Nagyvilág

2012.09.06. 14:16

Jegyzet: Szög a zsákban...

<em>Újabb és újabb vélemények, szakértői vélemények, magyarázatok és magyarázkodások látnak napvilágot az azerbajdzsáni gyilkos kiadatásával kapcsolatban. Szeretnénk tisztán látni, s tisztának látni Magyarországot e kérdésben. Nos, van egy jó hírünk!</em>&nbsp;<strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Újabb és újabb vélemények, szakértői vélemények, magyarázatok és magyarázkodások látnak napvilágot az azerbajdzsáni gyilkos kiadatásával kapcsolatban. Szeretnénk tisztán látni, s tisztának látni Magyarországot e kérdésben. Nos, van egy jó hírünk! Szalóczi Katalin jegyzete.Neves hazai közgazdász, jogász, Róna Péter hívta fel arra a figyelmet: Azerbajdzsán fenntartással élt az Európa Tanácsnál az elítélt személyek kiadatásáról szóló strasbourgi egyezmény 12. cikkelyével kapcsolatban. Ez kimondja: mindegyik fél gyakorolhat egyéni kegyelmet, közkegyelmet vagy átváltoztathatja a büntetést alkotmányának vagy más jogszabályainak megfelelően. Ám ha az egyik fél él a fenntartás jogával, ezt a másik is megteheti. Vagyis a magyar kormány előzőleg írásban követelhette volna, hogy az azeri elnök kegyelmi ítéletéhez Budapest is hozzájárulhasson. Róna Péter szerint a magyar államnak kiadatás előtt kérnie kellett volna az előzetes hozzájárulást, illetve - ha már kegyelmet kapott az elítélt - szerződésszegést kellett volna bejelentenie. Vagyis kétszeres mulasztás történt.

Mi ebben a jó hír? Az ez utóbbit még most is megteheti. Ha megteszi, „tisztára” moshatja magát.


Budapest/Jereván, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - John Kerry amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, 2004-es demokrata párti elnökjelölt elítélte, hogy Azerbajdzsán államfője szabadon engedte a 2004-ben Budapesten örmény tiszttársát meggyilkoló azeri Ramil Safarovot.

Budapest/Jereván, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az örmény törvényhozás szerdai ülésén nyilatkozatot fogadott el arról, hogy felfüggeszti kapcsolatait a magyar Országgyűléssel.

Baku, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Azerbajdzsán a diplomatái és állampolgárai ellen irányuló mindenfajta lehetséges provokációért teljes mértékben Örményország vezetését fogja felelőssé tenni - jelentette ki szerdán Bakuban Elman Abdullayev külügyi szóvivő.

Jereván, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az Európai Unió magyarázatot követel Azerbajdzsántól arra, hogy miért sértette meg a Magyarországgal kötött, Ramil Safarov átadásáról szóló megállapodást - mondta a Szabadság rádió örmény adásában elhangzott interjúban Catherine Ashton szóvivője, aki szerint az ilyen magatartás veszélyezteti a kaukázusi térség biztonságát.

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója szerint Svájc semleges országként mindig is szívesen adott helyet diplomáciai találkozóknak, illetve közvetített a felek között érzékeny kérdésekben.

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az azerbajdzsáni nagykövetséget ért fenyegetéssel kapcsolatban a társszervekkel és partner szolgálatokkal szoros együttműködésben minden információt értékel és elemez a Terrorelhárítási Központ (TEK) - közölte a TEK szerdán az MTI-vel.

Brüsszel, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Elfogadhatatlan Ramil Safarov szabadlábra helyezése - szögezte le szerdai nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!