Nagyvilág

2013.06.07. 12:55

Botrány Kínában a közterület-felügyelők újabb erőszakos fellépése miatt

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2013. június 7., péntek (MTI) - A kínai közterület-felügyelők újabb erőszakos fellépése váltott ki heves visszatetszést az online fórumokon, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amint egyenruhások megverik egy biciklibolt fiatal tulajdonosát, és egyikük a földön fekvő fejére tapos.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2013. június 7., péntek (MTI) - A kínai közterület-felügyelők újabb erőszakos fellépése váltott ki heves visszatetszést az online fórumokon, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amint egyenruhások megverik egy biciklibolt fiatal tulajdonosát, és egyikük a földön fekvő fejére tapos.

A történéseket nemcsak az egyik felügyelő vette videóra, hanem egy járókelő is a telefonjával (http://v.youku.com/v_show/id_XNTY1OTI5NjEy.html). A hat, többségében szintén fiatal, termetes egyenruhás még kedden intézkedett Senhszi tartományi Janan városában, arra hivatkozva, hogy egy kerékpárbolt elé kirakott biciklik akadályozzák a járókelők közlekedését.

A tajvani Merida márka kereskedője társaival megpróbálta megakadályozni, hogy a kékingesek úgymond "einstandolják", vagyis az erősebb jogán elvegyék az öt új biciklit. A dulakodás végül verekedéssé fajult, s a tulajdonossal csúnyán elbántak.

A kínai videomegosztókon napokig a legnagyobb nézettségű videofelvétel nyomán keletkezett botrány következtében a városi önkormányzat elbocsátotta az öt érintett járőrt (csengkuan), és ígéretet tett arra, hogy az ügyben bűnügyi eljárást indítanak. A férfi, aki a földön fekvőt fejbe rúgta, állítólag alkoholos befolyásoltság alatt állt, de a rendőrség csak annyit közölt, hogy nem volt főállású alkalmazott.

A nyilvánosságot kapott eset ismét ráirányította a figyelmet a csengkuanok hírhedt brutalitására, amikor hatalmukkal és egyenruhájukkal visszaélve a közterületi szabálytalanságok, szemetelés, parkolás esetén és hasonló ügyekben olykor eljárnak.

Áprilisban szintén filmre vették, amint a szecsuani Csengtuban egyikük egy házalót fahusánggal vert. Egy hónappal korábban a Jünnan tartományi Csaotungban bocsánatkérésre kényszerült a helyi kormányzat, mert alkalmazottja megvert egy vak hajléktalant.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!