Nagyvilág

2012.07.09. 19:04

Román belpolitika - Londoni forgatókönyvek a gyors rendezéstől az IMF/EU-program felfüggesztéséig

London, 2012. július 9., hétfő (MTI) - A jelenlegi romániai belpolitikai és piaci viharok gyors elcsitulásától az IMF/EU-program átmeneti felfüggesztésén át az uniós kötelezettségszegési eljárások megindításáig, és ennek nyomán az IMF/EU-program leállításáig terjed az a forgatókönyvcsokor, amelyet londoni felzárkózó piaci elemzők dolgoztak ki hétfőn a romániai helyzet lehetséges kimeneteleire.

London, 2012. július 9., hétfő (MTI) - A jelenlegi romániai belpolitikai és piaci viharok gyors elcsitulásától az IMF/EU-program átmeneti felfüggesztésén át az uniós kötelezettségszegési eljárások megindításáig, és ennek nyomán az IMF/EU-program leállításáig terjed az a forgatókönyvcsokor, amelyet londoni felzárkózó piaci elemzők dolgoztak ki hétfőn a romániai helyzet lehetséges kimeneteleire.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics szakelemzői szerint az elmúlt időszak politikai felfordulása kétségessé tette az 5 milliárd eurós romániai IMF/EU-program jövőjét, márpedig a készenléti csomag kritikus jelentőségű Románia számára. A román gazdaság ugyanis - tekintettel a Görögországhoz fűződő szoros pénzügyi kapcsolatokra - a legsebezhetőbbek között lenne abban az esetben, ha az euróövezet felbomlana.

A ház szerint eddig is az IMF/EU-programmal lehetett csak elejét venni a súlyosabb eladási hullámoknak a román piacon az euróövezeti válság fellángolásának időszakaiban.

A Capital Economics londoni közgazdászai három forgatókönyv-változatot vázoltak fel az általuk lehetségesnek tartott további fejleményekről.

Az első változat szerint meglehetősen jó esély van arra, hogy a politikai helyzet gyorsan rendeződik, és ebben az esetben a jelenlegi piaci eladási hullám is átmenetinek bizonyulna.

Ha azonban a helyzet "a politikai bénultságig fajul", és a kormány úgy próbálja erősíteni támogatottságát, hogy letér az IMF/EU-program kijelölt céljaihoz vezető útról - például a költségvetési politika lazításával vagy a tervezett privatizációs tranzakciók halasztásával -, akkor a valutaalap és az unió felfüggesztheti a program felülvizsgálatait. Ez viszont a soron következő részletek folyósításának késedelmét eredményezheti.

E forgatókönyv megvalósulása esetén "a jó hír" az, hogy a román devizatartalék-fedezet magas, több mint héthavi importszámlával egyenértékű, emellett a kormány az idei államháztartási hiány és a lejáró szuverén adóssághányad finanszírozásához is felhajtott már forrásokat a piacról.

Mindezek alapján Románia valószínűleg képes lenne átvészelni az IMF/EU-program esetleges átmeneti felfüggesztését, akkor is, ha egy ilyen fejlemény további nyomást gyakorolna a lej árfolyamára, és emelné a hitelköltségeket - vélekedtek a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint a harmadik és egyben legrosszabb forgatókönyv-változat az lenne, ha az Európai Bizottság arra a következtésre jutna, hogy a román kormány legutóbbi lépései már túlmennek az EU-jogszabályok határain.

A cég elemzői szerint "a magyarországi események megmutatták", hogy ha az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárások megindításáról dönt, az késleltetheti a pénzügyi segélyprogramot is.

Románia a jelek szerint "még nem tart itt", de e forgatókönyv-változat megvalósulása esetén a helyzet a mostaninál is "sokkal zűrzavarosabbá válhat", és ebben az esetben már csak nagyszabású politikai reformok kínálhatnak megoldást - áll a Capital Economics hétfői londoni elemzésében.

A ház elemzői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy jelenleg az első - vagyis a politikai-piaci viharok meglehetősen gyors csillapodását valószínűsítő - forgatókönyvüket tartják a legesélyesebbnek. A Capital Economics szakértői mindazonáltal hozzátették, hogy egyelőre korai lenne kizárni egy ennél károsabb kimenetelt, és mivel Románia a legsebezhetőbb országok között lenne az euróövezet felbomlása esetén, a politikai bizonytalanság "a legutolsó dolog, amire a román gazdaságnak most szüksége van".

A romániai helyzettel kapcsolatban más nagy londoni házak is jelezték már aggályaikat.

A Moody s Investors Service hitelminősítő a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a devizában, illetve hazai valutában fennálló hosszú futamidejű román kormánykötvény-kötelezettségek "Baa3"-as szintű - más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő - osztályzatának kilátását. Ha a Moody s innen leminősíti Romániát, azzal a hosszú távú román szuverén adósbesorolás e cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A múlt héten gyengítette a román befektetési eszközök súlyozására adott ajánlását a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a várható romániai belpolitikai fejlemények valószínűleg kedvezőtlenül hatnak majd a román gazdaság növekedési kilátásaira és a folyamatban lévő EU/IMF-programra.

A ház londoni befektetési és elemző részlege közölte, hogy az általa vezetett globális felzárkózó piaci kötvényindex (EMBIG) modellportfolióján belül alulsúlyozásra javasolja a román befektetéseket az addig érvényben tartott piaci súlyozási ajánlás helyett.

A JP Morgan londoni felzárkózó térségi közgazdászai a döntéshez fűzött indoklásukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Romániában kialakult politikai instabilitás "nem piacbarát", és a helyzet tovább romolhat még akár a következő parlamenti választások után is.

A ház elemzői szerint ez azt jelenti, hogy magas a "költségvetési elcsúszás" kockázata, és az EU/IMF-program is zátonyra futhat.

A JP Morgan londoni elemzői az általuk látott kockázatok miatt meredeken, a korábbi 2,7 százalékról 1 százalékra rontották a román gazdaság jövő évi növekedési ütemére szóló előrejelzésüket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!