hirdetés

2021.09.14. 09:56

Híres szalámigyártók

A szalámi szóról talán mindenkinek kivétel nélkül a híres téliszalámi jut eszébe. Ez a hungarikummá vált szárazáru rendkívül ízletes, de vajon kiknek köszönhetjük meglétét?

Forrás: kolbaszposta.hu

Pick Márk, a szegedi gyár alapítója

A leghíresebb téliszalámit a Pick gyártja Szegeden. Alapítója Pick Márk, aki 1843-ban született a városban, és terménykereskedéssel foglalkozott, paprikaőrleményeket is árusított. Olasz szakmunkásokkal 1878-ban szalámigyártásba kezdett, a város különleges levegőjét kihasználva telente készítették üzemében az ízletes szalámikat. A hűtéshez a jeget a Tiszából hordták, így a 19. században még tényleg csak télen készülhetett ez a finom csemege, ezért hívják téliszaláminak.

Jellegzetessége a fehérpenészes bevonat a rúd oldalán. A különleges eljárással létrehozott termék szigorúan titkos recept alapján készül, csupán a minden kori szalámimester tudja az összetevőket.

Annyi bizonyos, hogy sikerük az apró részletekben rejlik, például a nagysúlyú sertésekből készített alapanyagokban és a hosszú érlelési folyamatban, amelyben különleges szerep jut Szeged mikroklímájának is.

Herz Ármin, a budapesti vállalat létrehozója

Pick Márk a Tisza mellé telepítette szalámigyárát, Herz Ármin pedig a Duna partjához közel kezdte meg a szalámigyártást 1888-ban. Ő is olasz mesterek segítségével lett világhírű: hajózási vállalkozóként dolgozott, s útjai során az itáliaiaktól leste el a szalámikészítés folyamatát.

A Herz-féle, nemespenésszel borított téliszalámi is hamarosan világhírűvé vált, az 1900-as Párizsi Világkiállításon Nagydíjat nyert. Ennek köszönhetően a termék exportja is fellendült, az 1930-as években már évente 450 tonna téliszalámit szállítottak külföldre Herz gyárából.

Védjegye a H betű és a hajóhorgony. 2014-ben vált hungarikummá a többszörös díjas termék, akárcsak a Pick téliszalámi. Mindkettő igen közkedvelt, sertéshúsból készült áru, amely a hentesüzletekben, csemegeboltokban kapható. Manapság azonban házhoz is rendelhetjük ezeket a kiváló minőségű árukat, ha meg szeretnénk kóstolni őket.

A KolbászPosta.hu webáruházban a szalámik és vastagkolbászok kategóriában találunk rájuk, és akár más finomságokkal, különlegességekkel együtt vásárolhatunk belőlük.

Meduna József, aki szamár szalámit készített

Az igazi ínyencek szívesen megkóstolnak a sertés szalámik mellett más állat húsából készült termékeket. Divat manapság például a szamár szalámi vásárlása. Bár sokan nem tudják, a szalámi olasz közvetítéssel jutott el hozzánk, és Itáliában eredetileg szamár húsából készítették a tölteléket.

Meduna József, az első hazai szalámikészítő is ezt akarta meghonosítani, de a száraz hús sokaknak nem ízlett, így sertéshúsra váltott. De egyre kelendőbbek a lóhúsból készült vastagkolbászok is.

Az egészséges étkezés hívei ma már választhatnak akár bio minősítésű mangalica szalámit is. Sőt: a piacon megjelentek a pulyka-, kacsa- vagy strucchúsból készült különlegességek is. Érdemes megkóstolni mindegyiket, ha feledhetetlen kulináris élményre vágyunk!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában