Ország-világ

2020.12.19. 13:40

Orbán Viktor: fél évvel meghosszabbítjuk a hitelvisszafizetési moratóriumot (videó)

A családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben négy döntést ismertetett.

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol. „A vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat, a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra” – mondta Orbán Viktor.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a vírus nem csak az emberek egészségét, a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell.

A gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítő négy pontja:

 • a családok és vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan meghosszabbodik, csak annak kell felkeresni a bankot, aki törleszteni szeretne
 • az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is
 • a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik
 • a gyermeket nevelő és váró családokat 6 millió forintig maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.
 • „Nekünk minden élet és minden munkahely számít” – hangoztatta.

  A kormányfő bejelentését azzal zárta: jó okkal lehet bízni abban, hogy nem csak magyarok tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. „Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog!” – mondta.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában