Nagyvilág

2012.06.18. 15:04

Iránnak mérsékelnie kell az urándúsítást, mert Washington nem tárgyal tovább

    Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Iránnak lényegesen mérsékelnie kell az urándúsítást, különben Washington feláll a tárgyalóasztaltól - közölte értesülését hétfőn a Kommerszant című orosz napilap.

 

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Iránnak lényegesen mérsékelnie kell az urándúsítást, különben Washington feláll a tárgyalóasztaltól - közölte értesülését hétfőn a Kommerszant című orosz napilap.

 

A befolyásos politikai-gazdasági napilap úgy tudja, hogy orosz közbenjárásra kompromisszumos egyezség készül a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - valamint Irán képviselőinek hétfőn kezdődött moszkvai tárgyalásain. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, az orosz tárgyalóküldöttség vezetője egyeztetetéseket folytatott a múlt hét végén az iráni és a kínai delegációval.

A Kommerszant diplomáciai körökből úgy értesült, hogy a hatok számára kulcsfontosságú kérdés az urándúsítás. Elsődleges követelésük szerint Iránnak Natanzban 20 százalékról 3,5-5 százalékra kell csökkentenie a dúsítottság fokát. (Atomfegyver előállításához 90 százalékos szint kell.) Másodszor: teljesen be kell fagyasztania a Fordóban lévő föld alatti urándúsítóban folyó munkát, sőt azt be kellene zárnia. Cserébe megengednék, hogy a már rendelkezésére álló 145 kilogrammnyi dúsított uránból fűtőrudakat készítsenek a teheráni orvosi kísérleti reaktor számára, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szigorú ellenőrzése mellett.

Amint Irán ezeknek a feltételeknek legalább egy pontját teljesíti, megkezdődhet a szankciók feloldása - írja a Kommerszant.

Az Egyesült Államok álláspontja azonban ettől eltér: szerinte a dúsított uránt más országba kellene szállítani Iránból, és ott elkészíttetni belőle a fűtőelemeket. Iránban ezt ellenzik, mert attól tartanak, hogy akkor reaktoruk legalább két évre fűtőanyag nélkül marad.

Az Iránnak megfelelő fűtőelemeket csak Franciaországban és Argentínában gyártják. Utóbbi nem biztos, hogy belemenne az üzletbe, Franciaországban pedig nem tudnák a megrendelést azonnal teljesíteni. Elképzelhető lenne egy ilyen üzem megépítése Oroszországban, de ahhoz is sok időre van szükség - olvasható a Kommerszantban.

Jelena Csernyenko cikke szerint nem a műszaki kérdés a legfontosabb az iráni atomprogramban. Teherán azt szeretné, ha írásban ismernék el, hogy joga van az urán dúsításához békés célokra. Az iráni hatalom ezt a kompromisszumot győzelemként tárhatná az ország közvéleménye elé, ami a hatalom jelöltjének kezére játszana a novemberre kitűzött elnökválasztáson.

Washington ezzel sem elégedett. Bár nyilvánosan nem vitatja Irán jogát az atomenergia békés célú felhasználásra, a Kommerszant értesülései szerint az Egyesült Államok teljesen megtiltatná az urándúsítást Iránnak.

Az orosz lap úgy tudja: ha a hatok és Teherán moszkvai tárgyalásai eredménytelenül érnek véget, akkor ebben az összetételben egyhamar nem kerülhet sor az egyeztetésre. Az USA nem támogatná az újabb tárgyalásokat, Washington véleményét pedig Párizs és London is osztja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!