Nagyvilág

2012.03.08. 17:04

Szlovák választás - Félrevezető röplapokkal kampányolnak a szlovákiai Csallóközben

Pozsony, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - A parlamentbe való bejutásra "nagyobb eséllyel" rendelkező magyar párt támogatására felszólító röplapokat terjesztenek a Csallóköz településein - tudta meg az MTI pozsonyi irodája csütörtökön.

Pozsony, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - A parlamentbe való bejutásra "nagyobb eséllyel" rendelkező magyar párt támogatására felszólító röplapokat terjesztenek a Csallóköz településein - tudta meg az MTI pozsonyi irodája csütörtökön.

A röplapok szövege többek közt Öllös László politológus állítólagos kijelentéseire hivatkozik, ám a szakértő cáfolja, hogy ő ilyen értelemben nyilatkozott volna.

"Bejuthat-e mindkét magyar párt?" - teszik fel a kérdést a röplapon a szombati szlovák parlamenti választás kapcsán, majd azzal válaszolnak, hogy erre a szerencsés véletlenek összejátszására lenne szükség. A röplap azt is állítja, hogy a 2010-es választásokon a Magyar Koalíció Pártjára (MKP) leadott szavazatok miatt a Szlovákiában élő magyarok "elvesztettek" négy százaléknyi szavazatot.

"Öllös László politológus szerint jelenleg arra is nagy az esély, hogy az egyik magyar párt sem jut be" - olvasható a választási röplapon, amelynek szövege arra buzdít, hogy a szavazó "ne taktikázzon", hanem szavazzon arra a magyar pártra, amelynek "nagyobb esélye" van az ötszázalékos, a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöb átlépésére.

A drága krétapapíron megjelentetett nyomtatvány szövege ugyan nem mondja ki, hogy a Most-Híd szlovák-magyar párt támogatására szólít, de annak megfogalmazása és az állítólagos "nagyobb esélyre" való hivatkozás - az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásai nagyobb támogatottságot jeleztek a Most-Híd-nak, mint az MKP-nak - jelzi, hogy melyik párt mellett foglal állást.

Öllös László politológus a röplap szövege kapcsán az MTI-nek azt mondta: felháborítónak tartja, hogy így visszaéltek a nevével. Hozzátette: egyáltalán nem ért egyet a röpiratban állítólag tőle idézett kijelentéssel és azzal, amilyen szövegkörnyezetbe helyezték azt. "Valamikor a (pozsonyi) Pravdának nyilatkozva elvi szinten nem zártam ki annak lehetőségét, hogy mindkét magyar párt a parlamentben maradhat, de ez már nagyon régen volt, és most egyáltalán nem így áll a helyzet" - nyilatkozta az MTI-nek Öllös csütörtökön.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!