Rudabánya hírei

2017.03.04. 16:33

Új ásványt fedeztek fel Rudabányán

Miskolc, Rudabánya - Szenzációs felfedezés: új ásványra bukkant egy amatőr kutató Rudabányán.

Miskolc, Rudabánya - Szenzációs felfedezés: új ásványra bukkant egy amatőr kutató Rudabányán.

A Nemzetközi Ásványtani Társaság (IMA) új ásványfajnak elfogadta a legújabb magyarországi ásványt, melynek neve RUDABÁNYAIT lett. Ez mindenképpen szakmai szenzációnak számít, mivel a világban ismert mintegy ötezer ásványból mindössze 9 olyan van (ezzel az újjal együtt), amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel – tudtuk meg Fehér Bélától, a Herman Ottó Múzeum Ásványtárának vezetőjétől.

A múzeum Ásványtárához kapcsolódik egy civilbázis, az ásványbarátok olyan köre, akik rendszeresen adnak be általuk gyűjtött anyagokat vizsgálatra. Hét évvel ezelőtt Koller Gábor, pilisborosjenői amatőr ásványkutató Rudabányán, a vasércbánya Adolf bányarészében, kutatott, és az itt talált leletet meghatározásra eljuttatta a múzeumba. Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják meg az ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Az új anyagról kiderült, hogy olyan a szerkezete, amelyet korábban még nem ismertek, azaz innentől vált igazán izgalmassá az ügy.

Az új ásvány meghatározását végül Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem és Herman Ottó Múzeum), Hertha Effenberger (Bécsi Egyetem), Fehér Béla (Herman Ottó Múzeum) és Zajzon Norbert (Miskolci Egyetem) végezték el, majd nyújtották be elfogadásra az IMA illetékes bizottsága felé. A 30 tagból álló testületnek minden ilyen javaslatot legalább kétharmados arányban kell elfogadnia, mely ebben az esetben megtörtént. A kutatók a rudabányait nevet adták az új ásványnak.

A szélesebb közvélemény a márciusban, a Miskolci Egyetemen megtartásra kerülő hagyományos Ásványfesztiválon ismerkedhetnek meg az új ásvánnyal, amelyről önálló előadást is tartanak.

- Horváth Szabolcs, Herman Ottó Múzeum, marketing és kommunikációs referens -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!