Nagyvilág

2013.06.02. 19:10

Letartóztatták a dagesztáni főváros polgármesterét

Moszkva, 2013. június 2.,vasárnap (MTI) - Gyilkosságban való bűnrészesség gyanújával egy moszkvai bíróság döntésére letartóztatták Mahacskala polgármesterét, az észak-kaukázusi köztársaság fővárosának vezetősége azonban kiállt a politikus mellett.

Moszkva, 2013. június 2.,vasárnap (MTI) - Gyilkosságban való bűnrészesség gyanújával egy moszkvai bíróság döntésére letartóztatták Mahacskala polgármesterét, az észak-kaukázusi köztársaság fővárosának vezetősége azonban kiállt a politikus mellett.

Szaid Amirovot, az Oroszországhoz tartozó Dagesztán fővárosának vezetőjét szombaton fogták le egy titkos akció keretében a Szövetségi Nyomozó Bizottság és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei, majd Mahacskalából azonnal Moszkvába szállították.

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság gyanúja szerint Amirov részt vett munkatársuk, Arszen Gadzsibekov nyomozó meggyilkolásának megszervezésében. A nyomozót 2011 decemberében ölték meg mahacskalai lakása közelében.

A polgármester helyettesének közlése szerint ugyanakkor felettesének az elfogása és a vele szembeni eljárás szabálytalanul történt. A kommandósok úgy vitték el Amirovot ismeretlen helyre, hogy előtte semmilyen dokumentumot vagy parancsot nem mutattak fel.

A mahacskalai város vezetői nem hiszik, hogy Amirov bűnös, a helyi törvényhozás tagjai az orosz állami vezetőséghez, a legfőbb ügyészséghez és a központi nyomozóhatósághoz írt nyílt levélben álltak ki a polgármester mellett. A képviselők kételkednek abban, hogy a nagy visszhangot kiváltó ügyben elfogulatlan büntetőeljárást folytatnak le Amirov ellen.

A mahacskalai polgármesterrel együtt a gyilkossági ügy több feltételezett résztvevőjét is elfogták az orosz kommandósok. Közöttük unokaöccsét, Juszup Dzsaparovot, a dagesztáni Kaszpijszk város polgármester-helyettesét.

Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy az elfogottaknak nemcsak a mahacskalai nyomozó megöléséhez lehet közük, hanem több más súlyos bűncselekményhez, amelyeket Dagesztán területén követtek el. A lenta.ru orosz hírportál szerint kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos ügyekről lehet szó.

Szaid Amirov nem ismeri el bűnösségét és mondvacsináltnak nevezte az ellen indított büntetőeljárást. Ügyvédei arra hivatkozva fellebbezik meg fogva tartását, hogy a férfi kerekesszékhez kötött rokkant, így nem tudna elmenekülni az eljárás elől. Több mint tízszer kíséreltek meg merényletet ellene, az egyikben szenvedett maradandó sérülést.

Az észak-kaukázusi köztársaság fővárosának vezetőjére az orosz központi nyomozóhatóság szerint egy mahacskalai diverzáns, terrorista csoport vezetője tett terhelő vallomást. Szirazsudin Gucsucsalijevet pénteken fogták el.

Amirov híveit felháborította a polgármester elfogása, és tüntetést akartak szervezni, de a városvezetőség lebeszélte őket erről. Néhányan mégis kimentek Mahacskala központi terére, de belügyi jelentések szerint a helyzet nyugodt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!