Agrárgazdaság

2020.07.28. 12:39

Tíz éves a Magyarok Kenyere program – példamutató összefogás megyénkben

A kerek évforduló alkalmából készítettünk interjút <b>Taskó Józseffel</b>, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével.

Fotó: Kulcs Magazin

- Összefoglalná pár szóban, mi a Magyarok Kenyere program lényege és milyen eredményekkel büszkélkedhetnek a szervezők?

- 2020-ban immár 10. éve indult el a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program adománygyűjtése az egész Kárpát-medencében. A magyar gazdák ennek során gabonájuk egy részét a nemzeti összefogás jegyében az anyaországi és külhoni rászorulóknak adományozzák.

A tavalyi év – hála gazdáinknak – kiemelkedően sikeres esztendő volt a Program életében. Az adományozók számának és az adományok mennyiségének növelésére, a diaszpóra bevonására, a szakmai együttműködések kiterjesztésére vonatkozó előzetes célkitűzések kivétel nélkül teljesültek. Csaknem 5700 adományozó gazda és mezőgazdasági vállalkozás ajánlott fel Kárpát-medence szerte majdnem 800 tonna búzát, amelyből 472 tonna liszt megőrlésére és civil szervezetek közötti szétosztására került sor. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tavalyi évben összesen 31120 kg búzát adományoztak gazdálkodóink, amelyből 18672 kg liszt készült.

- Aki segíteni szeretné a programot búza adományozásával, hol teheti ezt meg a megyében?

- Az idei évben három új gyűjtőponttal kötöttünk megállapodást, biztosítva ezzel a megye teljes lefedettségét. A gyűjtőpontok a következőek:

Agroszan Bt. – Szendrő, 27-es főút, 27-es km szelvény

Taskó Józsefné telephelye – Tiszakeszi

Taskó József telephelye – Mezőcsát, 356/3 hrsz.

Hajdú László telephelye – Mezőkövesd, 089/33 hrsz. (Elvira u. 28.)

Görcsös Ferenc telephelye – Gesztely, 017/3 hrsz.

Kerchner István telephelye – Hercegkút, Petőfi u. 200.

Kurilla-Gabona Kft. telephelye – Méra, 085/6 hrsz.

Szerencsi Mg. Zrt. Malomtanyai vetőmagüzeme – Szerencs, Malomtanya u. 1.

- Mitől különleges az idei év a program tekintetében, és milyen megyei rendezvények várhatóak az év hátralevő részében?

- Külön aktualitással bír a program a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított. Ezért a kárpát-medencei magyar gazdaösszefogásnak és a szolidaritásnak még nagyobb a jelentősége, mint a karitatív mozgalom eddigi történetében bármikor.

A Program szervezői – a Magyarok Kenyere Alapítvány, a MAGOSZ és a NAK – idén is számítanak a felajánlásokra. A szervezők várják minden jószándékú magyar ember segítségét, amelynek nyomán együtt írhatjuk tovább a Magyarok Kenyere sikertörténetének lapjait.

A megyei rendezvényeket tekintve Adományozó Ünnepséget szervezünk Karcsán, szeptember 25-én.

(PR)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában