Felszólalás

2024.04.16. 17:42

Orbán Viktor az Európai Parlamentből üzent

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a migrációról és a határvédelemről tartott panelbeszélgetésen az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. április 16-án

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

A kormányfő kijelentette:

 akármilyen ötletek látnak is napvilágot az uniós migrációs és menekültügyi csomaggal kapcsolatban, a menekültügyi eljárás ideje alatti uniós tartózkodás kérdését meg kell válaszolni. Ez a vörös vonal. Ha ez a pont nem teljesül, minden más megoldatlan marad 

– mondta.

„Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni” – húzta alá a miniszterelnök.

Amennyiben a migrációs csomag elfogadásának menete többségi szavazással történik és nem egyhangúsággal, az egész paktum nem fog működni, a végrehajtása pedig meg fog bénulni – húzta alá Orbán Viktor.

Emlékeztetett: 

az Európai Bizottság az uniós bíróság elé idézte Magyarországot, mivel úgy találta, a magyar migrációs jogszabályok nem felnek meg az uniós jognak. Magyarország azonban ellenáll és harcol

– emelte ki.

Közölte: nem szabad elfelejteni a migráció megszervezését célul tűző Soros-tervet sem. „Mi egy szervezett csoport ellen harcolunk, amit Soros-birodalomnak neveznek. A Soros-hálózat ellen, ami civil szervezeteket fizet azért, hogy a jogi rendszerünket támadják, jogtalan tevékenységeket végeznek a nemzetünk ellen” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: ez mutatja, hogyan működik az Európai Unió, miként vonták be abba Soros Györgyöt, elfoglalva az unió számos intézményét, befolyásolva európai parlamenti képviselőket és más vezetőket.

Ez ellenünk szól és arról, hogyan változtassák meg Európát, hogyan szüntessék meg és jelentéktelenítsék el a keresztény, konzervatív, nemzeti politikai vezetőket és szavazókat

– jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az úgynevezett liberálisok és a kommunisták közel állnak egymáshoz, mert mindketten szeretik a központi irányítású bürokratikus eljárásokat ahelyett, hogy a szabadságban hinnének. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a közép-európai tapasztalat szerint a korábbi kommunisták nagyon könnyen liberálissá változnak.

„Vigyázzanak, a liberálisok és a kommunisták azonos módon cselekszenek” – fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: példa erre Brüsszel, ahol a liberálisok úgy tesznek, mint az egykori kommunisták, a szólásszabadság pedig már nem létezik.

Orbán Viktor az uniós politikáról azt mondta: az Európai Unió elmúlt öt éve a jelenlegi vezetés néhány céljának megvalósításáról szólt. A zöld átállás elbukott, mivel az szembe megy a gazdasági és ipari evidenciákkal – mondta. A zöld átállás nem lehet politikailag motivált. Ha mégis így van, az tönkreteszi az európai gazdaság versenyképességét. „Jelenleg itt állunk” – hívta fel a figyelmet.

Ukrajnai háború

Az ukrajnai háború gazdasági hatásairól azt mondta, a jóakarat ellenére az európai gazdaság számára nehézséget okozó intézkedések születhetnek, ahogy az az európai gazdák esetében már látható. A megoldáshoz és a további krízisek elkerüléséhez meg kell határozni, hogy mit tegyen az EU a háború kérdésével. Ezt pedig, amennyire csak lehet, el kell választani Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésétől – közölte.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alapra (RRF) utalva Orbán Viktor emlékeztetett: a forrásokból Magyarország eddig egyetlen fillért sem kapott, az uniós alap a zsarolás eszközévé vált. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyértelműen megmondta:

 Magyarország a migrációs politikája miatt nem kapja meg a neki járó pénzeket

 – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: a jelenlegi uniós vezetés minden jelentős kezdeményezése elbukott.

„A jelenlegi uniós vezetésnek mennie kell, és új emberekre van szükségünk. A terv az, hogy jövünk és elfoglaljuk Brüsszelt” – jelentette ki a miniszterelnök a belga fővárosban.

„Brüsszelben változás kell”  – összegzett bejegyzésében a magyar miniszterelnök:

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A volt lengyel kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt EP-listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

Morawieczki rámutatott: ma Európában három fő célkitűzés van, a biztonság, a jóléti állam fenntartása a gazdaság erőteljes növekedésével, valamint a „költséges” klímapolitika. Mint mondta, migrációs tényező nagyon fontos a kontinens biztonsága és védelme, és a jóléti állam fenntartása szempontjából.

Ebben az összefüggésben világos, hogy az új migrációs csomag nem fog működni. Hatalmas turbulenciákat okoz majd, tulajdonképpen a willkommenskultur második verziójáról van szó

– fogalmazott.

LEGGERI, Fabrice; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Orbán Viktor miniszterelnök, Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő és Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetője, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt listavezetője (b-j) 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Morawieczki hangsúlyozta: Lengyelország nem akarta elfogadni az ukrán oligarcháktól a mezőgazdasági terményeket, mert destabilizálják a belső lengyel agrárpiacot. Rámutatott, hogy ez azért is volt fontos, mert fenn akarták tartani a közvélemény támogatását az ukrán ügy mellett.

„Úgy vélem, hogy ez egy nagyon értékes ágazat, és ezt az Európai Unió területén belül kell fenntartanunk. A mezőgazdasági ágazat önmagában többletértéket hoz, nemcsak gazdasági értéket, hanem valami sokkal fontosabbat” – hangoztatta.

Az uniós zöldpolitikáról szólva elmondta, hogy a közelmúltban bevezetett szabályozások az alacsonyabb vagy átlagos jövedelmű tagállamok és lakosságuk, és a versenyképesség szempontjából is veszélyesek.

„Európában a teljes károsanyag-kibocsátás nyolc vagy kilenc százalékáért vagyunk felelősek. Tehát ha tíz százalékkal csökkentjük a kibocsátást, akkor Kínában ugyanabban az időben szénbányákat nyitnak, és ugyanoda dobja vissza az összes erőfeszítést” – mutatott rá.

Szerinte Európa számára ez egy "negatív összegű játszma", mert az ipar versenyképességét vesztheti.

A közelgő európai választások tehát több szempontból is kritikusan fontosak, de abból a szempontból is, hogy megállítsuk ezt az őrületet, mert nem lehetünk a brüsszeli tisztségviselők ideológiai képzelgéseinek foglyai

– húzta alá Morawieczki.

Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) listavezetője a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottság egyfajta „trójai falóvá” alakította át az ügynökséget, hogy megfigyeljék, mit tesznek a tagállamok és a nemzeti hatóságok az illegális migráció megfékezésére, és hogy ellensúlyozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a határok védelme érdekében akarnak meghozni. Azt is hozzátette, hogy a migránsok jogait védő civil szervezetek azzal a „hamis narratívával” működnek, miszerint „törvénybe ütköző a migránsok illegális határátlépésének megakadályozása”.

Véleménye szerint 

az új migrációs paktum „természetesnek veszi annak elfogadását, hogy a migránsok partra szállnak Európában.”

Felidézte, hogy a Frontex ügyvezető igazgatójaként a tengerből kimentett migránsok harmadik országokban történő partra szállását akarta előirányozni, de ez heves ellenállásba ütközött Brüsszel részéről.

„Reputációs kérdést csináltak ebből, a migránsokat Európába kellett vinni, annak ellenére, hogy az észak-afrikai partok közelében mentették ki őket a tengerből” – jelentette ki.

Leggeri szimbolikus párhuzamot vont az uniós mezőgazdaság és a migráció kérdése között.

Európai Bizottság azt mondja a migrációról, hogy nincs ok az aggodalomra, megteremtjük a szabad mozgást az EU-n belül, de van külső határunk. Ugyanezt mondják a kereskedelemmel vagy a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Viszont azt az úgynevezett külső határt a bizottság fokozatosan lebontja

– mondta Fabrice Leggeri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában