Nagyvilág

2012.07.18. 12:23

Ma 94 éves Nelson Mandela!

Dél-Afrikában július 18-án ünneplik Nelson Mandela 94. születésnapját.

Dél-Afrikában július 18-án ünneplik Nelson Mandela 94. születésnapját.CNN - Mandela születésnapja természetesen jó alkalom a volt kormányfő iránti tiszteletadásra, de kritikus vitákra is, a társadalmi megbékélésről. Az apartheid rendszer elleni harc hősét, ’ Tata’ vagy ’Papa’ Mandelát, az utóbbi években nagy aggodalom övezi, megromlott egészségi állapota miatt.

Világszerte ünneplik születésnapját, otthon július 18. mindig is a külföldi méltóságok által látogatott esemény volt, négy éve Mandela egészégi állapota miatt, szűk családi körben ünneplik. Jacob Zuma jelenlegi államfő elmondása szerint, Mandela jó egészségi állapotnak örvend, jó kívánságait személyesen adhatta át, az elmúlt héten egy közös ebéd alkalmával.

 2004-ben vonult vissza végleg!

Nelson Mandela egy éve váltakozva hol Johannesburgban, hol Qunuban, gyermekkora falujában él, ahol egykori házukat felújították, és ahová májusban visszaköltözött.

Mandela, aki 2004-ben vonult vissza végleg a politikától, de szemét azóta is rajta tartja az országon, az apartheid rendszer idején 27 évet töltött börtönben. Miután 1990-ben kiszabadult, tárgyalásaival lehetővé tette a békés, polgárháború nélküli átmenetet a több etnikumú demokráciába.

A fekete Dél-Afrika első elnöke (1994-1999) utoljára 2010-ben jelent meg a nyilvánosság előtt az országa által rendezett labdarúgó világbajnokságon. Azóta csak a hozzá közel állók kiváltsága, hogy találkozzanak vele, no meg azoké a fiatal tehetségeké, akik meglátogatják, hogy bemutassák előtte tudásukat. Néha rövid időre a televízióban is megjelenik, régi emlékeiről beszél, vagy átveszi a fáklyát pártja, az ANC centenáriumán.

Szerdán reggel 8 órakor iskolások ezrei kezdik énekelni a Happy Birthday Madiba (Mandela törzsi neve) kezdetű dalt, amelybe országszerte milliók fognak bekapcsolódni.

Az ENSZ 2009 óta hivatalosan is elismeri a Mandela-napot, amikor arra hívja fel az embereket az egész világon, hogy idejükből 67 percet áldozzanak embertársaikra, illetve azoknak az értékeknek a megvalósítására, amelyekért a volt elnök küzdött. Ez a 67 perc azt a 67 évet jelképezi, amelyet Mandela életéből a politikai harcnak szentelt.


 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!