Nagyvilág

2014.05.17. 11:11

67. Cannes-i filmfesztivál - Mike Leigh versenyben

Cannes - Még csak az elején vagyunk a legnagyobb filmünnepnek.

Cannes - Még csak az elején vagyunk a legnagyobb filmünnepnek.A reggeli sajtóvetítésre az utazástól vagy a megnyitótól elcsigázottan szállingóztak az újságírók és a fesztivál atmoszféráján érződik, a legelején vagyunk a világ legrangosabb filmes ünnepének.

A versenyprogram első két alkotása pergett csak le a sajtó számára, de az már most jól látszik, hogy a program éles ellentétben van a különösen gyengére sikerült nyitófilmmel, aminek legfőbb funkciója nyilvánvalóan az volt, hogy a mozi és a modellvilág legragyogóbb csillagait sorakoztassa fel a vörös szőnyegen. A csillogás elengedhetetlen része a fesztiválnak, a versenyprogram azonban sokkal inkább a filmművészetről és annak határainak feszegetéséről szól.

Tavaly a brit sajtó nem győzött méltatlankodni amiatt, hogy egyetlen hazai alkotás sem szerepelt a hivatalos versenyprogramban. Idén két rendezőóriásuk, mindkettő korábbi Arany Pálmás: Mike Leigh és Ken Loach is versenyez a fesztivál fődíjáért. A 71 éves Mike Leigh elsősorban társadalmi érzékenységével és kiváló színészvezetésével írta be magát a filmtörténetbe, ezúttal kosztümös alkotással jelentkezett. A XIX. századi angol romantikus festőről, J. M. William Turnerről szóló életrajzi filmje a Mr. Turner kapcsán a „kutatás” volt a leggyakrabban ismételgetett szó a sajtókonferencián. Évek tervezése, hosszú és alapos kutatómunka, hat hónap próba a színészekkel és nem utolsósorban Dick Pope operatőr csodálatos képei teszik erős versenyzővé Mike Leigh legújabb filmjét.

- Váró Kata Anna - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!