Nagyvilág

2012.11.07. 12:56

Díszszemle a Vörös téren, tüntetések Moszkva központjában

Moszkva, 2012. november 7., szerda (MTI) - Moszkva 1941-es védőire és a 200 évvel ezelőtti borogyinói csatára emlékezve tartották meg szerdán a hagyománnyá vált Vörös téri katonai díszszemlét. Az orosz baloldal tüntetést szervezett a történelmi évfordulón.

Moszkva, 2012. november 7., szerda (MTI) - Moszkva 1941-es védőire és a 200 évvel ezelőtti borogyinói csatára emlékezve tartották meg szerdán a hagyománnyá vált Vörös téri katonai díszszemlét. Az orosz baloldal tüntetést szervezett a történelmi évfordulón.

A felvonulást a 71 évvel ezelőtti díszszemle egyik még élő résztvevője nyitotta meg.

Mark Ivanyihin mintegy harmincezer katonatársával és az úgynevezett népfelkelőkkel együtt az 1941. november 7-i felvonulásról egyenesen a frontra indult, amely akkor mindössze 13 kilométerre húzódott Moszkvától. A Vörös Hadsereg ott aratta első jelentős győzelmét a német csapatok ellen.

Az egykori védők közül egyre kevesebben vesznek részt a 15 éve minden november 7-én megtartott díszszemlén. Az ünnepi eseményen nem vettek részt az orosz állami vezetők.

Vlagyimir Putyin Simon Peresz izraeli államfőt fogadja, míg Dmitrij Medvegyev Vietnamba utazott hivatalos látogatásra. Az ünneplőket ezúttal is Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere köszöntötte.

Az idei díszszemle különlegességeként a Napóleon seregei elleni háború fontos ütközete, a borogyinói csata 200. évfordulója alkalmából a hagyományőrző egyesületek korhű egyenruhába öltözött tagjai is felvonultak.

A honvédő háborús megemlékezésről nem maradtak el a második világháborús Katyusák és T34-es tankok, és a történelmi hűség kedvéért Moszkva központi terét ezúttal is vörös zászlók díszítették.

November hetedike alkalmából a parlament alsóházában helyet foglaló orosz Kommunista Párt, valamint más baloldali erők országszerte megemlékezéseket tartanak. Számukra az 1917-es kommunista forradalom 95 évfordulója adja az alkalmat.

Moszkvában a parlamenten kívüli baloldali erők Vörös menetnek elnevezett felvonulásukra a főváros központjában kaptak engedélyt. A Baloldali Front,az orosz Munkáspárt és mások az általuk politikai foglyoknak nevezett aktivisták szabadon bocsátásáért tüntetnek.

Egyikük, a Kijevből október végén visszaszállított és őrizetbe vett Leonyid Razvozzsajev, a radikális Baloldali Front egyik vezetőjének fogva tartása elleni fellebbezési kérelmét éppen szerdán tárgyalta a moszkvai városi bíróság. A politikus ismét bejelentette: visszavonja korábbi vallomását, amelyben kényszerítés hatására ismerte el, hogy részt vett volna tömeges rendzavarások előkészítésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!