Orosz-ukrán háború

2022.11.26. 07:28

Kijevben helyreállt a vízellátás, de sok helyen még mindig nincs áram

276. napja tart a háború a szomszédban.

Elektronkus eszközeiket töltik fel árammal az emberek egy kijevi melegedőponton, amikor az orosz rakétatámadások miatt áramszünet van a kijevi lakások nagy részében 2022. november 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

4000 segélyközpontot hoznak létre Ukrajnába 

Az orosz rakétatámadásokat követően Ukrajnában sok helyen leállt az áramszolgáltatás, a fűtés, a vízellátás és a mobilkommunikáció.

A hatóságok közölték, hogy 4000 segélyközpontot hoznak létre, hogy segítsenek az embereknek a támadások után.

Ukrajna szerint az oroszok átcsoportosítják az erőiket 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy szerintük Oroszország átcsoportosítja erőit, hogy megerősítse egységeit a Donyecki területen lévő Lyman és Avdijivka, valamint a Zaporizzsjai területen lévő Novopavlivka közelében.

A jelentések szerint Moszkva megerősíti védelmi vonalait, felszereléseket küld a térségbe és "folytatja az offenzívát bizonyos irányokban".

Heves ágyúzás ért egy donyecki várost 

Orosz tüzérségi támadás ért egy lakóházat Ukrajna donyecki területen található, a stratégiai fontosságú Bakhmut várostól 17 kilométerre nyugatra fekvő Chasiv Yar városában.

A támadás következtében három civil megsebesült.

Újabb orosz-ukrán fogolycsere történt 

Kilenc orosz hadifogolyért cserébe 12 ukrán szabadult ki a hadifogságból, köztük három eltűntnek hitt civil - írja a The Guardian.

A fogolycsere tényét a Reuters is megerősítette az orosz Tass hírügynökségre és a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva.

Egyre több halálos áldozata van Herszon régió bombázásának 

Több tucatnyi ember halt meg Herszonban november 9-e óta, amikor az orosz csapatok megkezdték a kivonulást a régióból - közölte ma Ihor Klimenko rendőrfőkapitány.

Összesen 32-re tette a számukat, akik nagyrészt a várost ért rakétacsapásokban haltak meg.

November 24-én az orosz csapatok 17 rakétát lőttek ki a városra, hét ember meghalt és 21 megsebesült.

Klimenko hozzátette, hogy hét rendőrkapitányság nyílt újra Herszonban régióban, közülük négy Herszon városban - írja a Sky News.

Megkezdődött a herszoniak evakuálása 

Herszonból elindult Hmelnickij felé az első vonat 100 helyi lakossal, akik úgy döntöttek, hogy élnek a kormány által szervezett ingyenes evakuálás lehetőségével. Főként gyerekek, mozgáskorlátozottak és idősek hagyták el a régiót. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy Herszon megyéből buszokkal Odesszába, Mikolajivba és Krivij Rihbe is ki tudják menekíteni azokat, akik el szeretnék hagyni a térséget. Célba érve speciálisan felszerelt menedékházakba fogják elhelyezni az embereket, majd evakuációs vagonokkal Ukrajna biztonságosabb régióiba szállítják őket.

Tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el az ukrán kormány

Denisz Smihal kormányfő a péntek délutáni kabinetülés után adta hírül, hogy megtiltják a tűzifa külföldre történő kivitelét. Annak érdekében vezették be a korlátozást, hogy az ukrán nép számára legyen elegendő az energiaforrásból. Mint mondta, 

"számos, különösen a frontvonal közelében fekvő településen, ma már a fő tüzelőanyag a fa. Az ukrán energiarendszer elleni orosz támadások csak növelik ennek az energiaforrásnak a stratégiai jelentőségét". 

Az EU hozzájárul az áramellátás részleges pótlásához

Az EU 200 transzformátort és 40 generátort ad Ukrajnának az energiaszektor támogatására. A bejelentést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében jelentette be.

130 ezer kijevi lakos továbbra is áram nélkül van

A kijevi kormány közölte, hogy reggel 9 óra 30 perckor a vízellátás teljes mértékben helyreállt a főváros minden területén, azonban az áram és fűtés helyreállítása nagyobb problémát okoz, még mindig 130 ezer kijevi lakos van áram nélkül. A javítási munkálatok folyamatban vannak.

A britek szerint Oroszország nukleáris robbanófejektől megfosztott rakétákat lő ki

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétáinak készlete annyira kimerült, hogy valószínűleg eltávolítják a nukleáris robbanófejeket az elöregedett nukleáris cirkálórakétáikról és ezeket lövik ki Ukrajnára. A legfrissebb hírszerzési adatok szerint egy lelőtt AS-15 Kent cirkálórakéta roncsait találták meg, amelyet az 1980-as években „kizárólag nukleáris rendszerekhez" terveztek.

Volodimir Zelenszkij Vishorodban tartott szemlét

Volodimir Zelenszkij pénteken a Kijevtől északra fekvő Vishorod városába utazott, hogy felmérje az orosz rakéták által okozott anyagi és emberi veszteségeket. Kijev külvárosában két nappal ezelőtt egy orosz rakétacsapás következtében hét embert meghalt. Az ukrán elnök felkereste a felállított sürgősségi központok egyikét is, amelyeket hő-, víz-, áram- és mobilkommunikáció biztosítására hoztak létre.

Fokozott támogatás

Az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajnát támogassa az áramellátás és a fűtés helyreállításához és fenntartásához - mondta az Európai Bizottság vezetője. Ursula von der Leyen a Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetést követően tett nyilatkozatában kijelentette, hogy az EU nagy összegű adományok szállítását készítette elő az uniós országokból és az Európai Bizottság tartalékaiból.

Ferenc pápa: Ukrajna vezetőinek távlatokban kell gondolkodniuk

Ukrajna vezetőinek távlatokban kell gondolkodniuk a béke biztosításához – mondta Ferenc pápa, utalva arra, hogy

Kijevnek engedményeket kell tennie az Oroszországgal folytatott háború befejezése érdekében.

A háború kilenc hónapos évfordulója alkalmából közzétett nyílt levelében a pápa méltatta az ukránok erejét a támadással szemben.

Olajársapkára készülnek

A Bloomberg jelentése szerint az EU diplomatái péntek este találkoztak, hogy megállapodásra jussanak egy olyan árszintről, amelyen korlátozzák az orosz olajexportot. Az európai kormányoknak mindeddig nem sikerült megegyezniük a december 5-i határidő előtt. A G7-ek hordónkénti 65-70 dolláros felső határára vonatkozó javaslatát egyesek túl magasnak, mások túl alacsonynak tartják.

Angela Merkel nem tudott Putyinra hatni

Angela Merkel szerint a hivatali ideje utolsó hónapjaiban a "béna kacsa" pozíciója többé-kevésbé lehetetlenné tette számára, hogy befolyásolja Vlagyimir Putyin viselkedését. A volt német kancellár védekezőnek és csendesen dacosnak tűnt azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai inváziót megelőzően képtelen volt megváltoztatni az orosz elnök döntéshozatali folyamatát, és a német Spiegel hírmagazinnak azt mondta, nagyon is tudatában van annak, hogy képes tárgyalni Putyinnal.

MERKEL, Angela; PUTYIN, Vlagyimir
Angela Merkel német kancellárt fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Kremlben 2020. január 11-én
Fotós: Pavel Golovkin / Forrás: MTI/EPA-EFE/AP pool

Amerikai tábornok vezetheti az egyik Wagner-csapatot

A Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy egy volt amerikai tengerészgyalogos tábornok dolgozik a csoportnál. A Helsingin Sanomat finn újság kérdésére Prigozsin azt mondta:

"kevés finn állampolgár van a Wagner PMC-ben, körülbelül 20 ember... Egy brit zászlóaljban harcolnak a Wagner-csoport részeként, parancsnokuk egy amerikai állampolgár, a tengerészgyalogság egykori tábornoka".

Az állítást Prigozsin cégének, a Concordnak a sajtószolgálata adta közre.

Lövöldözés Herszonnál

Orosz rakéták a dél-ukrajnai Herszon városában pénteken 15 civilt öltek meg – közölték helyi tisztviselők. Több magánház és sokemeletes épület megrongálódott – mondta Galyna Lugova városi tisztviselő. Az ukrán erők által a közelmúltban visszafoglalt Herszon ágyúzása volt az elmúlt napok leghalálosabb orosz bombázása. Jaroszlav Janusovics, a herszoni katonai adminisztráció vezetője azt mondta, hogy az orosz erők „több rakétavetővel nyitottak tüzet egy lakónegyedre".

Putyin osztozik az orosz anyák fájdalmában

"Semmi sem pótolhatja egy fiú elvesztését. Osztozunk a fájdalmukban" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor Ukrajnában harcoló orosz katonák édesanyjait fogadta. A Moszkva melletti állami rezidenciáján tartott találkozón az orosz elnök egy nagy asztalnál ült 17 anyával. Azt mondta az egyik gyászoló nőnek, hogy a fia "elérte a célját", és "nem halt meg hiába". Az elnök arra kérte az asszonyokat, hogy ne higgyenek a tévében vagy az interneten a háborúról szóló "hamisításoknak" és "hazugságoknak".

Brit külügyminiszter: még soha nem láttam ekkora pusztítást

Vlagyimir Putyin az áram- és vízellátás támadásával megpróbálja lefagyasztani és kiéheztetni Ukrajna lakosságát, hogy a télen feladják a harcot, de kudarcot fog vallani – mondta a brit külügyminiszter a Sky Newsnak. James Cleverly első ukrajnai látogatásán kijelentette, hogy még soha nem látott ekkora pusztítást, és azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és más szövetségesei számára létfontosságú, hogy fenntartsák támogatásukat Kijev „győzeleméig".

A brit politikus rövid időre maga is megtapasztalta a legtöbb ukrán alapvető nehézségeit, a megérkezett Kijevbe, a brit nagykövet fővárosi rezidenciáján épp nem volt sem áram, sem víz. "Kijev és Ukrajna népének gyorsasága és ellenálló képessége csodálatra méltó, ezért bízom benne, hogy a nemzetközi közösség folyamatos támogatásával az ukránok győzni fognak" - mondta James Cleverly, aki a fegyvereken kívül további civil támogatást is bejelentett Ukrajnának, beleértve 24 mentőautót és hat páncélozott járművet.

Gyatra minőségű legyőzhetetlenségi pontok

Az ukrán elnök bevallotta, csak azokkal a "legyőzhetetlenségi pontokkal" elégedett, amelyeket az Állami Sürgősségi Szolgálat bázisán és a kijevi pályudvaron telepítettek, a többi helyről, amelyek kialakításáért az önkormányzatok voltak a felelősek, nagyon sok panasz érkezett. Volodimir Zelenszkij szerint a kijevieknek jobb minőségű ellátásra van szükségük, sokan közülük ugyanis 20 vagy akár 30 órát is kénytelenek áram nélkül tölteni.

Az úgynevezett "legyőzhetetlenségi pontok" iskolákban, önkormányzati épületekben, fontos csomópontoknál kialakított, fűtött információs központok, ahol áramszünet esetén aggregátor biztosítja, hogy lehessen telefont tölteni, van műholdas internetkapcsolat, ivóvízhez, segélycsomagokhoz jutnak az emberek, valamint információt kapnak a nyitva lévő gyógyszertárakról, boltokról, benzinkutakról. Jelenleg körülbelül 4000 ilyen pont van Ukrajnában.

Hatmillió embernél már van áram

Szerda este csaknem 12 millió ukrán kapcsolódott le az elektromos hálózatról, mostanra 6 millió ember otthonában sikerült stabilizálni az ellátást, de a legtöbb régióban és Kijevben is folytatódnak az áramszünetek - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök emlékeztetett: a legtöbb hálózati probléma Kijevben és környékén, valamint Odessza régióban, Lviv, Vinnicja és Dnyipropetrovszk régiókban van.

Elektronkus eszközeiket töltik fel árammal az emberek egy kijevi melegedőponton, amikor az orosz rakétatámadások miatt áramszünet van a kijevi lakások nagy részében 2022. november 24-én
Fotós: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

"Az eddigiekhez hasonlóan minden régióban takarékosan kell áramot fogyasztani. Ha nincs áramszünet, az nem jelenti azt, hogy a probléma megszűnt. Kérjük, hogy továbbra se használjanak egyszerre több nagy áramigényű elektromos készüléket! Most is, mint korábban, energiát kell megtakarítani!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 6060 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5470 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 25-én 84 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában