Haderőfejlesztés

2023.12.14. 13:42

Átadták Tatán az első Leopard A7-es harckocsit és támogató járműveit

A tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában csütörtökön átadták az első, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsit, Leguan 2HU hídvetőt és Wisent 2HU műszaki vontatót.

MW

Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az alakulótéren a magyar haderőfejlesztés koronaékszereinek nevezte a Leopardokat, és elmondta, a most átvett tankok a német haderőnél lévőknél is korszerűbbek, a világ legmodernebb harcjárművei.

A magyar páncélos fegyvernem megújítására 2028-ig 44 Leopard A7-es érkezik Magyarországra, valamint öt Wisent műszaki mentőjármű és három Leguan hídvető, illetve az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tartalékalkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok 

- ismertette a miniszter. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy kiemelten figyelnek a tatai alakulatra, az "Embert a vasra!" toborzókampány keretében az újonnan beérkező technika mellé a legkiválóbb magyar fiatalokat szeretnék alkalmazni a magyar hadseregben.

Tatára PzH 2000-es önjáró lövegek kezeléséhez toboroznak most tüzéreket 

- tette hozzá. A miniszter elmondta, a Leopard több mint húsz ország haderejének gerincét jelenti, a Magyarországon rendszeresített verzió képezi az alapját a típus további fejlesztésének, az A8-as konfiguráció elkészítésének. 

A 70 tonnás jármű 70 kilométeres sebességgel képes haladni terepen. Rétegzett páncélzattal bír, és a küzdőtértől elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelő személyzet biztonságát és túlélését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában