Senki többet, harmadszor

2019.09.24. 17:51

Tripla áron cserélt gazdát a világhírű blueszenész gitárja (videó)

A hangszert 80. születésnapjára kapta ajándékba B.B. King.

(dpa) - American blues musician B.B. King performs with his guitar 'Lucille' in front of more than 3,000 spectators on the open air stage of the art and exhibition hall in Bonn, Germany, 25 June 2005. During his more than 50-year-long career the legendary B.B. King won several Grammys and many other awards. In 1987 he was granted a place in the Rock'n roll Hall of Fame. His album 'Live at the Regal' is called one of the best albums of all times./picture alliance

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

A becsült ár csaknem háromszorosáért, 280 ezer dollárért (85,3 millió forint) kelt el Los Angelesben B.B. King egyik Lucille nevű gitárja, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba a világhírű blueszenész.

A fekete színű Gibson ES-345-ös modellt a zenész hagyatékából származó több mint 550 személyes tárggyal együtt árverezték el a hétvégén.

A licitet bonyolító Julien's Aukciósház szóvivője, Mozell Miley-Bailey szerint a hangszer új tulajdonosa nem szeretné nyilvánosságra hozni kilétét.

Az aukciósház szerint a hangszert a Gibson cég ajándékozta Kingnek a 80. születésnapjára. A gitár fejét gyöngyházszínű berakás díszíti: a B.B. King 80 felirat, valamint egy korona látható rajta. Az aukciót megelőzően a gitár értékét 80 ezer és 100 ezer dollár közé becsülték a szakértők.

Egy megmentett nő ihlette a gitár nevét

A zenész több gitárja is viselte a Lucille nevet. A legenda szerint King először azt a gitárját keresztelte el így, amelyet 1949-ben, egy lángoló arkansasi klubból mentett ki. King koncertet adott a szórakozóhelyen, ahol két férfi dulakodni kezdett egy nő miatt, és végül tűz ütött ki. A zenész az életét kockáztatva rohant vissza a lángok közé a bent felejtett gitárjáért. Amikor King megtudta, hogy a szóban forgó nő neve Lucille, róla nevezte el a gitárját, hogy „emlékeztesse magát arra, sose verekedjen, sose fusson be egy lángoló épületbe egy nő miatt”.

A szombati liciten szereplő tételek – köztük díjak, fényképek, King útlevele, ékszerek, ruhák, felszerelések és gitárok – eladásából összesen 1,3 millió dollár folyt be.

King egy 18 karátos aranyból készített és 22 gyémánttal kirakott gyűrűje több mint 16 ezer dollárért cserélt gazdát, ugyancsak túlszárnyalva az eredetileg 6-8 ezer dollárra becsült leütési árát.

A zenészt 1990-ben George W. Bush akkori amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetésével (National Medal of Arts) jutalmazta.

A többszörös Grammy-díjas előadó 2015-ben, 89 éves korában halt meg Las Vegasban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában