Sütni jó!

2021.05.10. 11:25

Nemcsak a sütő, de a szíve melegét is adja

Galamb Alex hátrányos helyzetű gyerekeket tanít sütni. Egyszer saját pékséget szeretne.

 

Alex még gyerek volt, amikor az édesapja, az egyetlen kenyérkereső a családban, meghalt. Ekkor a feje tetejére állt a világ. Alex fogalmazott így, mert akkor úgy érezte, mindennek vége. Az édesanyja teljesen összeomlott amiatt, hogy egyedül maradt az öt gyerekkel. Segélyből kellett élniük, és bizony sokat nélkülöztek. A számozott utcákban laktak, de költözniük kellett. Diósgyőrben azonban Alex gyakran járt a Petőfi Sándor Fiókkönyvtárban, ahol a könyvtárosok segítettek neki a tanulásban, a lecke megoldásában, jutalmul pedig számítógépezhetett. 2011-ben óriási technikai csodának számított a számítógép, fogalmazott a fiatalember.

Mert azóta Alex felnőtt, ma már 23 éves, és az egész ország ismeri, hiszen létrehozta a Sütni jó! programot, melynek keretében hátrányos helyzetű gyermekeknek mutatja meg a pék- és cukrászszakma szépségeit.

Nehéz gyermekkor

De ne ugorjunk ennyire előre!

– Sajnos az édesanyám depressziós lett, nem tudott bennünket úgy nevelni, ahogy egy szülőnek kellett volna. A két idősebb testvérem már elköltözött otthonról, én pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz kerültem. Akkor 16 éves voltam, és öt tantárgyból álltam bukásra. A szakszolgálatnál azonban annyira behoztam a lemaradást, hogy már csak egy pótvizsgám maradt. Tulajdonképpen ott határoztam el, hogy pék leszek, méghozzá az ország legjobb pékje. Hogy miért éppen pék? Mert gyerekkoromban sokat nélkülöztem, éheztem, a hasamat pedig a mai napig is szeretem – indokolt Alex.

Végül a miskolci Gyermekváros lakója lett, és felvették a Debreczeni Márton Szakképző Iskolába péktanulónak.

– Akkor is volt egy elhatározásom, az, hogy én leszek a legjobb tanuló. Ez akkor teljesült, amikor 2017-ben részt vehettem a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Ezen az országos negyedik helyet szereztem meg, de a szóbelim nekem lett a legjobb. Az iskolában végül emelt szintű bizonyítványt kaptam. A verseny hatalmas motiváció volt a számomra, kinyílt előttem a nagyvilág – fogalmazott Alex.

Dolgozik és tanul

Azzal folytatta, hogy végzés után több helyen dolgozott pékként, nagy áruházban és kisebb üzemben is. Amikor 21 éves lett, ki kellett költöznie a Gyermekvárosból, így Hernádnémetiben vett olcsón egy házat az otthonteremtési támogatásból, mivel a bátyja is ezen a településen lakik. Akkor épp munkanélküli volt és elkeseredett, de meglátta, hogy a Kisgergely cukrászdába takarítót keresnek. Jelentkezett, és felvették. Majd később úgy alakult, hogy már cukrászként dolgozhatott az üzemben. Ennek immár két éve. Azóta a munkahelyén beiskolázták, hogy szerezze meg a cukrász szakmát is. Nyáron lesz a vizsga.

Érettségi, egyetem

De nem csak erre készül Alex, hanem az érettségire is, a Fókusz Gimnáziumban. Ugyanis újabb célokat tűzött ki maga elé. Érettségi után sütőipari technikumba szeretne jelentkezni, közben megszerezni a nyelvvizsgát, majd a Szegedi Tudományegyetem hallgatója szeretne lenni, és élelmiszer mérnök-diplomát szerezni.

– De ha ez mégsem jön össze, nem esem kétségbe, akkor beérem a technikusival, hiszen lehetek mesterpék. Bármelyik sikerül, mindenképpen több leszek, mint most – fogalmazott Alex. Fontos mondat, mert tulajdonképpen az egész életét az jellemzi, hogy több tudást és jobb életet szeretne magának, mint ami gyermekkorában megadatott neki.

Robikával kezdődött

Azonban nemcsak a saját sorsa érdekli, hanem a többi, hátrányos helyzetben élő gyermeké is. Így jött létre a Sütni jó! kezdeményezés.

Galamb Alex lelkes tanítványaival

– Tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy a koronavírus első hullámában nem kellett mennem dolgozni, a gyerekeknek pedig digitális oktatás volt. Az egyik nap azt mondtam a bátyám nagyobbik gyerekének, hogy gyere Robika, süssünk kakaós csigát! Ő pedig jött, és annyira érdekelte, hogy hogyan kell keleszteni, milyen tölteléket teszünk bele, hogyan tekerjük föl, hogy én magam is csodálkoztam. Másnap már jött a kisöccse, Márkó is. Sütöttünk banánlevelet és ökörszemet. Ez így ment egy hétig, mert esett az eső, nem tudtunk kimenni. A fiúk aztán elújságolták a többi gyereknek, hogy “Alex bátyával szoktunk sütni”! Erre aztán szép lassan csordogáltak be hozzám a környékbeli cigány gyerekek.

– Mivel digitális oktatás időszaka volt, azt mondtam nekik, hogy csak az jöhet sütni, aki rendesen részt vesz a digitális oktatásban, és nem kap egyes osztályzatot. Ez annyira motiválta a gyerekeket, hogy mindenki kijavította a jegyeit. Így jött létre a Sütni jó! csoport. Sőt biztosítottam nekik Sütni jó! wifit is. Akinek nem volt otthon internete, nálam tanulhatott a digitális oktatás idején. Később aztán arra gondoltam, hogy milyen jó lenne egy kis sütöde, ahol rendszeresen sütögethetnénk a gyerekekkel. Leválasztottam a lakásomból egy szobát, abból alakítottam ki a műhelyet, már majdnem kész, csak az ipari áram és vízbekötés hiányzik – sorolta Alex.

Videóhívással

Hozzátette, amíg volt jelenléti oktatás, több, megyénkbeli hátrányos helyzetű településre is ellátogatott, ahol szintén sütni tanította a gyerekeket. Meggyőződése, hogy ha a gyerekek megszeretnek egy szakmát és azt örömmel csinálják, akkor lesz életcéljuk, hivatásuk, amiben kiteljesedhetnek. Ez pedig komoly társadalmi feszültségeket is enyhítene. Azonban amikor magasra szökött a fertőzöttek száma, akkor sem esett kétségbe.

– Olyan alkalom is volt, amikor online, a mobilom segítségével videóhíváson keresztül tanítottam a gyerekeket sütni. A párom tartotta a telefont, én pedig mutattam, hogyan kell dagasztani, leveles tészták készíteni, kakaós csigát tölteni. Jó lenne, ha lenne két kamerám, és amelyik településre nem tudok eljutni, ott online nézhetnék a gyerekek a sütés menetét – tette hozzá Alex, aki szeretné kinyitni az oktatást olyan gyerekek felé is, akik nem a közelében élnek. Erre a social media felületeit is használná. A járvány alatt megtanulta, hogy ehhez igazából elég egy telefon és a mobilnet. Ha pedig majd minden célját megvalósította, jöhet a legnagyobb álma. Évek múlva szeretne egy saját pékséget. Az lenne a neve, hogy Galamb pékség. Nemcsak amiatt, mert ez a családneve, hanem azért is, mert ez a pékség minden éhezőnek segítséget nyújtana. Az üzemben pedig azok a mostani gyerekek dolgozhatnának majd, akiket sütni tanít.

Akik legyőzik az akadályokat

A Vodafone inspiráló történeteket mesélő kampányának egyik szereplője a Galamb Alex, akit a végtelen kitartás és szenvedély mellett a Vodafone RED mobilnet segíti abban, legyőzze az elé gördülő akadályokat, és tényleg kinyíljon előtte a világ. Ismerd meg az összes történetet ide kattintva.

(A borítóképen: Galamb Alex)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában