Nagyvilág

2012.05.17. 07:36

Merkel menesztette környezetvédelmi miniszterét, az észak-rajna-vesztfáliai választás vesztesét

Berlin, 2012. május 16., szerda (MTI) - Angela Merkel német kancellár szerdán menesztette kormányából Norbert Röttgen környezetvédelmi minisztert, aki a vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai választáson minden korábbinál gyengébben szereplő konzervatívok listavezetője volt.

Berlin, 2012. május 16., szerda (MTI) - Angela Merkel német kancellár szerdán menesztette kormányából Norbert Röttgen környezetvédelmi minisztert, aki a vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai választáson minden korábbinál gyengébben szereplő konzervatívok listavezetője volt.

Merkel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az államfőhöz fordult Röttgen felmentését kérve. A kancellár azzal indokolta döntését, hogy "sok munka van még hátra" a ciklus egyik legnagyobb vállalkozásában, a környezetvédelmi tárca által irányított energiapolitikai fordulatban, amelynek során bezárják az atomerőműveket és termelésüket más módszerekkel váltják ki. Merkel megköszönte Röttgen munkáját, és elmondta, hogy a miniszter utódjának Peter Altmeiert, a CDU parlamenti frakciójának igazgatóját javasolja.

A konzervatív CDU 26,3 százalékkal a második helyen végzett az észak-rajna-vesztfáliai tartományi törvényhozási választáson, messze lemaradva a szavazatok 39,1 százalékát megszerző szociáldemokraták (SPD) mögött.

Andrea Nahles, az SPD - a szövetségi szinten legnagyobb ellenzéki párt - főtitkára a miniszter menesztését kommentálva megjegyezte: Röttgen pártpolitikusként és szakpolitikusként is kudarcot vallott, "az pedig, ahogyan saját párttársai elüldözték, jól mutatja, hogy milyen állapotban van az állítólagosan polgári oldal". Az ugyancsak ellenzéki Zöldek részéről az emelték ki, hogy a kormány az oktatástól a környezetvédelemig egy sor igen fontos területen cselekvésképtelen.

Röttgen vasárnap azonnal lemondott a CDU tartományi szervezetének vezetéséről, amikor az urnazárás után az első előrejelzések történelmi mélypontot jelentő eredményt jósoltak. Hangsúlyozta, hogy a kudarc az ő személyes felelőssége. Másnap Merkel és Röttgen közös sajtótájékoztatón értékelte a tartományi választás eredményeit, a pártelnök-kancellár akkor még azt közölte, hogy továbbra is számít Röttgen miniszteri munkájára, mert az energiapolitikai fordulat vezénylésében "folyamatosságra van szükség".

Hétfő és szerda között a konzervatív uniópártok soraiból össztűz zúdult Röttgenre. A támadások csúcspontja a bajor CSU elnöke, Horst Seehofer egy rendhagyó televíziós interjúja volt. Seehofer a ZDF országos közszolgálati televízió hétfő esti híradójában nyilatkozott, az interjút előre felvették. A politikus az "éles" interjú után tovább társalgott a műsorvezetővel, a német politikai kultúrában szokatlan hevességgel bírálta Röttgent, a kamera pedig mindent rögzített. Amikor aztán a műsorvezető megkérdezte, hogy hozzáfűzhetik-e az interjúhoz a beszélgetésnek ezt a részét is, Seehofer azt mondta, hogy "nyugodtan leadhatják az egészet".

A CSU vezetője az eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt okfejtésben úgy vélte, hogy a konzervatív oldal Röttgen hibái miatt ért el katasztrofális eredményt a legnagyobb népességű német tartományban. A legsúlyosabb hiba az volt, hogy nem kötelezte el magát a tartomány mellett, lebegtette, hogy a berlini miniszteri széket választja, vagy a düsseldorfi tartományi gyűlés ellenzéki vezéreként folytatja karrierjét, ha a CDU nem kerül kormányra. A választók ebből megértették, hogy Röttgent csak a miniszterelnöki pozíció érdekli egész Észak-Rajna-Vesztfáliából, amit nem vettek jó néven és megbüntették a pártot - fejtette ki Seehofer. Másfél hónappal a választás előtt a CDU még 37 százalékon állt a felmérésekben, a szociáldemokraták pedig 34 százalékon, de a listavezető hibája miatt "az előny úgy elolvadt, mint egy jégkocka a tűző napon" - mondta Seehofer.

Norbert Röttgent politikai megfigyelők egészen az észak-rajna-vesztfáliai választási kampányig Merkel egyetlen komolyan vehető párton belüli riválisaként tartották számon, és úgy vélték, hogy a legnagyobb népességű német tartományban a saját bázisát építi ki, amelyre támaszkodva előbb-utóbb megpróbálkozik majd a kancellárjelöltség megszerzésével. A tartományt kisebbségben kormányzó SPD-zöldpárti koalíció azonban a hivatalba lépés után alig két évvel előre hozott választások kiírását kezdeményezte, ami nem illett bele Röttgen számításaiba, a kényszerhelyzetet pedig rosszul kezelte és elhibázott kampánya miatt a CDU végül vesztett. A folyamat egyik fő következménye az, hogy Merkelnek egy vetélytársa sincsen a konzervatív oldalon - mondják megfigyelők.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!