Nagyvilág

2013.06.18. 10:30

Cseh kormányválság - Előrehozott választás a legjobb megoldás a prágai sajtó szerint

Prága, 2013. június 18., kedd (MTI) - Petr Necas miniszterelnök lemondása után az előre hozott választás jelenti a jelenlegi csehországi belpolitikai válság legjobb megoldását - ez a többségi vélemény a keddi prágai sajtóban.

Prága, 2013. június 18., kedd (MTI) - Petr Necas miniszterelnök lemondása után az előre hozott választás jelenti a jelenlegi csehországi belpolitikai válság legjobb megoldását - ez a többségi vélemény a keddi prágai sajtóban.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint a koalíciós kormány már jóval a Necas-botrány kirobbanása előtt elveszítette legitimitását. Ugyanez a helyzet a képviselőházzal is, amelyben tucatnyi függetlenné vált képviselő van, akiket korábban más politikai pártok színeiben választottak meg. S van benne néhány olyan politikai tömörülés is, amelyeket senki sem választott. Ugyanakkor tény, hogy az összes párt képviselőjének gondjai vannak vagy voltak a törvénnyel. "Itt az egész rendszer mondott csődöt, ezért van szükség az újraindításra" - szögezi le a lap.

A konzervatív Lidové Noviny szintén úgy véli, hogy a helyzet megérett az előre hozott választásra. "A probléma csak az, hogy belülről a parlament világa másképpen néz ki" - mutat rá a kommentár szerzője. Hozzáteszi: a képviselőház feloszlatásához legalább 120 képviselő támogatására van szükség. Nagyjából ennyi képviselő azonban már most érzi, hogy a jövőben csak látogatóként mehet majd be a parlamentbe.

Néhány újság szerint az előre hozott választásra ugyanakkor azért is lenne nagy szükség, hogy kordában tartsa Milos Zeman államfőt. "Ezzel elejét lehetne venni annak, hogy játszadozzon a jövőbeni kormánnyal" - mutat rá az E15 gazdasági napilap. A Hospodárské Noviny szerint is több jele van annak, hogy Zeman azt akarja, ne kerüljön sor előre hozott választásra, s ő a rendes választásokig fennmaradó egy teljes éven keresztül uralhatja a cseh belpolitikát. "Ezt megengedni annyit tesz, mint megengedni az elnöki kormányzást. Ez szétzilálná a cseh parlamenti demokrácia rendszerét s nehezen előre látható következményeket vonna maga után" - figyelmeztet az újság.

Ha a kormánykoalíció tagjai képesek lesznek az egységes fellépésre és a kölcsönös kompromisszumokra, előre hozott választás nem lesz. A koalíciós viták esetén azonban az idő előtti voksolás elkerülhetetlen - véli a liberális Mladá Fronta Dnes.

Az újságokban általános a vélemény, hogy az idő előtti választások a legnagyobb valószínűséggel a szociáldemokratákat segítenék hatalomra, akik élveznék a kommunisták támogatását. Ez az eredmény azonban a jövő májusi rendes választáskor is borítékolható. "Igen, az előre hozott választás nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy hatalomra kerülnek a kommunisták. Mindezek ellenére mégis jobb lenne az urnákhoz járulni, mint megélni a Necas-korszak utáni kormányzás vég nélküli szörnyűségeit" - állapítja meg az E15 című gazdasági napilap.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!