Nagyvilág

2013.01.29. 10:13

Murdoch bocsánatot kér egy antiszemitának ítélt Sunday Times-karikatúra miatt

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. január 29., kedd (MTI) - Bocsánatot kért Rupert Murdoch sajtómágnás a The Sunday Times legutóbbi kiadásának egyik karikatúrája miatt, amely brit zsidó szervezetek képviselőinek elítélő véleménye szerint az antiszemita propaganda egyik visszatérő eleme, a vérvád szellemiségét idézi.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. január 29., kedd (MTI) - Bocsánatot kért Rupert Murdoch sajtómágnás a The Sunday Times legutóbbi kiadásának egyik karikatúrája miatt, amely brit zsidó szervezetek képviselőinek elítélő véleménye szerint az antiszemita propaganda egyik visszatérő eleme, a vérvád szellemiségét idézi.Az ausztrál-amerikai média-nagyvállalkozó brit sajtóportfoliójának legtekintélyesebb vasárnapi lapja az izraeli parlamenti választások kapcsán közölte a rajzot, amely Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt ábrázolja egy fal építése közben.

A fal tégláit összetartó habarcs vértől vörös, és a téglaközökből palesztin fejek, végtagok lógnak ki.

A rajzon - amelynek alkotója Gerald Scarfe, a patinás brit lap veterán politikai karikaturistája - a Folytatódik-e a béke bebetonozása? felirat olvasható.

A brit zsidó szervezetek és hitközségek képviselőinek tanácsa (The Board of Deputies of British Jews) hétfő este a brit sajtópanasz-ügyi bizottsághoz (PCC) fordult a karikatúra ügyében. A szervezet szerint az, hogy The Sunday Timesban megjelent rajzon az izraeli miniszterelnök vért használ a habarcshoz és palesztinokat falaz be, "sokkoló módon emlékeztet" a vérvád azon képi illusztrációira, amelyeket "a virulensen antiszemita arab sajtó" egyes orgánumaiban lehet látni.

E képi elem használata annál is inkább gyomorforgató, mivel a karikatúra a holokauszt-emléknapon jelent meg - áll a brit zsidó szervezetek képviselőtestületének közleményében.

A nyilatkozat szerint a rajz mondanivalója messze túlmegy az izraeli politika méltányos és ésszerű bírálatán.

A közlemény felidézi, hogy a The Sunday Times egy héttel korábbi kiadásának Scarfe-karikatúrája Bassár el-Aszad szíriai elnököt, "több mint 60 ezer szíriai meggyilkolásának felelősét" ábrázolta vérrel átitatott ruhában. Ha Scarfe és a The Sunday Times úgy gondolja, hogy a szíriai és az izraeli vezetés bármilyen módon összemérhető, akkor "elvesztették minden arány- és realitásérzéküket" - áll a brit zsidó szervezetek képviselőinek állásfoglalásában.

Rupert Murdoch hétfőn késő este reagált az ügyre, egyelőre egy rövid Twitter-üzenetben. A sajtómágnás szerint a lapnak 1967 óta dolgozó Gerald Scarfe rajzai soha nem a The Sunday Times saját véleményét tükrözik, ettől függetlenül azonban "nagy bocsánatkéréssel tartozunk e groteszk, bántó karikatúráért".

Martin Ivans, a The Sunday Times ügyvezető főszerkesztője külön nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte, hogy sem neki, sem a lap más munkatársainak nem állt szándékában a holokauszt áldozatainak megsértése.

A karikatúra kiváltotta reakciók is felhívják azonban a figyelmet "az e kérdéssel kapcsolatos érzékenységekre, amelyeket a jövőben természetesen nagyon gondosan észben tartok majd" - hangsúlyozta a brit lap vezető szerkesztője.

- MTI -  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!