Hirdetés

2024.01.24. 12:40

Életmódváltoztatás 6 lépésben, hogy 2024 valóban a te éved legyen!

Az új év kezdete mindig jó lehetőséget kínál arra, hogy átgondoljuk eddigi életünket. Ilyenkor számot vetünk az előző esztendővel, majd rendszerint elhatározzuk, hogy pozitív változásokat iktatunk be mindennapjainkba, és a jövőben egészségesebben élünk.

Forrás: 123RF.com

Az életmódváltás azonban nem egyik percről a másikra történik, érdemes tehát alaposan átgondolni a hosszabb és rövidebb távú célokat, és konkrét tervek mentén nekiállni az új életnek. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan segíthetnek az életmódváltásban az ételek, a barátok vagy éppen a megfelelő kerékpár méretek. 

1. Táplálkozz egészségesen

Talán nem meglepő senkinek, hogy ez a tanács az első helyen szerepel a listán, hiszen mind a testi, mind a lelki egészség a táplálkozásnál kezdődik. Az egészséges ételek fogyasztása ezen kívül segít abban is, hogy energikusabbak legyünk, ennek köszönhetően pedig az életmódváltásunk is könnyebben fenntartható lesz.

A jó hír, hogy ehhez a változtatáshoz elég néhány egyszerű lépés is. Amikor lehet, kerüld el a feldolgozott élelmiszereket, így a gyorséttermeket, a cukros üdítőket és az előrecsomagolt snackeket. Csökkentsd a cukor és a telített zsírok fogyasztását, ezek helyett fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, így a vitaminszükségleted nagy részét is fedezni tudod. Válassz teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket valamint magas fehérjetartalmú ételeket, például csirkét és halakat.

A zsírokat természetesen nem kell teljesen elhagyni, de a minőség nem mindegy: jó választás a telítetlen zsírsavakban gazdag avokádó és az olajos magvak. A hangsúly legyen a változatosságon és azon, hogy ne feltétlenül az étel mennyiségét korlátozd, inkább annak minőségére figyelj oda.

2. Mozogj rendszeresen

A második tipp sem lehet meglepő senki számára, hiszen nem titok, hogy a testmozgás az egészséges életmód egyik alapvető eleme, mivel erősíti az immunrendszert, csökkenti a betegségek kockázatát, emellett pedig javítja a hangulatot és emeli az energiaszintet. A sportolás fokozza az önbizalmat, javítja az alvás minőségét, de a társas kapcsolatokra is pozitív hatással van. Az előnyök tehát egyértelműek, mégis ez az a terület, ahol a lelkesedés a leggyorsabban eltűnhet.

Ennek elkerülése érdekében egy fontos dolgot tehetsz: olyan sportot válassz, amit nem csak kötelességtudatból végzel, hanem valóban élvezel is. Jó döntés lehet egy olyan testmozgás, amit akár egyedül, akár társaságban is végezhetsz, például a biciklizés. Ha még csak most ismerkedsz ezzel az eszközzel, akkor érdemes felkeresni először is egy szaküzletet, hiszen a különböző kerékpár méretek és típusok között nagyon könnyű lehet elveszni. Ha beszerezted a neked való biciklit, már csak a barátokat kell összeszedni, és indulhat is a kerékpártúra.

3. Tölts időt a természetben

A munka és a családi kötelezettségek mellett előfordulhat, hogy egyszer csak azt veszed észre, az egész napodat otthon és az irodában töltöd. Természetesen meg kell teremteni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, a mentális egészség megőrzése érdekében azonban nagyon fontos időnként kiszakadni a hétköznapokból. 

A természetben eltöltött idő számos jótékony hatással bír: a friss levegőn ellazulhatsz és feltöltődhetsz, inspirálódhatsz, ami a kreatív munkák esetében például nélkülözhetetlen. Ha van rá lehetőséged, szedd össze a barátokat egy hétvégi túrázáshoz, de már az is jó ötlet, ha a közeli parkban sétálsz egyet. Így újult erővel vetheted bele magad a mindennapi mókuskerékbe, ez pedig a teljesítményeden is látszani fog.

4. Figyelj a megfelelő stresszkezelésre

Időnként a legnyugodtabb emberrel is előfordul, hogy elege lesz a folyamatosan felgyülemlő stresszből, és olyan helyzetben tör ki belőle az indulat, amikor az egyáltalán nem tűnik indokoltnak. Az idegeskedéssel azonban kizárólag magadnak – és közvetlen környezetednek – ártasz, ezért érdemes megszabadulni tőle.

Próbáld ki a különböző légzés- és relaxációs technikákat, jógázz vagy meditálj, így csökkentheted a benned tomboló feszültséget. Segít az is, ha megtanulod jobban megszervezni az idődet, például összeírod a rövid- és hosszútávú teendőket, meghatározod a prioritásokat, és néhány dologra megtanulsz nemet mondani.

A stressz csökkentéséhez hozzájárul az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás is, így az előző pontokban foglaltakat már csak emiatt is érdemes megfontolnod.

5. Tarts kapcsolatot a barátokkal

Ha a rohanó hétköznapokon akad néhány szabad óránk, sokszor inkább csak ledőlünk a kanapéra ahelyett, hogy kimozdulnánk otthonról. Időnként azonban ez utóbbira is szükség van: a baráti kapcsolatok ápolása fontos, hiszen ők azok, akik a nehéz pillanatokban melletted állnak. Tölts el velük egy kis időt, üljetek be egy kávézóba vagy étterembe, esetleg menjetek el egy közös kerékpártúrára; amint a program véget ér máris érezni fogod, hogy mennyire feltöltött ez a rövid kimozdulás.

6. Szánj időt a pihenésre is

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú, hiszen ha nem pihened ki magad, úgy az előző pontokban foglalt tanácsok megfogadásához sem lesz elég energiád. Próbálj meg kialakítani egy rendszert: feküdj le és kelj fel minden nap – hétvégén is – ugyanabban az időben. Ha a szervezeted hozzászokik ehhez az időbeosztáshoz, könnyebben fog menni az elalvás is. Kapcsold ki a tévét a hálószobában, a telefon nyomkodása helyett pedig vegyél a kezedbe egy könyvet: hidd el, hogy a kedvező hatásokat hamarosan érzékelni fogod, ennek köszönhetően pedig 2024 valóban a te éved lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában