Nagyvilág

2012.04.03. 10:30

Döbbenetes fotók: lehetséges ez photoshop nélkül?

Tudjuk, hogy elsőre nehéz elhinni, de Philippe Ramette nem használt photoshopot képei megalkotásához. De akkor hogyan állította feje tetejére állította a világot? Eláruljuk.

Tudjuk, hogy elsőre nehéz elhinni, de Philippe Ramette nem használt photoshopot képei megalkotásához. De akkor hogyan állította feje tetejére állította a világot? Eláruljuk.

Amióta feltalálták a fényképezést, mindig kísérleteztek az alkotók, hogy a nagyobb részletgazdagsággal, hol a kompozícióval, hol a színes képpel, hol a térhatással, aztán amikor már egy eldobható digitális kamerával is lehet jó képet készíteni nappali fényben, és azt hinnénk kimerültek az ötletek, nincs hova fejlődni, jön egy francia pasi, aki fejére, vagy oldalára dönti a világot, és percekig döbbent figyelésre ösztönzi a nézőt. Philippe Ramette természetesen alkalmaz technikai segítséget, de képei önmagukban döbbenetesek, ahogy a megszokott világképet egy mosolyra késztető kreativitással újraformázza. A képeken nem használtak digitális képmanipulációt, ezek optikai illúziókra épülnek, hiszen azt látjuk, amit az agyunk látni kíván. Az agy elemezni akarja a bevésett sablonoktól eltérő látványt, ettől szinte ledermed, és percekig pörögnek a kerekek, majd felismerve a megoldást elneveti magát a néző. Ramette azt bizonyítja képeivel, hogy bármi lehetséges, mi tudjuk hogy ez így nem igaz, de eljátszunk az ötlettel, az alkotó célja pedig pont ennyi.

Ha önmaga szeretne rájönni hogyan csinálhatja a művész, akkor ITT kattintson a fotók megtekintéséhez >>> – Ha nem jön rá térjen vissza a megoldásért.

A megoldás

A legnagyobb élmény egyszerűen csak élvezni a képeket, és nem aggódni, rágódni azon, hogy hogyan jött létre, hisz pont az a lényeg, hogy a világot egy új módon szemléljük. De ha mégsem hagy minket nyugton a kérdés - ahogy minket sem - akkor eláruljuk a megoldást. Semmi egetrengetőt nem várjunk, a megoldás csupán annyi, hogy a művész fémhuzalokat, fémgyűrűket használt, a vízben pedig ruhák aljára (elkerülendő a textilek lebegését) varrt fémsúlyokat és nagyon gondosan megkomponált perspektívákból fotózott, hogy a trükk szem elől rejtve maradjon.

-  Pusztai Sándor/MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!