Nagyvilág

2012.10.30. 15:29

Ukrajnai választások - A Szvoboda párt szerint tömegével hamisítják az eredményeket

Kijev, 2012. október 30., kedd (MTI) - Nem egyeznek az ukrán központi választási bizottság számítógépes rendszerén megjelenő eredmények a szavazatszámlálók által elkészített jegyzőkönyvekben szereplőkkel - jelentette ki kedden a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt elnöke.

Kijev, 2012. október 30., kedd (MTI) - Nem egyeznek az ukrán központi választási bizottság számítógépes rendszerén megjelenő eredmények a szavazatszámlálók által elkészített jegyzőkönyvekben szereplőkkel - jelentette ki kedden a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt elnöke.

Oleh Tyahnyibok szerint a "durván és szemérmetlen módon" folyó hamisítások, valamint az, hogy az ukrán biztonsági szolgálat munkatársai felügyelik az adatok bevitelét a központi választási bizottság számítógépes rendszerébe, bizonyítják, hogy az eredmények manipulálásának sémáját az elnöki hivatal legfelsőbb szintjein dolgozták ki és hajtják végre.

"Az Ukrajna függetlensége óta soha nem tapasztalt mértékű hamisítások útján a vezetés a Szvobodától el akar venni minden harmadik szavazatot és minden harmadik választókerületet, amelyben a párt jelöltje győzött" - állította Tyahnyibok.

Előző este a Szvoboda elnöke és Arszenyij Jacenyuk, a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék vezetője együtt felkeresték azokat a kijevi választókörzeteket, ahol a leglassabban folyik a szavazatszámlálás.

Az egyik helyen a technikai problémákra, a számítógépes rendszer lassúságára hivatkoztak, egy másik körzetben pedig törvényellenes módon leálltak a számlálással, és szünetet hirdettek. Az ellenzék szerint szándékosan késleltetik a szavazatszámlálást ott, ahol ellenzéki jelölt áll nyerésre.

Az egyéni jelöltekre leadott szavazatok összesítése Kijev megyében a leglassúbb, ahol kedd délelőtt még csak a voksok mintegy 47 százalékát összesítették, miközben országosan a pártlistákra leadott szavazatoknak 88,85 százalékát már feldolgozták.

A központi választási bizottság honlapján közzétett adatok alapján a kormányzó Régiók Pártjának jelöltje győzött azon kerületek mintegy 80 százalékában, ahol már feldolgozták a szavazatok 100 százalékát. Ilyen a 225 kerületből kedd délig mindössze 89 volt.

Ukrajnában a vegyes parlamenti választási rendszer alapján a 450 fős törvényhozás tagjainak fele pártlistákról, másik fele pedig a 225 egyéni választókörzetből kerül ki.

A kedd délelőtti állás alapján az Egyesült Ellenzék, a Vitalij Klicsko ökölvívó-világbajnok vezette UDAR (Ütés) és a Szvoboda a 225 listás helyből együtt 117-127 mandátumot szerezhet meg.

Egy másfajta összesítés szerint a szavazatok 88,85 százalékos feldolgozottsága mellett a Régiók Pártja listán 76, egyéniben 118 mandátumot szerezhet. Az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina listán 58, egyéniben 34, az UDAR listán 32, egyéniben 5, a Szvoboda listán 23, egyéniben pedig 11 parlamenti helyet kaphat. A Kommunista Párt listán 33 mandátumhoz juthat, egyelőre egyetlen egyéni jelöltje sem győzött az előzetes részeredmények szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!