Nagyvilág

2013.02.05. 12:54

Panaszosokat illegálisan bezáró hatalmaskodókat ítéltek börtönre Kínában

Peking, 2013. február 5., kedd (MTI) - Tíz embert ítéltek hat hónap és két év közötti időtartamú börtönbüntetésre Kínában, mert illegálisan bezártak 11 panaszost, akik beadványaikkal a fővárosi hatóságokhoz akartak fordulni - jelentette kedden a kínai sajtó.

Peking, 2013. február 5., kedd (MTI) - Tíz embert ítéltek hat hónap és két év közötti időtartamú börtönbüntetésre Kínában, mert illegálisan bezártak 11 panaszost, akik beadványaikkal a fővárosi hatóságokhoz akartak fordulni - jelentette kedden a kínai sajtó.A 11 Honan tartományi lakost 2012 áprilisában Pekingben fogta el a szintén honani illetőségű csoport, és két külvárosi épületben tartották fogva őket kettőtől hat napig, amikor a rendőrség lecsapott rájuk.

A 17 és 32 év közötti elítéltek közül hárman fiatalkorúak, ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Valamennyien a közép-kínai tartomány Jücsou városából származnak. A pekingi bírósági ítélet szerint a szabadságvesztés mellett, a bűnösöknek valamennyi panaszos számára 1300-2400 jüan (45-83 ezer forint) közötti kártérítést is kell fizetniük.

A panaszosok illegális fogva tartására a múltban sok példa volt, de az esetekre többnyire nem derült fény, a fenyegetéssel vagy pénzzel "jobb belátásra bírt" embereket többnyire vonatra rakták és hazaküldték.

Az akciók mögött a helyi hatalmasságok, az érintett törvénysértők álltak, akik közül voltak, akik a fővárosban külön "irodákat" működtetettek, s alkalmazottaik illegális, úgynevezett "fekete börtönökben" dolgozták meg az orvosolatlan otthoni jogsérelmük miatt tiltakozókat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!