Nagyvilág

2012.06.20. 13:11

Túszdráma egy toulouse-i bankban

Párizs, 2012. június 20., szerda (MTI) - Négy embert túszul ejtett szerda délelőtt egy magát az al-Kaida  terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi a dél-franciaországi Toulouse egyik bankjában - közölték rendőrségi források.

Párizs, 2012. június 20., szerda (MTI) - Négy embert túszul ejtett szerda délelőtt egy magát az al-Kaida  terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi a dél-franciaországi Toulouse egyik bankjában - közölték rendőrségi források.

A túszejtő lövéseket adott le, mielőtt a négy embert, köztük a bankfiók vezetőjét túszul ejtette volna.

A rendőrség a környéket lezárta, s egy szomszédos általános iskolát teljesen kiürítettek. A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres a rendőrség elit alakulatának a helyszínre érkezését követeli, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni.

A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy a túszejtő tényleg az al-Kaidához tartozik-e.

Helyszíni tudósítások szerint a kordonokkal körbezárt, több száz méteres körzetben teljes a nyugalom, lövéseket nem hallani.

A France Info hírrádió szerint a rendőrség és az újságírók is az államügyész érkezésére várnak, aki várhatóan részletesen tájékoztatja majd a sajtót a kialakult helyzetről.

A túszejtés abban a negyedben történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megöltek azt a magát a lakásában elbarikádozó terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Az elnökválasztási kampány idején történt gyilkosságsorozat nagyon megrázta egész Franciaországot. Egy toulouse-i konzervatív imám, Abdelfattah Rahhaoui a YouTube-on közzétett felhívásában óva intette a franciaországi fiatal muzulmánokat attól, hogy néhány fanatikus hatására az iszlám téves értelmezése nevében a Merahéhoz hasonló erőszakos cselekményekben vegyenek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!