívás
A Művelődés Háza és Könyvtára a 2010/2011. évadra új, Zenei bérletet hirdet
Az előttünk álló évadban egy új, a zenekedvelők számára összeállított sorozattal szeretnénk kedveskedni a műfaj iránt érdeklődő vendégeinknek. A sorozat megtervezésekor igyekeztünk figyelemmel lenni az érdeklődők széles körére, ennek megfelelően változatos és színes programot összeállítani, ahogy azt az alábbiakból is láthatják.
Zenei bérletünket idén először, de hagyományteremtő szándékkal indítjuk útjára, bízva abban, hogy megfelelő fogadtatás esetén évek múlva ugyanolyan nélkülözhetetlen része lesz Sárospatak kulturális kínálatának, mint amilyenné mára már a színházi bérlet, vagy a Zempléni Fesztivál vált. Kezdeményezésünkkel szeretnénk elmozdulni egyfajta egyensúlyi helyzet felé, ami a nyári és a téli zenei élet eddigi aránytalanságán változtatna.
Bízunk benne, hogy új bérletünk elnyeri az érdeklődők tetszését és sokukkal találkozunk majd az előadásokon.
A négy előadásos bérlet ára: 2000 Ft

November 5-e (péntek) 19.00
Exodus - Carmina Burana  – T á n c j á t é k
Exodus: Az 1932-ben Lembergben született lengyel zeneszerző Wojciech Kilar Exodus c. oratóriumát, melyet Ravel Bolerójával rokonítanak, 1979-80-ban komponálta. A ma Katowicében élő szerző filmzenéiről is híres. Dolgozott Krysztof Zanussival és Andrzej Wajdával, ő szerezte a szintén lengyel Roman Polanski sikerfilmjének, A zongoristának a zenéjét. Az ő muzsikáját hallhatjuk Coppola Drakulájában is.
Rendező-koreográfus: Krámer György
Carmina Burana: A 20. század egyik legnépszerűbb, legismertebb zeneműve Orff Carmina Buranája, amely egy 13. századi verses kódex alapján készült. Kozma Attila koreográfus a csodálatos zenére egy sodró lendületű, látványos, siker koreográfiát készített. Orff műve a tavasz, a bor és a szerelem, az élet és a kocsmai örömök himnusza, mely nagyszerű lehetőséget ad arra, hogy a témák mai, kortárs táncnyelvi megfogalmazása születhessen meg.

November 26-a (péntek) 19.00
Miskolc Dixieland Band
Az idén 20 éves jubileumát ünneplő együttes első fesztiválkoncertjét 1991-ben a Diósgyőri Dixieland Fesztiválon játszotta. Azóta a hazai – Diósgyőr, Salgótarján, Sárospatak – fesztiválok mellett megfordultak Németországban, Angliában, Dániában és Spanyolországban egyaránt.
A zenekar 2005. novemberében megkapta a Miskolci Gyémántok Díjat. Az együttes 2006 őszén a Borsod -Abaúj -Zemplén Megyei Príma díj "magyar zeneművészet" kategóriájának közönségdíjasa lett! Évente kb. 60 koncerttel a háta mögött most a 20 éves jubileumi műsorával lép a sárospataki közönség elé.

Február
Erkel Ferenc Kamarazenekar – Erkel emlékhangverseny
A zenekar 1985-ben alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola első évfolyamos hallgatóiból. Az együttes első jelentős sikerét 1986-ban aratta, amikor is I. díjat nyert a belga királyi család által Neerpeltben megrendezett kamarazenekari versenyen. 1988-ban Valenciában, a Fiatal Kamarazenekarok Fesztiváljának legjobb zenekarává választották őket. 1990-ben szintén ők nyerték a fesztivált. Azóta koncertjeiken a magyar és nemzetközi zenei élet olyan kiváló szólistái léptek fel, mint Berkes Kálmán, Drahos Béla, Erika Raum, Hadady László, Jandó Jenő, Konrád György, Lencsés Lajos, Leonidas Kavakos, Nagy Péter, Perényi Miklós, Pauk György, Sass Sylvia, Szabadi Vilmos, Szenthelyi Miklós, Várjon Dénes, Verebics Ibolya, Vukán György és sokan mások.
1990-ben Rolla János tartott kurzust a zenekarnak, majd az év őszén Helmuth Rillingnek mutatkoztak be. Európa számos országában - Belgium, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia, Románia - turnéztak, több helyre rendszeresen visszatérő vendégzenekar. Számos lemezfelvételt készítettek a Hungarotonnal, Naxosszal, Cant-Arttal, Lambdomával, amelyekről elismeréssel nyilatkozik mind a magyar, mind a nemzetközi zenei élet.
Emlékhangversenyükkel, melyben a Bánk bán, a Hunyadi László közismert dallamai is felcsendülnek, a 200 éve született nagy magyar zeneszerző előtt tisztelegnek

Március
Misztrál együttes
Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány és a különleges, gyökereiben magyar és modern dallamvilág. Megalakulásuk után egy évvel, 1998 júliusában, a XIX. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a Kaláka Alapítvány fődíját. 2006-ban Bartók Béla díjat, 2008-ban Balassi Bálint emlékérmet, 2010-ben a Fiatalok a Polgári Magyarországért díját kapták meg.
A sorozattal kapcsolatban érdeklődni lehet: Stumpf Gábor népművelőnél
Bérletek szeptember 20-tól vásárolhatók A Művelődés Háza és Könyvtárában.


SZÍNHÁZI BÉRLET HIDETÉS

A tizenkettedik évadot kezdjük úgy, hogy vendégeink újra színházbérletet vásárolhatnak.
Bízunk abban, hogy az ajánlott darabok felkeltik az Ön és családja érdeklődését, s a nehéz anyagi lehetőségek ellenére is üdvözölhetjük bérleteseink sorában.
A bérlet ára 8.500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 6.500 Ft.
Elképzelhető, hogy az előadások sorrendje, havi bontása egyeztetési problémák mi-att a kiadottól eltér. Ha valamelyik előadás elmaradna, úgy hasonló műfajú darabbal pótoljuk.

Október 25 19.00 óra
Georges Feydeau – Szentirmai Ákos – Bradányi Iván: OSZTRIGÁS MICI
Zenés komédia három felvonásban a Turay Ida Színház előadásában
Fordította Heltai Jenő
Valamikor a XIX. század legvégén – Petypon, a híres és köztiszteletben álló párizsi orvosprofesszor egy napon szörnyű fejfájással ébred a saját kanapéja alatt. Az elmúlt estéről arra emlékszik csupán, hogy kollégája unszolására életében először megivott egy pohár bort, mégpedig a hírhedt MAXIM nevű lokálban… Utána rendelt még egy üveggel… majd… minden ködbe borult. A másnapos ébredés után viszont kezdetét veszi az orvos rémálma. Ágyából ájtatos öregecske felesége helyett előbukkan a Maxim leghíresebb sztárja, maga Osztrigás Mici. A váratlanul beállító tábornok nagybácsi természetesen úgy gondolja, hogy a doktor ágyában heverésző, alig öltözött csinos hölgy nem lehet más, mint Petypon felesége. Ettől kezdve a félreértések, a személy- és szerepcserék, a bohózati helyzetek egyre gyorsabb ütemben peregnek, miközben megszólalnak Szentirmai Ákos és Bradányi Iván remek dalai, hogy sok nevetés közben igazán franciás hangulatunk legyen.
Szereplők: SZACSVAY LÁSZLÓ, HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ, ZSOLNAY ANDRÁS, SAJGÁL ERIKA, MÁRTON ANDRÁS, HALÁSZ ARANKA, GYŐRI PÉTER, BORBÉLY KRISZTINA, BOROS ZOLTÁN, NAGY GÁBOR, SZABÓ ANIKÓ, BENKŐ PÉTER
RÁK KATI, BESZTERCZEY ATTILA, DARVASI CECÍLIA, ÉBI MÁRTA
Közreműködik: az Ördöglovas Tánckar és a Duetto Kamarazenekar
Rendező: BOR JÓZSEF  

November
Márai Sándor: A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK
Dráma a Kassai Thália Színház előadásában
Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája. Két fiatal katona, két testi-lelki jó barát negyven évvel ezelőtt - és két gyanakvó, megkeseredett, lelkiismeret-furdalásokkal teli öregember most. A két dátum között az üresség. Nem találkoztak a negyven év alatt, egyikük a trópusokon katonáskodott, a másik a katonai szolgálat letelte után ült csak kastélya könyvtárában, és a spalettákat bámulta. De most találkoznak, és kezdődhet a leszámolás. Mi történt akkor, azon a negyven évvel ezelőtti napon? Miféle halálos bűn követel most tisztázást? A kérdések, szenvedélyek mögött egy halott: Krisztina, egyikőjük szeretett felesége. Hasonló szenvedély volt a két barát részéről akkor, ugyanezen nő iránt. Az egyik csalt és menekült, a másik maradt, de nem nyújtott kezet a bajban Krisztinának. Most mindketten szembesülnek az árulással. Most, amikor már elfogynak a gyertyák. Csonkig égnek.
Szereplők: PÓLOS ÁRPÁD, KELEMEN CSABA, CS.TÓTH ERZSÉBET, TÓBISZ TITUSZ, ABAHÁZI NAGY LÍVIA
Rendező: BEKE SÁNDOR

Január
Ken Ludwig: BOTRÁNY AZ OPERÁBAN
Bohózat a Miskolci Nemzeti Színház előadásában
Szenzációs hír kelt izgalmat a vidéki kisváros csöndes hétköznapjaiban. A világhírű tenorista, Tito Merelli lesz a készülő Othello főszereplője. Mindenki izgatottan, szinte megváltóként várja a „Magnifico” névre keresztelt tenort. A társulat igazgatója, Sanders hatalmas bevételre számít, az Operabarátok Körének elnöknője végtelen tiszteletét készül kifejezni a nagy művész előtt. De van, aki egy kis protekcióra vágyik csupán, más pedig reménytelen szerelmével készül a sztárt ostromolni. A tenorista azonban csak a szenzációként meghirdetett előadás napján, az utolsó pillanatban érkezik meg a városka színházába. Az operának lassan el kellene kezdődnie, de Merelli nagyon fáradt. És mivel felesége is épp most hagyta el, túl sok gyógyszert vesz be. Képtelen színpadra lépni. Már majdnem kitör a botrány, amikor az igazgató hirtelen őrült ötlettel áll elő…
A Botrány az operában bejárta a világot, eddig 16 nyelvre fordították le, és 25 országban mutatták be. Londonban 1988-ban Andrew Lloyd Webber is színre vitte.

Szereplők: VIDA PÉTER, PAP LÍVIA, SZIRTES GÁBOR, BAKAI LÁSZLÓ, KEREKES VALÉRIA, HOMONAI ISTVÁN, JANCSÓ DÓRA, MOLNÁR ANNA
Rendező: SZIRTES GÁBOR

Ferbruár
Andrew Bergman: TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN
Vígjáték két részben az Éless Szín előadásában
Fordította: Szász Imre
Egy New York-i műkereskedő házaspár gondtalanul éli életét egy pazarul berendezett lakásban. Egyik nap váratlanul beállít a feleség nővére és annak férje, azzal a szándékkal, hogy mivel ők elutaznak Buffalóba, erkölcstelen életmódot folytató lányuk ügyeinek elrendezésére, addig is édesanyjukat itt hagyják náluk. A kedves, szókimondó, idős hölgy megjelenése rengeteg komikus helyzetet teremt a műkereskedő házaspár életében, s egy szép napon, - amikor beállít a világhírű festőművész, - ez csak fokozódik. A színdarab a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.
Szereposztás: ESZTERGÁLYOS CECÍLIA, KONCZ GÁBOR, FARKASHÁZI RÉKA / ÁBEL ANITA, INCZE JÓZSEF, VALLER GABRIELLA, ÉLESS BÉLA
Rendező: KONCZ GÁBOR

Március
CSÖRGESS MEG!
Az Egri Gárdonyi Géza Színház előadása
Huszonöt évvel ezelőtt sok mindent nem sejtettünk. Nem is álmodtunk volna arról, ami ma az életünk része. A magyar ember vasárnaponként a sarokra járt le telefonálni, alázattal elfogadta, ha éveket kellett várnia egy készülékre, és tisztában volt azzal, hogy ha beszélni akar szeretteivel, ahhoz áldozatokat kell hoznia. A magyar emberek nagy részének elérhetetlen volt a telefon.
Megváltozott a kommunikáció, amióta nincs zsinór a telefon végén - és megváltoztunk mi is. Hangosan beszélünk a markunkon keresztül egy másik emberhez, aki ugyan tőlünk kilométerekre teszi ugyanezt - mi mégis, egy képzeletbeli közös térben együtt vagyunk vele. És megsértődünk, ha nem hívnak minket vissza, türelmetlenek vagyunk, ha a másik nem hallja, ha a készüléke csörömpöl, és a rendőrséggel kerestetjük azt, aki váratlanul elérhetetlenné válik két napra.
Végérvényesen, és tagadhatatlanul összenőttünk a kis agresszív géppel - amelynek jövőjét ugyanúgy nem sejtjük ma, 2010-ben, mint ahogy 1984-ben sem hittük volna el, hogy egyszer egy mező közepén a fa alatt ülve, egy szál magunkban - mégsem leszünk egészen egyedül.
Szereposztás: BÁNYAI MIKLÓS, BOZÓ ANDREA, FENYŐ IVÁN, FEKETE GYÖRGYI, GÖRÖG LÁSZLÓ, JÁRÓ ZSUZSA, HÜSE CSABA, MÉSZÁROS SÁRA, KASZÁS GERGŐ, MÉSZÁROS MÁTÉ, ÖTVÖS ANDRÁS, SCHRUFF MILÁN, VAJDA MILÁN, BOZSÁNYI LILIÁNA
Rendező: MÁTÉ GÁBOR
Programmal kapcsolatban érdeklődni lehet Kurucz Tamás munkatársnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!