Ország-világ

2021.02.22. 11:06

Müller Cecília: az új mutánsok nemcsak fertőzőbbek, de súlyosabb lefolyásúak is (videó)

Nem szeretnének új intézkedéseket bevezetni, az eddigi szabályokat be kell tartani és fel kell venni az oltást – mondta a tisztifőorvos.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifőorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotós: Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív törzs hétfői beszámolójában elmondta, a maszkviselési szabályok megszegése miatt 470 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén. A tömegközlekedési eszközök megállóiban 17 személlyel szemben intézkedtek.

831 rendőri intézkedés volt üzletek ellen a zárvatartási szabályok megszegése miatt. Vendéglátó helyiségben 6 személy ellen intézkedtek. Két üzletet zártak be hat hónapra, mert már sokadik alkalommal szegték meg a korlátozásokat. Budapest II. kerületében péntek éjjel egy 74 fős születésnapot oszlattak fel.

Hatósági házi karantén miatt 39 ezer helyszíni ellenőrzést végeztek a hétvégén, 25 589 házi karantén van érvényben jelenleg. 1377-es regisztráltak ennek online ellenőrzésére.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a harmadik hullámban vagyunk, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma,

már közelebb járunk a napi 3 ezer regisztrált esethez mint a 2 ezerhez. Két hete tapasztalható jelentős növekedés. Folyamatosan zajlik a mintavétel, ezt szűrőbuszok is segítik, ahol lehet teszteltetni.

A mutációk miatt nőhet a fertőzöttek száma Európában.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az új mutációk sokkal fertőzőbbek, mint a régebbiek, és a korábbi véleményekkel ellentétében a lefolyásuk is súlyosabb, ezért kerülnek egyre többen kórházba.

Jelenleg 4489 fő van kórházban, 394-en vannak lélegeztetőgépen. Fontos a védelmi intézkedések betartása, így lehet megelőzni a fertőzöttek számának a növekedését.

Elmondta, ami még fontos, hogy egyre többen oltassák be magukat. 378 főnél mutatták ki a brit mutációt, 34 főnél más variánst mutattak ki, de ezek járványügyi szempontból nem bírnak jelentőséggel. Több ezer mutáció van, de Magyarországon a brazil és a dél-afrikai mutáció még nem jelent meg. A Magyarországon elérhető védőoltások a brit mutáns ellen is hatásokat.

Az elkövetkező 2 hétben több vakcinát tudnak majd beadni, mint eddig összesen.

Magyarországon nagyobb arányban oltunk, mint az EU-ban átlagban véve – mondta a tisztifőorvos. Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy ne válogasson az oltások közül, hanem fogadja el, amit az orvosok javasolnak. Az oltásról a háziorvos fog értesíteni.

Tekintse meg az Operatív törzs tájékoztatóját:

Megérkezett a Sinopharm vakcinája, ez tartósabb védelmet adhat, mivel inaktivált vírust tartalmaz, ezért erőteljesebb immunválaszt vált ki, és valószínűleg tartósabb is a védelem.

A magyar fejlesztésű, leendő vakcinát és Sinopharmhoz hasonló technológiát kívánnak alkalmazni. Minden vakcina hatékonysága 70% fölött van, 100%-os védelem nem létezik. Sok olyan vakcinát használunk, ahol 50% körül van a védettség.

A Sinopharm vakcinája 18 év fölött bárkinek adható. A többi vakcinához hasonlóan 60 fölött a Sinopharm vakcinája sem annyira hatékony, de a fertőzéstől és a szövődményektől mégis megvéd. A mellékhatásokról azt mondta Müller Cecília, ezek bőrpír, izomfájdalom, néha nyirokcsomó megnagyobbodás lehetnek. A második vakcina beadása után láz és levertség is előfordulhat, de ez rövid távú, és természetes is.

A mellékhatások kezelése kapcsán az országos tisztifőrovos azt mondta, ezek maguktól múlnak el, ha láz kialakul, akkor lázcsillapítót kell bevenni, főleg Paracetamolt, de ez külső beavatkozást nem igényel.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem szeretnének új intézkedéseket bevezetni, az eddigi szabályokat be kell tartani és fel kell venni az oltást.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában