Hirdetés

2022.12.09. 11:09

Méhpempő a természet patikájából

A méhpempő pozitív hatásairól már sokat hallottunk. Ideje hát tisztázni, mi is pontosan ez az anyag, és miért van ennyi jótékony hatása a szervezetünkre. Vegyük szemügyre alaposabban, hogy mit is köszönhetünk a méheknek, milyen betegségekre alkalmazható ez a csodaszer!

Mi is a méhpempő?

méhpempő állagát tekintve egy sárgásfehér színű, zselészerű anyag, amelyet a méhek az anyaméh táplálására állítanak elő. Ebből adódik, hogy a Bodó Méhészet méhpempője is kiválóan alkalmas étrend-kiegészítőként és immunerősítőként, hiszen képes felvenni a harcot a betegségekkel, és a hagyományos orvoslásban is régóta jelen van. 

Érdemes tudni róla, hogy számtalan nyomelemet és vitamint tartalmaz, illetve antioxidánsként tartják számon. Külsőleg alkalmazva a sebgyógyításban is jeleskedik, tehát a bőrmegújításban is jó eredményeket ér el. Bátran kijelenthetjük hát, hogy öregedésgátló hatással rendelkezik, ezért érdemes sűrűn fogyasztani belőle. 

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen tápanyagok

Maga a méhpempő vízből, szénhidrátból, fehérjéből és zsírból áll. Teljes kémiai összetétele ma is kutatások tárgyát képezi, de azt már kimutatták, hogy számos B-vitamin van jelen az anyagban, ami nélkülözhetetlen a szervezet optimális működéséhez. Mivel antioxidáns, megköti a testünkben található szabadgyököket, így csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát. Specifikus fehérjéi révén csökkenti a koleszterinszintet és az esetleges szívproblémák kialakulásának lehetőségét. Tény, hogy már napi 3 gramm méhpempő is képes a koleszterinszintet kordában tartani. 

Jó hatással van a vérnyomásunkra, hiszen a benne található specifikus fehérjék ellazítják az erek és artériák simaizom sejtjeit, ezáltal pedig a vérnyomást is csökkentik. Ugyancsak nagy szerepe lehet a vércukorszint szabályozásában, mivel csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, melyek kihatnak az inzulinszabályozásra. 

Különleges helyzetekre is jó hatással van

A méhpempőnek olyan különleges hatásai vannak, mint például az agyműködés támogatása, de a depresszió korai fázisának kezelése esetén is alkalmazható. Képes javítani a memóriát, és kísérletek támasztják alá, hogy az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó kémiai lerakódásokat is csökkentheti. 

Az agyműködés segítésén túl képes serkenteni a könny kiválasztódását, tehát a száraz szemre is gyógyír. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a kemoterápia okozta kellemetlen tüneteket is csökkenteni tudja, például az émelygést. Érdemes megemlíteni a menopauza tüneteinek mérséklését is. A jelenlegi kutatások szerint napi 300-600 mg dózis fogyasztásával már jó hatásokat tudunk elérni. 

A számos pozitív élettani hatás miatt érdemes hát elgondolkodnunk azon, hogy a kemikáliák helyett inkább a természetből merítsünk gyógyhatású anyagokat. Ezeket az ember már évezredek óta használja és gyógyítja vele magát, csupán a modern világban elhanyagoltuk a jelentőségüket a számtalan mesterséges gyógyszer miatt. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában