Nagyvilág

2012.12.04. 14:20

Strasbourgi döntés egy volt kábítószercsempész magyarországi tanúvédelmi ügyében

Brüsszel, 2012. december 4., kedd (MTI) - A családtagok védelme mellett állt ki az Európai Emberi Jogi Bíróság egy volt szerb kábítószercsempész magyarországi tanúvédelmi ügyében.

Brüsszel, 2012. december 4., kedd (MTI) - A családtagok védelme mellett állt ki az Európai Emberi Jogi Bíróság egy volt szerb kábítószercsempész magyarországi tanúvédelmi ügyében.

Kedden kihirdetett - egyelőre nem jogerős - ítéletében a strasbourgi bírói testület a Magyarországon elítélt bűnöző panaszát nem, a családtagokét azonban megalapozottnak találta amiatt, hogy a hatóságok az egész családot kivették a tanúvédelmi programból - és ezzel veszélynek tették ki az életüket -, miután a családfő a börtönből állítólag újra felvette a kapcsolatot a bűnözői körökkel.

Az ítéletben az ügy főszereplőjét nem nevezték meg, csupán R. R. monogrammal említették. A szerb férfi korábban egy szerb kábítószercsempész bűnszövetkezet tagja volt. Magyarországon letartóztatták, és vádalkut kötöttek vele. Ennek alapján hasznos információkat adott a szerb drogmaffiáról, és ezeket tanúként nyílt tárgyaláson is megosztotta, amivel kitette magát annak a veszélynek, hogy a bűnszövetkezet bosszút áll rajta, illetve a családján. Élettársa magyar állampolgár, három gyermekük van.

A tanúvédelmi programba való felvételről 2007-ben kötött megállapodás alapján a továbbra is börtönben tartott férfi családtagjai új személyi okmányokat és pénzbeli ellátást kaptak, a hatóságok költségén biztonságos lakásba költözhettek, a gyereket - a hatóságoktól "kapott" új néven - iskolába íratták. A családtagok rendszeresen látogathatták a bebörtönzött férfit.

2012 elején azonban a férfi cellájában tiltott tárgyakat - laptopot és mobil internetes kapcsolattartást lehetővé tevő eszközt - találtak, amelyekről nem lehetett kideríteni, miként kerültek hozzá. A bebörtönzöttek rajtakapták, amint internet alapú beszélgetést folytatott ismeretlen személlyel.

Ezután a magyar hatóságok a férfi, valamint a családtagok tekintetében is megszüntették a tanúvédelmi program keretében foganatosított intézkedéseket. Ennek keretében a férfit olyan büntetés-végrehajtási intézménybe helyezték át, ahol különleges biztonsági rendszabályok érvényesek. A nőtől és a gyermekektől bevonták a fedő okmányokat, a gyerekeknek attól kezdve eredeti nevükön kell iskolába járniuk.

A panaszosok arra hivatkozva fordultak Strasbourghoz, hogy a hatóságok megsértették a biztonságos élethez való jogukat, amit garantál az Európai Emberi Jogi Egyezmény.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság megállapította, hogy az élettárs és a kiskorú gyermekek tekintetében a hatóságok valóban megsértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásait, ugyanis nem bizonyosodott be, hogy a bűnözői körök részéről való fenyegetettség megszűnt volna. A bíróság kívánatosnak tartja, hogy már addig is, amíg az ítélet jogerőssé nem válik - erre nézve a szabályok értelmében három hónapos fellebbezési határidőt kell figyelembe venni - az érintettek ismét megfelelő fedő okmányokat kapjanak.

A strasbourgi bíróság emellett 10 ezer euró nem vagyoni kártérítést és 3 ezer euró eljárási költségtérítést ítélt meg a családtagoknak.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!