Nagyvilág

2016.08.04. 00:38

Szíria - Orosz diplomata: korai még vádaskodni az Aleppónál elkövetett vegyi támadás ügyében

Moszkva - Korai még bárkit is megvádolni az Aleppó környékén elkövetett vegyi támadás miatt - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán egy fiatal diplomaták számára a Gorbacsov-alapítvány által megrendezett moszkvai fórumon.

Moszkva - Korai még bárkit is megvádolni az Aleppó környékén elkövetett vegyi támadás miatt - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán egy fiatal diplomaták számára a Gorbacsov-alapítvány által megrendezett moszkvai fórumon.

"Az amerikai kormánnyal ellentétben, amely az első jelzést vélhetően egy nem teljesen semleges forrásból kapta arról, hogy újabb vegyi anyagot tartalmazó hordóbombákat dobtak le, és amely igyekszik ennek alapján általánosítani és messzire menő következtetéseket levonni, mi tartózkodunk az ilyesmitől" - mondta az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője.

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi-8-as típusú orosz katonai helikoptert, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai közlés szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba. Keddre virradóra szíriai források szerint egy jelzés nélküli helikopter mérges gázzal töltött tartályokat dobott le Szarakibra. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden tudatosan "bedobott" álhírnek minősítette azt az információt és megkérdőjelezte annak forrását.

Rjabkov szerdán kijelentette, hogy nem készül támadás Aleppó ellen és hogy a város környékén az orosz légierő és a szíriai kormánycsapatok által folytatott hadműveletek kizárólag humanitárius célokat szolgálnak. (Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július 28-án közölte, hogy Aleppónál nagyszabású humanitárius művelet kezdődött, amelynek keretében utóbb hét folyosót nyitottak azok számára, akik el kívánnak menekülni a városból.)

Az orosz külügyi miniszterhelyettes szerint Genfben az orosz és az amerikai Szíria-szakértők katonai és politikai "eredményre" jutottak, ám, mint mondta, Washington rendszeresen felül akarja vizsgálni a már elért megállapodásokat.

Szergej Rjabkov kitért azokra az Egyesült Államokban elhangzott állításokra is, amelyek szerint Oroszország hackereket bevetve beavatkozik az amerikai elnökválasztási küzdelembe. A vádakat alaptalannak nevezte és kijelentette, hogy az amerikai politika szereplői ezeket eszközként használják fel a hatalmi harcban, semmibe véve a moszkvai legfelső vezetés által hangoztatott cáfolatokat.

Mint mondta, Moszkva meghallotta az állítólagos hackertámadásokkal kapcsolatos washingtoni üzeneteket és felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok esetleg olyan "ellenlépéseket" tehet, amelyek Oroszország megítélése szerint területen kívüliek és törvénytelenek lehetnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!