Nagyvilág

2012.05.02. 15:40

Visszaemelte a nem törlesztői szintről a görög besorolást az S&P

  Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 2., szerda (MTI) - Visszaemelte a szelektív nem törlesztői (selective default, SD) szintről Görögország hosszú és rövid futamidejű hazai és külső államadósságainak kockázati osztályzatát szerdán a Standard & Poor s, miután a múlt héten befejeződött a görög kormánykötvények leírással járó cseréje.

 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 2., szerda (MTI) - Visszaemelte a szelektív nem törlesztői (selective default, SD) szintről Görögország hosszú és rövid futamidejű hazai és külső államadósságainak kockázati osztályzatát szerdán a Standard & Poor s, miután a múlt héten befejeződött a görög kormánykötvények leírással járó cseréje.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban közölte, hogy a hosszú távú görög besorolás az eddigi "SD"-ről "CCC"-re, a rövid futamidejű görög államadósság osztályzata - amely eddig szintén "SD" volt - "C"-re javul.

A hosszú lejáratú görög szuverén adósságok új osztályzatának kilátása stabil.

A Standard & Poor s március elején jelentette be Londonban, hogy Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az addigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re süllyesztette.

Akkori indoklásában az S&P kiemelte, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség kibocsátásának eredeti kondícióit - ahogy a Standard & Poor s megítélése szerint Görögország tette a magánszektorbeli befektetők bevonásával végrehajtott adósságcserével -, azt a hitelminősítő saját kritériumai alapján tényszerűen nem törlesztésnek tekintheti.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Moody s Investors Service - ugyanilyen indoklással - az általa használt besorolási metodika lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatára, "C"-re minősítette vissza márciusban a görög besorolást.

A harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyanakkor már márciusban visszaemelte Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát a korlátozott mértékben nem törlesztői státust jelző "RD" - restricted default - szintről "B mínusz"-ra, stabil kilátással.

A Standard & Poor s az általa szerdán bejelentett görög osztályzatjavítás indoklásában kiemelte: saját kritériumai alapján egy adósságcsere-ajánlat sikeres lebonyolítása azt jelenti, hogy az adott szuverén adós kikerült a nem törlesztői státusból, akkor is, ha az adósságcserében nem részes hitelezők követekéseit az adós nem törlesztette.

Az S&P hangsúlyozta ugyanakkor, hogy változatlanul jelentős hitelképességi kockázatokat lát Görögország esetében.

A hitelminősítő közölte, hogy a görög hazai össztermék (GDP) tavalyi 6,9 százalékos csökkenése után az idén 5 százalék körüli további visszaesést vár a görög gazdaságban.

A Standard & Poor s a kockázatok közé sorolta az "ambiciózus és nagyrészt népszerűtlen" reformokkal kapcsolatos politikai konszenzus potenciális gyengülését is.

A cég előrejelzése szerint a görög államadósság-ráta a most lebonyolított adósságcsere-program ellenére is a GDP-érték 160-170 százaléka között lesz a 2012-2015-ös időszakban.

Más nagy londoni házak szerint az adósságcsere ellenére továbbra sem garantált, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhat-e.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint a görög GDP-érték 2013 végéig a 2008-ban mért legutóbbi csúcsértékhez képest összesen több mint 25 százalékot zuhan. Ebben a környezetben a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) úgy is dönthet, hogy nem folyósítja tovább a pénzügyi segélyprogram részleteit újabb görög megszorító intézkedések nélkül.

A cég szakértői közölték: véleményük szerint a piacok valószínűleg jól számolnak, amikor Görögország újbóli törlesztésképtelenné válását árazzák.

A Capital Economics közgazdászai fenntartották azt a jóslatukat, hogy mindezek alapján Görögország még az idei év vége előtt elhagyja az euróövezetet.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - legutóbbi globális prognózisában közölte, hogy jelenleg 40 százalékos esélyt ad Görögország euróövezeti tagságának két éven belüli megszünésére. A ház szerint ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy Görögország azonnal távozik az EU-ból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!