Nagyvilág

2013.02.21. 13:43

A dél-koreai kormányfőjelöltet adóelkerüléssel és ingatlanspekulációval vádolják

Tokió, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Adóelkerüléssel és ingatlanspekulációval vádolta meg a dél-koreai miniszterelnök-jelöltet csütörtökön az ország ellenzéke.

Tokió, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Adóelkerüléssel és ingatlanspekulációval vádolta meg a dél-koreai miniszterelnök-jelöltet csütörtökön az ország ellenzéke.Csung Hong Von kormányfőjelölt parlamenti meghallgatása során egy ellenzéki képviselő azzal gyanúsította meg a politikust, hogy adóelkerülés céljából járult hozzá fia ingatlanvásárlásához. Ellenzéki honatyák azt is etikátlannak nevezték, hogy a jelölt a vételárnál 23-szor magasabb értéken adott túl egy puszani ingatlanján - írta a Yonhap hírügynökség.

Csung a nemzetgyűlésben tagadta, hogy etikátlanul járt volna el vagy adóelkerülésre törekedett volna, és félreértésekre hivatkozott.

A február eleji jelöléséig alig ismert, ügyészi karrierje miatt feddhetetlennek tartott Csung kinevezéséről jövő hét kedden szavaz a parlament, a háromnapos, péntekig tartó meghallgatást követően. Megfigyelők szerint valószínűtlen, hogy a vádak megakadályoznák a jelölt miniszterelnöki kinevezését.

A közelmúltban több magas rangú dél-koreai politikus és családja keveredett ingatlanüzletekkel kapcsolatos adócsalási- és korrupciós botrányba. Legutóbb Ri Mjong Bak vasárnap leköszönő elnök bátyját ítélték két év börtönre, novemberben pedig Ri hivatalában is házkutatást tartottak az államfő rezidenciaépítési terveivel kapcsolatos pénzügyi visszaélések gyanújával.

Ri öt elődje közül kettő börtönben végezte, kettejüknek fiait ítélték szabadságvesztésre, egyikük pedig egy korrupciós vizsgálat során öngyilkos lett.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!