Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Rengeteget fejlődött a kicsi település

A maroknyi, életvitelszerűen Debrétén élő ember életének könnyítése a célunk, hiszen a helyiek 99 százaléka nyugdíjas – fogalmazott Csigó Tibor polgármester.

Polgármesterek találkoztak Debrétén 2020-ban

– Először is el kell mondanom, Debréte a legkisebb települések közé tartozik – kezdte bemutatkozóját Csigó Tibor polgármester. – Kicsinységünk miatt eléggé behatároltak a lehetőségeink. Mivel nincs igazán adóbevételünk, így azon kellett elgondolkoznunk, milyen fába vágjuk a fejszénket. (Debréte törpefalu az Edelényi járásban. Valójában zsákfalu, északi határában ered a Debréte-patak, amely keresztülszeli a települést. A Központi Statisztikai Hivatal [KSH] adatai szerint 2021 januárjában népességük mindössze nyolc fő volt – a szerk.)
 

– Rengeteg opció került terítékre – folytatta a polgármester, ezek közül sikerült megvalósítani egy párat. Kiépítették például az esővíz-elvezető csatornát, kicserélték az önkormányzat épületének nyílászáróit, hőszigetelték a homlokzatot, zöldítettek, fát ültettek. Nem utolsósorban a falubuszukat is sikerült lecserélniük.
 

– Természetesen a településen élők, valamint az itt tulajdonnal rendelkező családok nagy örömmel vették a fejlesztéseket – fogalmazott Csigó Tibor. Megtudhattuk még, hogy mivel a település egy völgyben helyezkedik el, és így nagyon magas a talajvíz, már időszerű volt megújítaniuk az esővíz-elvezetőt.
 

A település arculatán sokat segített a megújult önkormányzati homlokzat, a zöldítéssel kulturáltabb lett a település arculata, amit egyébként nagyon sokan megjegyeznek az idelátogatók közül. A 11 éves falugondnoki busz cseréje is színvonalnövelőnek számít, sorolta még.
 

Csigó Tibo

– Szűkös anyagiakkal rendelkezünk. Ezért nagyon komoly pályázati segítséget kapunk az országgyűlési képviselőnktől, Demeter Zoltántól. Európai uniós pályázatokat ugyanúgy nyertünk, mint ahogy a Magyar Falu Program keretein belül.
 

A következő időszakra vonatkozó terveket is elárulta Csigó Tibor. Többek között tervezik az önkormányzat épületének belső felújítását, az önkormányzat tulajdonában lévő utak rendbetételét, a temető ravatalozójának felújítását, valamint a falusi turizmus fellendítését.
 

– A maroknyi, életvitelszerűen itt élő ember életének könnyítése a célunk, hiszen a debréteiek 99 százaléka nyugdíjas! – mondta Csigó Tibor polgármester.
 

A településen élők, valamint az itt tulajdonnal rendelkező családok nagy örömmel vették a fejlesztéseket
- Csigó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában