Hirdetés

2023.01.31. 12:59

Közösségépítés, identitáserősítés

Ma már szinte csak olyan település van szerte a vármegyében, ahol hallottak a Vármegyei Önkormányzat identitáserősítő programsorozatáról. Már csak azért is, mert a vármegye majd’ minden településén jelen voltak.

Sokszor hallottuk a vármegyei közgyűlés elnökétől, Bánné dr. Gál Boglárkától, hogy kiemelten fontosnak tartja a helyi közösségek, ezzel pedig a vármegyei identitás erősítését. 

Ha megkérdeznénk bárkit, mi jut eszébe Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéről, nagy valószínűséggel megemlítené a matyó hímzést, az Aggteleki-karsztrendszert vagy a tokaji borokat. És ez csak a kezdet. Mert utána szinte mindenkinek akad egy-egy története, amelyben szerepel vármegyénk valamely szeglete. Mert ez egy olyan hely, ahonnan mindenkinek van egy-két jó ismerőse, ahol mindig szeretettel várnak, és ahol már mindenki járt. 

Lehet, hogy ez sokakat megelégedéssel tölt el, és természetesnek veszik, de a mai, befolyásolásra épülő világunkban ettől is több kell. Tulajdonképpen a Vármegyei Önkormányzat felismerte azt, hogy a turisztikai vagy az üzleti marketing mellett mire van szükség, miből lehet tovább építkezni. 

Ez pedig a helyi közösségek, a vármegyei öntudat, identitás erősítése.

Olyan hiánypótló törekvés ez, amely szükséges ahhoz, hogy érvelni, beszélni tudjunk magunkról, meg tudjuk fogalmazni érzéseinket, és ezzel együtt feltárjuk értékeinket, és így tudatosan tudjuk megmutatni másoknak a közösségeinkben rejlő kincseinket.

A vármegye identitáserősítő programja is valami hasonló célt tűzött maga elé a helyi közösségek erősítésén és építésén, az értékek feltárásán keresztül azok bemutatásáig. Ehhez pedig mi, itt a vármegyében élők voltunk, és vagyunk partnerek. 

Ezért volt 365 darab ilyen program, esemény, rendezvény, hogy a vármegye majd’ minden településén erősíthessék a helyi és a vármegyei identitást. Így nem is csoda, hogy ezeken összesen 11 ezren vettek részt.

Ehhez szükség volt megvalósító partnerekre, ők a vármegyei fejlesztési ügynökség, a BORA 94 Nonprofit Kft., valamint a PROMISE Egyesület munkatársai, akik a Vármegyei Önkormányzati Hivatal munkatársainak segítettek a grandiózus projekt létrehozásában. 

„A közösségek kialakulása és gyarapodása, a helyi partnerségek és együttműködések, valamint általában a közösségi, térségi identitás, a településhez, térséghez kötődés a társadalmi aktivitással és együttműködéssel növelhető. Mindezek Borsod Abaúj-Zemplén vármegyében különösen nagy jelenőséggel bírnak, ahol a lakosságmegtartási képesség erősítése kiemelt feladat. Ez a programelemek tervezésekor fő szempontként jelent meg, hogy az egyes célcsoportok, tehát fiatalabbak, idősebbek, különböző élethelyzetekben élők, civilek, gazdasági szereplők vagy kisebb és nagyobb települések lakói mind-mind együtt legyenek ezeken az eseményeken. Olyan új programokat kínáltunk, melyek megfelelnek igényeiknek, és megmutatják azt, elsősorban nekik, milyen jó ehhez a közösséghez, ehhez a vármegyéhez tartozni.” Az előbbi sorokat Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke jegyzi abban a kiadványban, amely a vármegyei identitáserősítő programsorozat helyi eseményeit, értékeit, a közösségek értékes embereit mutatta be hónapról hónapra. Már maga a kiadvány, az újság is üde színfoltja volt a hazai médiapiacnak, mert az rólunk szólt, abban saját magunkról esett szó.

Jó hír, hogy a programsorozat 215 programelemmel és identitáserősítést szolgáló feladattal folytatódik tovább, mert a tavalyi évben újra sikeresen pályázott erre az önként vállalt tevékenységére a Vármegyei Önkormányzat. Sőt, mint az a közgyűlés elnökének nemrég tartott évértékelőjén kiderült, már vannak olyan programelemek is, amelyeket tavaly elindítottak. Ilyenek például azok a színházi előadások, melyek a vármegye különböző településein, elsősorban gyermekeknek és diákoknak tartanak az iskolai tananyaghoz illeszkedő színdarabok bemutatásával. Vagy ilyen volt a Klímavédelmi Roadshow, amelyet kezdetben – az első projekt idejében – úgy gondoltak, 16 intézménybe visznek el, hogy az óvodás vagy iskolapadban ülő gyermekek elsajátíthassák a környezet megóvásához szükséges tudatos, alkalmazkodó és innovatív gondolkodásmódot. Az előadás-sorozatot azonban ezen a 16 intézményen túl is folytatják, akkora az érdeklődés az interaktív órák iránt. 

Erre csak azt lehet mondani, csak így tovább. Hajrá, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában