Nagyvilág

2018.09.03. 18:57

A zentai csatáról készült rockoperát mutatnak be a Vajdaságban

Belgrád - A zentai csatáról készült új magyar rockoperát mutatnak be szombaton Zentán, a város napja, illetve a csata 321. évfordulója alkalmából.

Belgrád - A zentai csatáról készült új magyar rockoperát mutatnak be szombaton Zentán, a város napja, illetve a csata 321. évfordulója alkalmából.

A Zenta, 1697 című rockopera a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház együttműködésével valósul meg - hangsúlyozta az MTI-nek Wischer Johann, a zentai teátrum igazgatója hétfőn.

Szarka Gyula és Szálinger Balázs művét Pataki András állítja színpadra. Wischer Johann elmondása szerint a történelmi tényeken nem módosítottak, ugyanakkor nem historizáló előadásról van szó, tehát nem magán a történetmesélésen van a hangsúly.

Egyetlen fiktív részt szőttek bele az előadásba, a szerelmi szál teljesen a képzelet szüleménye, mindazonáltal a készítők szerint akár meg is történhetett egy ilyen eset, csak az utókor nem tud róla - tette hozzá a kamaraszínház vezetője, aki maga is részt vesz az előadásban.

Wischer Johann sajnálatosnak nevezte, hogy a zentai csatával a magyar és a szerb tankönyvek is csak röviden foglalkoznak, holott európai viszonylatban is jelentős csatáról van szó, hiszen az vetett véget a másfél évszázados török uralomnak Magyarország területén.

Már csak a halottak számát tekintve is fontos csatáról beszélhetünk - hangsúlyozta, majd úgy folytatta: mindkét oldalon sokkal többen estek el, mint a nándorfehérvári ütközetben. Hozzátette: Törökország azt fontolgatja, hogy nagyszabású megemlékezést szervez a csata emlékére, mert saját bevallásuk szerint mintegy harmincezer török esett el Zentánál, ami "ma is jelentős veszteségnek számít, háromszáz évvel ezelőtt pedig óriási szám volt", hiszen százezer török vonult fel a negyvenezres szövetséges keresztény csapatok ellen.

A nagyszabású produkcióban - amely nem is fért fel a kamaraszínház színpadára, ezért a helyi sportcsarnokban mutatják be - összesen hatvannégyen lépnek színpadra: tizenegy színész, a Sopron Balett tizenkét tagja, tizennégy néptáncos, huszonhárom zentai iskolás gyerek és a Budapesti Fővárosi Nagycirkusz négy akrobatája. A Zenta, 1697 főbb szerepeiben Vastag Tamást, Stéphanie Schlessert, Szomor Györgyöt, Békefi Viktóriát és Savanyu Gergelyt láthatja a közönség.

A Zentai Magyar Kamaraszínház a korábbi években két prózai előadást is készített a zentai csatáról, zenés formában azonban most először dolgozták fel a témát.

Az előadás Zenta város napjára készült ugyan, de a korábbi évek produkcióival szemben nem csak ezen az egy napon mutatják be. Mivel a rockopera a Soproni Petőfi Színházzal koprodukcióban készült, a tervek szerint Sopronban, valamint nyári fesztiválokon is játsszák majd.

1697. szeptember 11-én Savoyai Jenő, a császári seregek hadvezére fényes győzelmet aratott az Európát fenyegető török seregek felett.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!