Ludovika Fesztivál

2022.05.07. 13:44

Honvédelmi miniszter: a magyar nemzet szolgálatánál nincs felemelőbb érzés

Törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak közé tartozzanak, legyenek a legfelkészületebbek, legyenek azok, akikre bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között számítani lehet, akik elhivatottak és elkötelezettek az ország érdekében - kérte a honvédtisztjelöltektől Benkő Tibor honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) elmondott beszédében.

Magyarország, a magyar nemzet, a magyar emberek szolgálatánál nincs felemelőbb érzés - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki a Ludovika Fesztivál 100 napos ünnepség elnevezésű programon a honvédtisztjelöltekhez szólva azt mondta, hogy miután száz nap múlva leteszik katonai esküjüket, sok lemondással, megpróbáltatással, kihívással teli év vár rájuk, de "a legszebb hivatást választották".

Benkő Tibor fontosnak nevezte a 100 napos ünnepség hagyományát, és azt mondta: a következő száz napnak arról kell szólnia, hogy a tisztjelöltek készüljenek fel arra a hivatásra, amelyet az ország érdekében vállaltak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem logója az ünnepségen
Forrás: Bruzák Noémi

 Megjegyezte: a honvédtisztjelöltek megtapasztalhatták, hogy egyetemi tanulmányaikat nem csak az iskolapad és a tankönyvek jelentették, hiszen már képzésük során is részt vettek a Magyar Honvédség munkájában. Kiemelte: legyenek büszkék arra, hogy már tanulmányaik közben is szolgálták az ország érdekeit.

Végigkísérte tanulmányaikat az ország déli határának védelme, kivették részüket a koronavírus-járvány megfékezéséből, és ott voltak az ország keleti térségében is, amikor a határon túl kitört a háború

- emlékeztetett.

A tárcavezető a honvédtisztjelöltektől azt kérte:

törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak közé tartozzanak, legyenek a legfelkészületebbek, legyenek azok, akikre bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között számítani lehet, akik elhivatottak és elkötelezettek az ország érdekében.

Deli Gergely, az NKE rektora közölte: a rendezvénnyel egyúttal az 1872-ben indult, 150. jubileumát ünneplő nemzeti honvédtisztképzés eseményeit is megnyitják.

Száz nap múlva katonai esküjüket letevő honvédtisztjelöltek a Ludovika Fesztivál 100 napos ünnepség elnevezésű programon
Forrás: Bruzák Noémi

A rektor azt mondta: a katonai felsőoktatás jelentős ajándékot kapott.

Április elsejével a honvédtisztképzés legmagasabb szintje, a vezérkari tanfolyam az egyetem főépületében kapott méltó elhelyezést. Továbbá megkezdődött a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar székhelyének a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus működését hosszú távon biztosító korszerűsítésének előkészítése. Így néhány év múlva olyan intézmény szolgálja majd a honvédtisztképzést, amely méltó a haderőfejlesztéshez - mondta.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya beszédében a honvédtisztjelöltekhez szólva hangsúlyozta:

a Ludovikán végzett tanulmányuk az olyan katonai erények elsajátításáról is szól, mint az igazságosság, a mértékletesség, a bátorság, a bölcsesség. Egyúttal az is fontos, hogy el kell utasítani a bosszút, a gyűlölködést, a viszálykodást, a háborút - mutatott rá.

Azt kérte, váljanak olyan tisztekké, hogy a magyar emberek érezzék: jól felkészült, becsületes, bátor katonák vigyáznak rájuk.

Elismeréseket adtak át

Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a 150 éves nemzeti honvédtisztképzés alkalmából szolgálatáért, a katonai felsőoktatás érdekében tett munkásságáért emlékérmeket is átadott.     

Elismerést kapott mások mellett: Schmittné Makray Katalin, Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, Deli Gergely, az NKE rektora, valamint a két korábbi rektor, Patyi András és Koltay András.

Ugyancsak a nemzeti honvédtisztképzésért végzett szolgálatáért elismerést kapott Benkő Tibor, Ruszin-Szendi Romulusz és Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Ludovika Fesztivál 100 napos ünnepség elnevezésű programon, amelyen száz nap múlva katonai esküjüket letevő honvédtisztjelöltek voltak jelen Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) 2022. május 7-én, a képen balról Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja (b), Schmittné Makrai Katalin zászlóanya (b2), Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b3) és Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka (b4), fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában