Nagyvilág

2013.01.28. 14:47

Lezárult a krasznahorkai vár felújításának első szakasza

Pozsony, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Lezárult a tavaly tavasszal tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár felújítási munkáinak első szakasza, a műemlék minden épületét ideiglenes tető védi már.

Pozsony, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Lezárult a tavaly tavasszal tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár felújítási munkáinak első szakasza, a műemlék minden épületét ideiglenes tető védi már.A vár területén található valamennyi építményt sikerült ideiglenes tetőszerkezettel ellátni, és befejeződött a további munkálatokhoz szükséges állványozás is - tájékoztatta Sturmankin Artúr, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) sajtószóvivője hétfőn az MTI-t.

Hozzátette, hogy az eddigi munkálatokkal megteremtették a feltételeket a károsodott falak koronájának felújítását megelőző műemlékvédelmi vizsgálatok elvégzésére. Az alsó és a középső vár építményeit jelenleg könnyű acélszerkezet fedi, amelynek a helyét a felújítás későbbi szakaszában a tartós szerkezet veszi át. Sturmankin Artúr szerint a felújítás változatlan tempóban és a tervek szerint folytatódik.

A vár felújítása tavaly novemberben, nyolc hónappal a tűzvész után kezdődött meg. Több hónapnyi késedelmet okozott, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat vesztese megfellebbezte a Szlovák Nemzeti Múzeum döntését.

A nemzeti örökség részét képező 13. századi várban tavaly márciusban két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége okozott tüzet. A vár teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része, számos műkincs elpusztult. A műtárgyak 90 százalékát sikerült megmenteni, de a kár így is 8 millió euróra tehető.

Bár az anyagi kár túlnyomó részét fedezi a műemlékre kötött biztosítás, a felújításra mégis több gyűjtés indult. A Szlovák Nemzeti Múzeum által kiírt közadakozás számláján január 25-éig mintegy 155 ezer euró gyűlt össze. Tavaly decemberben a SNM az eredetileg 2013 márciusáig meghirdetett gyűjtés meghosszabbítását kérte még egy évre a szlovák belügyi tárcától.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!