Nagyvilág

2017.03.22. 22:56

Brüsszeli robbantások - Az egy évvel ezelőtti terrortámadások áldozataira emlékeztek Brüsszelben

Brüsszel - Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról.

Brüsszel - Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról.

A repülőtéren tartott rövid és szűk körű megemlékezésen a várócsarnok előtt felállított emlékműnél Fülöp király koszorút helyezett el az áldozatokra emlékezve, a repülőtér egyik magas rangú alkalmazottja pedig felsorolta az elhunytak neveit és nemzetiségüket.

Ezzel a szertartással kezdődtek meg a megemlékezések a két helyszínen elkövetett terrortámadások áldozataira.

A királyi pár és a belga kormány képviselői ezt követően a Maelbeek metrómegállónál is koszorút helyeztek el.

Az európai intézmények vezetőinek részvételével felavatták az egy évvel ezelőtt elkövetett merényletek áldozatainak emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Az avatáson Fülöp király hangsúlyozta: a terrortámadások túlélői megmutatták a világnak, hogy a gyűlöletre és az erőszakra méltósággal és bátorsággal lehet válaszolni. Kiemelte, hogy Belgium levonta a tanulságokat és mindent megtett a biztonság fokozása érdekében, amit a törvényi keretek megengedtek.

"Mindannyiunk feladata, hogy társadalmunkat még emberségesebbé és igazságosabbá tegyük. Meg kell hallgatni egymást, oda kell figyelünk egymásra, javítanunk kell gyengeségeinken és meg kell engedni magunknak a szeretetteljes gyöngédséget. Országunknak el kell köteleződnie mindezek mellett" - fogalmazott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában arra emlékezett, hogy a terrortámadásokat követően minden európai polgár támogatásával a belgák és különösen a brüsszeliek "úgy döntöttek, hogy nem vesztik el a reményt". A megpróbáltatások idején az európaiak megerősítették egységüket a biztonságukat fenyegető terrorizmus ellen és a béke megőrzése érdekében. Megmutatták elkötelezettségüket, hogy minden áron megvédik értékeiket és szabadságukat.

"Jövőnket ezekre, az európaiak számára fontos és nemes eszmékre kell építenünk. Ezzel tartozunk az áldozatoknak" - fogalmazott a bizottság elnöke.

Körülbelül négy hónappal a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!