Ez a magyarázat

2022.03.10. 07:20

Kiderült a rejtélyes Z betű jelentése, ami az orosz tankokon tűnt fel

Rejtélyes felfestések jelentek meg az Oroszországból kirajzó harci járműveken. A szakértők már a jelentését is tudni vélik.

Valószínűleg már sokak kíváncsiságát felkeltette, mi célt szolgálnak a rejtélyes betűk az orosz tankokon és katonai járműveken. Az egyik legérdekesebb a Z betű feltűnése, ami nem is része a cirill abécének, de emellett olyan betűk is megjelentek már a harcjárműveken és felszereléseken, mint a V, az A, az X és az O.

Kezdetben a szakértők úgy gondolták, hogy a betűk két feladatot láthatnak el: egyrészt az orosz felszerelés megkülönböztetését az ukránokétól, amik gyakran nagyon hasonlóak. Másrészt a feltételezések szerint azt jelzik, hogy a felszerelés hova készült vagy honnan származik. Az orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy mit jelentenek a szimbólumok.

Ezen a tankon is jól látszik a rejtélyes jelzés

Forrás: AFP

A betűk eredeti jelentését nem sikerült felfedni, de ezek valami sokkal szimbolikusabbá váltak a két hete elhúzódó háborúban. Az eredetileg a katonai taktika pragmatikus jelképének gondolt Z betű, mára az ukrajnai orosz agresszió hátborzongató szimbólumává vált, egyúttal az invázió támogatásának a jelképe is. Megjelent már a közösségi médiában, néhány épületre is felfestették, de ami talán a legmegdöbbentőbb: egy orosz sportoló a mellkasán viselte…

Ivan Kuliak orosz tornász a tornász-világbajnokság alatt dacosan a mellkasán viselte ezt a szimbólumot. Mindezt úgy, hogy az aranyérmes ukrán Kovtun Illia mellett állt, emiatt vizsgálatot is indított a Nemzetközi Torna Szövetség.

A szimbólum még Szerbiában is megjelent, az Oroszország mellett tüntetők a Z betűt viselték. A The Guardian beszámolója szerint Moszkvában már láttak olyan civil autókat, amelyekre Z-t festettek - írja a Mirror alapján a Bors.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában