Nagyvilág

2015.09.29. 08:26

ENSZ Közgyűlés - Castro: a kapcsolatok normalizálásához fel kell oldani a Kuba elleni embargót

New York, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI) - A Kuba és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok normalizálásához Washingtonnak fel kell oldania a karibi szigetország elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót, valamint be kell fejeznie az antikommunista műsorok sugárzását - hangsúlyozta az ENSZ-közgyűlés általános vitájában hétfőn Raúl Castro kubai elnök.

New York, 2015. szeptember 28., hétfő (MTI) - A Kuba és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok normalizálásához Washingtonnak fel kell oldania a karibi szigetország elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót, valamint be kell fejeznie az antikommunista műsorok sugárzását - hangsúlyozta az ENSZ-közgyűlés általános vitájában hétfőn Raúl Castro kubai elnök.Castro emellett ismételten bejelentette hazája igényét a Guantánamói-öbölben található amerikai haditengerészeti támaszpont területének visszaszolgáltatására, valamint a kubai állampolgárok által az amerikai embargó következtében elszenvedett emberi és gazdasági károk miatti kárpótlásra.

A kubai elnöknek a világszervezet székházában elmondott első, 20 perces felszólalását az ülésteremben hosszú tapssal fogadták. Az ENSZ-béli beszédek hosszúsági rekordját 1960. szeptember 26. óta Raúl Castro bátyja, Fidel Castro exelnök tartja, 269 perccel.

Kuba és az Egyesült Államok a nagykövetségek újbóli megnyitásával idén augusztusban állította helyre diplomáciai kapcsolatait, több mint 54 év után.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!