Diplomácia

2023.06.23. 20:47

Szijjártó Péter: nem látjuk akadályát annak, hogy Georgia ősszel megkapja az EU-tagjelölti státuszt

Georgia jelentős haladást ért el az EU-tagjelölti státusz eléréséhez szükséges feltételek teljesítésében, ezért Magyarország nem látja akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja ezt a státuszt - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ilia Darchiashvili georgiai külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szijjártó Péter azt írta: az elmúlt egy héten sok szó esett a nyugat-balkáni országok integrációjának támogatásáról, de nem szabad elfelejteni, hogy "vannak még más barátaink is, akik bebocsátásra várnak". Például a georgiaiak, akikkel szemben "kifejezetten igazságtalanul jártak el Brüsszelben" akkor, amikor Ukrajnával és Moldovával ellentétben nekik nem adták meg a tagjelölti státuszt.

Holott Georgia semmivel sincs rosszabb állapotban, mint a másik két ország – tette hozzá.

Mivel ez így alakult, Magyarország azóta folyamatosan segíti Georgiát abban, hogy meg tudjon felelni az Európai Unió által támasztott elvárásoknak, és teljesíthesse a tagjelöltté váláshoz szükséges feltételeket

– közölte a miniszter.

Szijjártó Péter georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel pénteken telefonon áttekintette az Európai Bizottság héten bemutatott időközi jelentését az előrehaladásról. A jelentés és Georgia kormányának erőfeszítései alapján – írta a miniszter - "egyértelmű számunkra, hogy Georgia komoly előrehaladást ért el, így nem látjuk akadályát annak, hogy az ország az ősz folyamán megkapja a tagjelölti státuszt".

Hozzátette: remélik, hogy sem az Európai Bizottság, sem a tagállamok nem fognak kettős mércét alkalmazni Georgiával szemben.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában