Online aukció

2021.01.18. 13:28

Kalapács alá kerültek az Oscar- és Golden Globe-díjas színész tárgyai

Online árverésen eladták a hét éve, 83 évesen elhunyt Oscar- és Golden Globe-díjas osztrák színész, Maximilian Schell személyes tárgyait, köztük határidőnaplóit, teniszütőit és egy régi Goethe-gyűjteményt.

Forrás: Shutterstock

Az aurena.at online platformon szombaton tartott aukción a világhírű színész-rendező 290 személyes tárgyát lehetett megvásárolni. A tárgyak a művész preiteneggi házából származnak.

Az árverés együttes bevételét nem közölték, de tudni lehet, hogy a legdrágább tételként Thomas Hartmann német festő egy festménye kelt el 10 ezer euróért. Schell egy önarcképét 2200, egy formatervezett nyugágyát 1300, egy régi rádióját 100 euróért vitték el.

A megvételre kínált tárgyak között szerepeltek a színész tévékészülékei, egy mongramos szalvétagyűrű és a Golden Globe-díjról szóló oklevél is.

Nastassja Schell, a néhai művész lánya az aukció előtt elmondta, hogy az emléktárgyaktól helyhiány miatt akar megválni. Mint mondta, apja rengeteg dolgot gyűjtött össze, ő azonban le akarja zárni a múltat.

Mint az árverés után elmondta, apja számára rajongói voltak a legfontosabbak, és nagyon jó dolognak tartja, hogy az árverés által oly sokan juthattak tőle származó emléktárgyakhoz.

Az árverési tételeket a preiteneggi Schell-házban pénteken meg lehetett tekinteni, és onnan is lehet elvinni az aukció után.

Az osztrák születésű, osztrák és svájci állampolgárságú színész, rendező és producer a német nyelvterület egyik nemzetközileg legismertebb színésze volt, több mint öt évtizeden át tevékenykedett a filmszakmában. A filmművészet legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat az Ítélet Nürnbergben című 1962-es film főszereplőjeként nyerte el.

Schell élete utolsó szakaszában a karintiai Preiteneggben élt bő 40 évvel fiatalabb feleségével. Lánya kívánságára elárverezik a színész saját tervezésű, hegyoldalba épült házát is, legkevesebb 750 ezer eurót várnak érte.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!