Sajószentpéter hírei

2011.03.16. 19:36

Új köntösbe öltözött Sajószentpéter történelmi városközpontja

<p>Sajószentpéter - A település történelmi városközpontjának rehabilitációjára Sajószentpéter önkormányzata 2009 novemberében nyújtott be pályázatot – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón dr. Faragó Péter polgármester.</p>

A támogató döntés 2010. február 18-án született meg, szerződéskötésre pedig 2010. március 31-én került sor. A közbeszerzési eljárásban a nyertes ajánlatot az FK-Raszter Építő Zrt. adta. Az Európai Unió 633,5 MFt-tal támogatta a pályázat megvalósítását. A projektnyitó sajtótájékoztatóra 2010. április 2-án került sor, s azt követően (a munkaterület átadásával) a kivitelezési munkálatok is elkezdődtek. Az eredetileg vállalt befejezési határidő 2010. december 31-e, míg a módosított határidő 2011. január 31-e volt.

A Kálvin tér 4-6. sz. alatti épületegyüttes két épületből áll.
A kétszintes A épület emeletén találhatók a városvezetés irodái (polgármester, alpolgármester, jegyző), a képviselő-testületi ülések helyszíne és ezek kiszolgáló helyiségei. A földszinten a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Osztály, az Adócsoport, illetve az Intézményirányító és Szervezési Osztály található a szükséges helyiségekkel, vizesblokkokkal - hangoztatta Ujvári Andor, a Sajószentpéteri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője. Az épület a főbejáraton és az udvaron keresztül közelíthető meg. Az udvaron a dolgozói személyautók parkolója, és az akadálymentes parkoló helyezkedik el. Az épületben akadálymentes WC került kialakításra. Az épületbe a tartószerkezet födémáttörésével liftet építettek, és a komplex akadálymentesítés biztosítását szolgáló további műszaki megoldások is megvalósultak.
Az egyszintes B épületben a Gyámhivatal található az egyéni ügyintézés lehetőségével. Az épület bővítéseként megépült a műszaki személyzet szociális blokkja, valamint a hivatali személyautók garázsa. Az épületek homlokzatát felújították, új válaszfalak, ajtók létesültek az új funkcionális elrendezés miatt. Az épület elavult villamoshálózatát és fűtési rendszerét is korszerűsítették. A helyiségek új burkolatokat és festést kaptak.

A Kálvin tér 31-33. sz. alatti kétszintes épület földszintjén került elhelyezésre a nagy ügyfélforgalmú Okmányiroda - tájékoztatta a jelenlevőket Ujvári Andor. Az ügyfélszolgálat egy-egy ablakánál a lakossági ügyekért felelős osztályok ügyintézői kaptak helyet, például a Hatósági és Szociális osztály, illetve az Építési és Városüzemeltetési Osztály szakemberei. Az ügyfélfogadási időben itt zajlik az ügyintézés. Az ügyfelek számára női-férfi mosdó, illetve külön akadálymentes WC került kialakításra. Az emeleti szinten a hivatal osztályainak irodái találhatók, a kiszolgáló, valamint mosdó helyiségekkel. A komplex akadálymentesítés itt is megtörtént. A tér történelmi környezete miatt a homlokzat és a nyílászárók is felújításra kerültek. A funkcióknak megfelelően új válaszfalak, ajtók készültek. A teljes villamoshálózatot és gépészetet kicserélték; új burkolatot és festést kaptak a helyiségek. A dolgozók és az ügyfelek személyautóinak elhelyezése az udvaron kialakított parkolókban történik, biztosított az akadálymentes parkoló is.

A Rendezvények Háza kialakításáról szólva megemlítette Ujvári Andor, hogy az épület korábban moziként működött, így a félszinteltolásos kialakítás továbbra is megmaradt. Az utcai főbejárathoz lépcsőn és rámpán is fel lehet jutni. A főbejárat tágas, elegáns előtérbe vezet, ahonnan a házasságkötő terembe lehet jutni, melyből igény esetén kisebb kamaraterem választható le. Az előcsarnokból nyílnak a közönségforgalmi mosdók, a ruhatár, az anyakönyvvezető szobája, valamint a műszaki helyiségek. Az előcsarnokból ki lehet jutni a teraszra, és innen nyílik egy kis büfé is. A tévé stúdió az épületben önálló egységként, a korábbi terjengős alapterületet jelentősen csökkentve került kialakításra. A szintkülönbség áthidalására emelőlap beépítése vált szükségessé, így a félszint is megközelíthető akadálymentesen. Az épület homlokzata, szerkezete is átépítésre került a megváltozott rendeltetésének megfelelően, a belső kialakítás is eszerint készült. A villamoshálózat és gépészet teljes átépítése szükségessé vált, a belső szakipari anyagok és munkák igényességet tükröznek, az épület funkciójának megfelelően.

Tájház, Lévay-ház rekonstrukciója

Sajószentpéter Város Önkormányzata a Lévay-ház kiegészítéseként egy olyan komplex, a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló tájházat kíván itt működtetni, ahol az ifjúság megismerkedhet a város történeti, néprajzi, természeti, kulturális értékeivel, és közben kézműves foglalkozásokon is részt vehet. Ez a 2166 (műemlék tájház) és a 2167 (Lévay-ház és melléképülete) helyrajzi számú ingatlanok együttes hasznosítását jelenti. A tájházban kiállító tér, kézműves műhelyek, teakonyha és vizesblokk (akadálymentes is) kapott helyet. Az épület műemlék jellege megmaradt, szerkezetén nem változtatott a tervező, csak belső átalakítás készült az előzőekben leírtak szerint. A homlokzat lélegző vakolattal került felújításra, valamint a nedvesség épülettől való távoltartása miatt az épület körül szivárgó paplan készítése vált szükségessé.

Református nagytemplom

A műemléki védettséget élvező, országos jelentőségű református templom nincs kirívóan rossz állapotban, de helyzetéből fakadóan, elsősorban csapadékvíz elleni védelmének megoldatlansága miatt folyamatosan romlik az állapota. Az állagromlás elsődleges oka a talajnedvesség felszivárgása a falakba. Bármiféle falakat érintő felújítást csak ezen eredendő vizesedési ok megszüntetésével vagy nagymértékű csökkentésével érdemes kezdeni. A templom körül ezért draincsövezés készült, hogy a területről, amely mélyebben fekszik a környező tértől és úttól, összegyűjtse a csapadékot. A templom 2 m magas lábazata, amely a vízelvezetés hiánya miatt erősen átázott, kijavításra került, a homlokzat további része pedig fehér festést kapott.

A Kálvin tér rekonstrukciójának e tevékenységgel érintett I. üteme a Kálvin tér, Jókai utca és a Lévay és Árpád utcák csomóponti szakaszának – beleértve a Nyögő-patakon átívelő hidat – rekonstrukciójára irányul. A Nyögő-patak meglévő rossz állapotú gyalogos hídja helyett egy közúti és gyalogos forgalmat is lebonyolító új híd megépítése vált szükségessé. A híd és az előtte kialakult közúti csomópont lehetővé teszi, hogy a polgármesteri hivatal és a Rendezvények Háza a 26-os út érintése nélkül is megközelíthető legyen. A Kálvin téren és néhány becsatlakozó utcában nem volt megoldott a csapadékvíz elvezetése. Ezért zárt rendszerű csapadékelvezető hálózat épült, melynek a Nyögő-patak a befogadója, ebbe csatlakozik az új D épület, az Árpád utca csapadékelvezetése, illetve a későbbi fejlesztések során lehetőség van további utcák, épületek bekötésére is.

A Kálvin tér egészének távlati célként kitűzött, sétáló utcává való alakításából e tevékenység csak a tér keleti oldalán, a templom mögötti park rekonstrukcióját tűzi ki célul. A tevékenység kapcsán a terület a műemléki védettségű református templom rangjához méltó térré alakult. A park északi és keleti oldalán az utak kialakításánál figyelembe kellett venni, hogy a sétáló utca végleges formája, jellege csak a fejlesztés II. ütemében alakítható ki a 27. sz. főközlekedési út nyomvonalának áthelyezését, és egy új feltáró út, valamint ehhez kapcsolódó parkolási felületek kialakítását követően. Addig az útnak átmeneti jelleggel a parkolást – ennél fogva a gépjármű-közlekedést is – biztosítania kell. A megépült út burkolata térkő szegélyezett aszfalt, az akadálymentes parkolást is biztosító parkoló-felületek térkő-burkolatúak.

Az infrastrukturális fejlesztések eredményeként javul a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatási aránya. A projekt során megvalósult építkezések jelentős munkaerőt kötöttek le, így jutottak munkához szakképzetlen munkások, illetve olyanok, akik nem rendelkeznek állandó munkahellyel. Az építkezések munkalehetőséget adtak a roma népesség számára is. A foglalkoztatás 12 hónapon keresztül 17 fő számára biztosított állandó munkalehetőséget.

A korszerűsítések nyomán az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások – a minden igényt kielégítő  ügyféltér és háttér-infrastruktúra következtében – könnyebben elérhetővé váltak, az ügyintézési idő rövidült - fogalmazott dr. Faragó Péter polgármester. A hivatali épületek modernizációja, elhelyezkedésük racionalizálása – hosszú távon – a fenntartási költségek csökkenését eredményezi. A közlekedéshálózat-fejlesztés (új közúti híd és csomópont kialakítása) a közlekedés feltételeinek javítását, a vállalkozási tevékenység fellendítését szolgálja, míg a Kálvin tér térburkolása, parkrendezése a közösségi identitást erősíti. 

BGY


A pályázat számokban

  • A felújítással érintett hasznos alapterület: 2160 m2
  • A fejlesztéssel érintett út területe: 3836 m2, hossza: 533 m
  • A fejlesztéssel érintett járda területe: 1732 m2, hossza: 928 m
  • A díszburkolat területe: 1732 m2
  • A zárt csapadékcsatorna hossza: 719 m
  • Az új közúti híd hossza: 12 m, szélessége: 11 m

Támogatási szerződés szerint

  • Összes költség: 780,1 MFt (ebből építési költség: nettó 569,4 MFt)
  • A projekt időtartama: 2009 - 2011
  • Konzorciumi partner: Sajószentpéter-Nagytemplomi Református Egyházközség
  • A projekt kivitelezője: FK-RASZTER Építő Zrt.

A támogatás összege: 633,5 MFt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!