Nagyvilág

2013.02.04. 13:36

Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást

Stockholm, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást, hogy csökkenhessen a komplikációk kockázata - hangoztatják svéd orvosok.

Stockholm, 2013. február 4., hétfő (MTI) - Műtét előtt 4-8 héttel ajánlott abbahagyni a dohányzást, hogy csökkenhessen a komplikációk kockázata - hangoztatják svéd orvosok."Ötven százalékkal kisebb az esélye fertőzésnek, vérrögképződésnek, ha egy dohányos legalább egy hónapos szünetet tart operáció előtt, mint ha nem" - idézte Peter Friberget, a Svéd Orvosi Kamara elnökét a Dagens Nyheter című lap hétfői száma.

Tavaly 16 ezer esetben mutatkozott komplikáció dohányos betegnél műtét után, az összes operáció utáni problémák fele náluk jelentkezett. Svédországban ugyanakkor csak 15-20 százalék között van a dohányzók aránya, ebben benne vannak az alkalmi dohányzók is - tette hozzá a The Local című svéd netlap.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!